VOJNA OPCIJA ZA NIGER: Nove vođe u Nijameju, uprkos pretnjama, neće da oslobode svrgnutog predsednika

A.Vojinović

04. 08. 2023. u 07:30

UPRKOS pritiscima i pretnjama i sa Zapada i iz regiona, general Abdurahaman Tijani, koji je vojnim pučem došao na mesto lidera Nigera, ne popušta. Neće da oslobodi svrgnutog predsednika Mohameda Bazuma, već javno poručuje da hunta odbija bilo kakvo mešanje u unutrašnju politiku Nigera, čak preti i vojnom reakcijom. S druge strane, lideri Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja (Ekovas) vagaju dalje poteze, dok u nedelju ističe rok koji su dali hunti da oslobodi zbačenog predsednika.

ВОЈНА ОПЦИЈА ЗА НИГЕР:  Нове вође у Нијамеју, упркос претњама, неће да ослободе свргнутог председника

Tanjug

Poziv za oslobađanje Bazuma i njegove porodice juče je uputio i šef Bele kuće Džozef Bajden. Istakao je da narod Nigera ima pravo da bira vođe, te da su oni svoju volju izrazili na slobodnim i poštenim izborima i da se to mora poštovati. Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je telefonom sa Bazumom i poručio da SAD ostaju posvećene obnavljanju demokratski izabrane vlade, u skladu sa stavom Ekovasa, Afričke unije i međunarodnih partnera.

- Vojna opcija je poslednja na stolu, ali moramo da se pripremimo za takav slučaj. Postoji potreba da se pokaže da ne umemo samo da lajemo, već da možemo i da grizemo - istakao je komesar Ekovasa za politička pitanja Abdel-Fatau Musah.

Zbog neizvesne situacije u afričkoj zemlji i straha od eskalacije, vlade SAD i Velike Britanije juče su, za samo jedan dan, obrnule ćurak i naredile delimičnu evakuaciju svog osoblja iz ambasada u Nigeru. Francusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je privelo kraju operacije spasavanja evropskih građana. Evakuisano je ukupno 1.079 ljudi, među kojima 577 francuskih državljana. Pariz je zatražio od vojne hunte i da garantuje bezbednost njihovoj rezidenciji u Nijameju.

- S obzirom na trenutna dešavanja u Nigeru, Stejt department naređuje privremeni odlazak osoblja američke vlade koje nije neophodno i članova porodice koji ispunjavaju uslove iz ambasade SAD u Nijameju - navodi se u saopštenju.

SAD, inače, glavni donator humanitarne i bezbedonosne pomoći Nigeru, nisu uvele sankcije zbog vojnog udara, ali su upozorile da bi vojni puč mogao da utiče na obustavu saradnje s Nigerom. Ali, posle sankcija koje su Nigeru, zbog vojnog puča, uvele EU, Francuska i Ekovas, slavinu je zavrnula i Svetska banka.

- Uznemireni smo zbog napora da se zbaci demokratski izabrana vlada u Nigeru. Kao odgovor, Svetska banka je pauzirala isplate za sve operacije do daljeg osim partnerstva privatnog sektora koje će se nastaviti sa oprezom. Nastavićemo da pratimo situaciju - navodi se u saopštenju Svetske banke.

Tijani je u govoru optužio međunarodnu zajednicu da meša prste u unutrašnje stvari Nigera. Sankcije Nigeru je opisao kao cinične i nepravedne, dodavši da su imale za cilj da ponize snage bezbednosti Nigera i učine zemlju "neupravljivom".

Pozvao je građane da budu spremni za odbranu svoje države. Takođe, obećao je da će stvoriti uslove za održavanje novih izbora.

- Pozivamo narod Nigera na jedinstvo kako bismo porazili sve one koji žele da nanesu neopisivu patnju našem vrednom stanovništvu i destabilizuju našu zemlju. Niger čekaju teška vremena, a neprijateljski i radikalni stavovi onih koji se protive mojoj vladavini ne doprinose smirivanju napetosti - poručio je Tijani.

Nigerija im isključila struju

NIGERSKA elektroprivredna kompanija NIGELEK saopštila je da je susedna Nigerija, inače njen glavni snabdevač, prekinula snabdevanje električnom energijom, što je dovelo do masovnog nestanka struje u ovoj zemlji. Stanovnici Nijameja, Maradija i Zindera imaju struju oko sat vremena, a zatim su u mraku narednih pet sati, preneo je Bi-Bi-Si. Britanski javni servis piše da je snabdevanje strujom prekinuto u utorak nakon predsedničke direktive.

I italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani komentarisao je vojni puč u Nigeru i eventualno mešanje Zapada u ovaj sukob:

- Mislim da moramo da izvršimo pritisak da se obnovi demokratija, ali svaka zapadna vojna inicijativa treba da bude isključena, jer bi se to smatralo novom kolonizacijom - izjavio je Tajani za RAI njuz.

"Dole Fancuska, Ekovas, EU!"

NA stotine pristalica vojne hunte Nigera protestovale su juče u glavnom gradu Nijameju zbog sankcija zapadnoafričkih zemalja. Demonstranti su nosili ruske zastave. Jedan od okupljenih građana medijima je izjavio da nameravaju da proteste održe i u svim zemljama Ekovasa koje su uvele sankcije Nigeru i "svih koji preduzimaju nehumane i nepopularne mere prema Nigeru koji se oslobađa od kolonizacije". Na jednom od transparenata je pisalo: "Živeli Niger, Rusija, Mali i Burkina Faso. Dole Francuska, Ekovas, EU".

Dok vojna hunta drži kormilo i ne izjašnjava se o narednim potezima, građani Nigera su zabrinuti za svoju budućnost.

- Situacija se promenila i ljudi su veoma zabrinuti. Boje se za svoju budućnost i strahuju od onoga šta bi sledeće moglo da se dogodi - izjavio je medijima Sadisu, stanovnik grada Maradi, trećeg po veličini u Nigeru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)