SRUŠIO SE BORBENI AVION: Poginuli članovi posade

Srna

27. 07. 2023. u 08:59

SAUDIJSKI borbeni avion američke proizvodnje "F-15SA" srušio se tokom misije obuke u blizini vazdušne baze Kralj Halid i poginula su dva člana posade, javlja "Raša tudej".

СРУШИО СЕ БОРБЕНИ АВИОН: Погинули чланови посаде

Foto: Printskrin Youtube/ Minoboronы Rossii

Nesreća se dogodila sinoć u mestu Kamis Mushaitu, na jugozapadu zemlje, rekao je portparol saudijskog Ministarstva odbrane brigadni general Turki el Maliki. Uzrok pada aviona se utvrđuje.

Vazdušna baza Kralj Halid nalazi se na oko 815 kilometara od Rijada. Reč je o istoj udaljenosti od obale Crvenog mora i jemenske granice, koje su udaljene manje od 150 kilometara.

Američka "SA" varijanta borbenog aviona "F-15" može da leti brzinom do 2,5 maha ili preko 3.000 kilometara na čas.

Vašington je sa Saudijskom Arabijom potpisao ugovor o kupovini 84 lovca "F-15SA" 2011. godine, vredan 29,4 milijarde dolara koji je označio jednu od najvećih prodaja američkog oružja stranom kupcu u istoriji.

Ovi mlaznjaci američke proizvodnje bili su ključni u vazdušnim napadima koalicije predvođene Saudijskom Arabijom na Jemen, počevši od 2015. godine.

BONUS VIDEO: VOJNE VEŽBE NA TAJVANU: Tajpej simulira kineski napad na aerodrom Taojuan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024