INDIJSKI TEK ZA AFRIKU: Rusija ostavila prazninu, “Ajrun” čeka šansu (VIDEO)

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

05. 08. 2023. u 21:33 >> 21:49

ODBOR fabrike ubojnih sredstava (OFB) primio je narudžbu od indijske vojske za 118 jedinica domaćeg glavnog borbenog tenka (MBT) Arjun, označavajući ono što bi verovatno moglo biti konačna porudžbina za ovo teško borbeno vozilo.

ИНДИЈСКИ ТЕК ЗА АФРИКУ: Русија оставила празнину, “Ајрун” чека шансу (ВИДЕО)

Foto indijska vojska

Predviđeno je da se ovaj nalog ispuni do 2025-26. U međuvremenu, Indija aktivno traži potencijalne globalne kupce za održavanje proizvodnje MBT-a, koji se kolokvijalno naziva „lovac-ubica“.

Inventar indijske vojske trenutno ima 124 Arjun MBT, koji se, sa ogromnih 68,25 tona, svrstavaju među najteže tenkove na svetu. Trenutni ugovor sa OFB je usmeren na proizvodnju 118 poboljšanih modela Mk-1A.

Nakon potpisivanja sporazuma 2021. godine, očekuje se da će prva serija od pet MBT-a biti isporučena vojsci u roku od 30 meseci. Nakon toga, planirano je da se godišnje isporučuje 30 MK-1A dok se preostalih 113 platformi ne prenese, kako bi se dva oklopna puka u potpunosti opremila do 2025-26.


POTENCIJALNI KUPCI

-Indijska investicija u glavni borbeni tenk (MBT) privlači potencijalne kupce iz Afrike. Proizvodna linija se uspešno održava, objasnio je zvaničnik odbrane. Međutim, upotreba Arjun tenkova trenutno je ograničena na pustinjski region Radžastana u Indiji.

Arjun Mk1, 62 tone težak, ima top od 120 milimetara, napredni kompozitni oklop, turbo motor koji generiše 1.400 konjskih snaga i najsavremeniju kontrolu vatre i termalne nišane. Indijska organizacija za istraživanje i razvoj odbrane (DRDO) ugradila je zapadne principe dizajna u razvoj tenkova Arjun, posebno teške oklopne zaštite.

Uvođenje Arjun tenkova u indijsku vojsku dovelo je Indiju u ekskluzivni klub od 10 nacija koje su samostalno dizajnirale i razvile svoje glavne borbene tenkove. Ova elitna grupa uključuje Veliku Britaniju, Francusku, Nemačku, SAD, Izrael, Južnu Koreju, Rusiju, Japan i Kinu.

Za afričke nacije kojima su potrebni tenkovi, indijski tenk predstavlja isplativu i superiornu alternativu. Tradicionalno, Rusija je glavni dobavljač odbrane Afrike. Međutim, zbog stalnog sukoba Rusije sa Ukrajinom, otvorio se jaz na tržištu.


T-90 PROTIV ARJUNA

Otkrivajući izveštaj indijskog kontrolora i glavnog revizora (CAG) koji je predstavljen indijskom parlamentu 2014. godine, otkriva uporedno ispitivanje između Arjuna i uvezenih ruskih tenkova T-90 koje je sprovela indijska vojska u aprilu 2010. Izveštaj je istakao da je uprkos postavljanju strožih merila za Arjun u poređenju sa T-90, Arjun nadmašio T-90 u nekoliko aspekata. Ispitivanja su bila zasnovana na četiri ključna parametra — vatrenoj moći, preživljavanju, pouzdanosti i raznim pitanjima.

Foto: EPA

Mnoge afričke nacije imaju značajnu flotu tenkova. Na primer, Egipat ima prijavljenih ukupno 4.295 tenkova, a slede Alžir sa 1.195 tenkova i Sudan sa 465 tenkova. U proseku, afričke zemlje imaju flotu borbenih tenkova od oko 166,5 tenkova.

Aktivno angažovanje Indije na afričkom odbrambenom tržištu takođe je strateški potez za suprotstavljanje rastućem uticaju Kine na kontinentu.


SPREMAN ZA IZVOZ

Na DefExpo 2020, indijski ministar odbrane Rajnat Sing najavio je da Indija ima za cilj da izvozi vojnu opremu u vrednosti od 5 milijardi američkih dolara u narednih pet godina, pri čemu je značajan deo namenjen afričkim zemljama. Sing je izjavio: „Indija je spremna da našim afričkim kolegama obezbedi patrolne brodove na moru, brze čamce presretače, oklop za telo i vozila, naočare za noćni vid, bespilotne letelice, avione Dornier, kao i oružje i municiju. Ova najava je objavljena na prvoj konferenciji ministara odbrane Indo-Afrike, kojoj je prisustvovalo 12 afričkih ministara odbrane i predstavnici 38 zemalja.

Konferencija je rezultirala zajedničkom deklaracijom koja se zalaže za povećanje saradnje u sektoru odbrane, uključujući zajednička ulaganja za razvoj vojnog hardvera i softvera.

Od ove konferencije, Indija je odobrila kreditnu liniju od približno 14 milijardi američkih dolara za 42 zemlje Afričke unije. Dok je većina ove kreditne linije namenjena za razvoj infrastrukture, Indija je pokazala spremnost da je koristi i za poslove odbrane. Početkom 2023. Indija je bila domaćin inauguracione Konklave šefova indijsko-afričke vojske u Puni.

Na ovoj konklavi Indija je predstavila svoju autohtonu vojnu opremu, kao što su borbeni tenk Arjun i raketni bacači Pinaka. Indijski proizvođači vojnih vozila, uključujući Tata Motors i Ašok Leiland (Tata Motors i Ashok Leyland), isporučuju različita vojna vozila kao što su transporteri trupa, kamioni, autobusi i druga vozila u nekoliko afričkih zemalja, uključujući Zimbabve, Tanzanija, Kenija, Džibuti, Sejšeli i Bocvana.


MOŽE LI SE ARJUN POJAVITI KAO KANDIDAT?

Kada je u pitanju težina, glavni borbeni tenk (MBT) Arjun se poklapa sa britanskim Čelindžer 2, kanadskim Leopardom 2A6M i američkim Abramsom M1A1, sa težinom od 62,5 tona i 67,5 tona. Ova merenja uzimaju u obzir težinu spremnosti za borbu od 75 tona.

Zamišljen 1970-ih, projekat tenka Arjun uključivao je lokalno dizajnirani oklop od kompozitne mešavine Kanchan, koji tenku pruža značajnu težinu i robusnu zaštitu. Međutim, ova poboljšana zaštita dolazi na štetu taktičke i operativne mobilnosti. Tenk pokreće nemački MTU dizel motor sa vodenim hlađenjem, koji ima 1.400 konjskih snaga. Odnos konjskih snaga prema težini je 22,5 prema 1.

Iako je Arjun prvobitno bio namenjen da zameni tenkove T-72 sovjetske proizvodnje, njegova teška priroda i nekompatibilnost postojeće infrastrukture u zapadnom sektoru sprečili su indijsku vojsku da nabavi dodatne jedinice.


ZNAČAJNO OGRANIČENjE

Pored razmatranja težine, nominalni pritisak na tlo (NGP) Arjun tenka predstavlja značajno ograničenje za njihovu mobilnost u različitim zemljama. Ovo ograničenje efektivno sprečava njegovo raspoređivanje u Pendžabu i drugim regionima koji su bili mesta velikih oklopnih bitaka tokom ratova koje je Indija vodila sa Pakistanom 1965. i 1971. godine.

Anonimni zvaničnik indijske vojske izrazio je zabrinutost u vezi sa NGP, što je pritisak koji se vrši na terenu tokom kretanja. „NGP je više zabrinjavajući nego težina“, rekao je zvaničnik.

Vredi napomenuti da je većina mostova preko Pendžaba izgrađena da izdrži opterećenje od približno 50 tona. Uprkos tome što je Arjun Mk-1A opremljen širokim gusenicama za ravnomernu distribuciju težine, njegov NPG od 0,85 kg/cm² čini prelaženje područja izazovnim. Pored toga, njegova široka karoserija otežava železnički transport.

Nespremnost indijske vojske da uvede MBT Arjun u velikim količinama može se prvenstveno pripisati nekompatibilnom terenu i infrastrukturi. Na istočnom frontu protiv Kine, kojim dominiraju brda i na Andamanskim i Nikobarskim ostrvima, indijska vojska favorizuje lake tenkove.

Ipak, ulazak na afričko tržište mogao bi predstavljati značajnu pobedu za MBT. „Tenk je do sada radio samo u Indiji. Doživljavanje različitih operativnih okruženja moglo bi dovesti do daljih poboljšanja tenka“, istakao je zvaničnik indijske vojske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)