RUSI NEĆE DA UČESTVUJU: Misija u UN - Bojkot sednice Saveta bezbednosti u znak protesta zbog ponašanja Britanije

Novosti onlajn

26. 07. 2023. u 18:10

RUSIJA je odbila da učestvuje na sednici SB UN o prehrambenom sporazumu koju su inicirale zapadne zemlje nakon što je London na sednici posvećenoj progonima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve blokirao obraćanje izvestioca kojeg je tražila Rusija.

РУСИ НЕЋЕ ДА УЧЕСТВУЈУ: Мисија у УН - Бојкот седнице Савета безбедности у знак протеста због понашања Британије

Foto AP

- U znak protesta protiv pokušaja Velike Britanije da spreči našeg izvestioca da učestvuje na sednici SB UN, iako je on potpuno u skladu sa pravilima 39 privremenih procedura Saveta bezbednosti, odnosno kompetentan je po tom pitanju, neće učestvovati na sednici koja je posle naše - rekao je zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski.

Prvobitno je bilo planirano da ujutru, po lokalnom vremenu, bude sednica na temu UPC a Rusija je tražila da se pored predstavnika UN, obrati i arhiepiskop Gedeon iz UPC, koji je u Ukrajini, kako je naveo Poljanski izložen progonu zbog političkih i verskih stavova.

Predstavnici Britanije danas su rekli da zbog nedovoljno vremena Rusija može da ima jednog govornika a da se izlaganje drugog dostavi u pisanoj formi.

London je u međuvremenu saopštio da će posle toga biti održana sednica o prehrambenom sporazumu.

Ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli je rekao da će Britanija izneti stav da bi Rusija mogla da bude pretnja civilnim brodovima u Crnom moru s ciljem da spreči izvoz hrane iz Ukrajine.

- Ujedinjeno Kraljevstvo polazi od toga da Rusija može da proširi akcije sprečavanja izvoza hrane iz Ukrajine tako što će ciljati civilne brodove u Crnom moru. Obratićemo pažnju na to uznemirujuće ponašanje u Savetu bezbednosti UN - naveo je juče on i ponovo pozvao Moskvu da počne ponovo da primenjuje prehrambeni sporazum.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

VOJNE VEŽBE NA TAJVANU: Tajpej simulira kineski napad na aerodrom Taojuan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)