"OVO JE NEOPISIVO": Nevin proveo u zatvoru gotovo 50 godina, pa pušten na slobodu

Novosti online

24. 07. 2023. u 00:31

ČOVEK koji je bio u zatvoru u Oklahomi skoro 50 godina zbog smrtonosne pucnjave za koju je dugo tvrdio da je nije počinio, pušten je na slobodu nakon što je sudija naložio novo suđenje.

ОВО ЈЕ НЕОПИСИВО: Невин провео у затвору готово 50 година, па пуштен на слободу

FOTO: N. Skenderija

Glin Rej Simons je osuđen 1974. godine za smrt Kerolin Sju Rodžers tokom pljačke u prodavnici pića u Edmondu, severno od Oklahoma Sitija.

Žena koja je upucana i povređena tokom pljačke kasnije je izabrala Simonsa iz postave osumnjičenih. Ali Simons iz Luizijane je više puta tvrdio da nije bio u Oklahomi, već u svojoj matičnoj državi u vreme pljačke.

Kancelarija okružnog tužioca Oklahome zatražila je od okružnog sudije Ejmi Palumbo da poništi kaznu i odredi datum za novo suđenje, rekavši da tužioci nisu uspeli da predaju dokaze u slučaju, uključujući policijski izveštaj koji je pokazao da je očevidac možda identifikovao druge osumnjičene u slučaju, osim Simonsa i suoptuženog Dona Robertsa.

Tokom sudskog saslušanja u sredu, Palumbo je poništio Simonsovu osudu za ubistvo i doživotnu kaznu, rekavši da ima pravo na olakšice "zbog propusta države da obelodani izveštaje policijske uprave koji su uskratili pravično suđenje".

Simons je imao 22 godine kada je osuđen. Sada ima 70 godina.

"Sada sam slobodan", rekao je Simons lokalnoj televiziji KFOR dok je izlazio iz sudnice u sredu. "Ovo je neopisivo. Izgubio sam 48 godina. Pravda je stigla. Ovo je milost. Srećan sam. Spreman sam da idem dalje i napravim nešto od svog života."

Porota je prvobitno osudila Simonsa i Robertsa na smrt. Njihove kazne su smanjene na doživotni zatvor 1977. nakon odluka Vrhovnog suda SAD u vezi sa smrtnom kaznom, prenosi Telegraf.

Roberts je pušten na uslovnu slobodu 2008. godine i svedočio je na saslušanju u aprilu da je nevin, izvestio je "Oklahoman".

BONUS VIDEO: PROTESTI U GRČKOJ: Demonstranti su se okupili ispred Ministarstva rada u Atini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024