RAT U UKRAJINI: Zelenski poručio - Krimski most je cilj, koji mora biti neutralisan

Novosti onlajn

21. 07. 2023. u 07:12 >> 23:17

RAT u Ukrajini 513. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Зеленски поручио - Кримски мост је циљ, који мора бити неутралисан

FOTO: Tanjug/AP


Ambasador Rusije u Varšavi biće pozvan na razgovor u MIP Poljske

Ambasador Rusije u Varšavi biće pozvan u Ministarstvo inostranih poslova Poljske zbog izjave ruskog predsednika Vladimira Putina o ulozi Sovjetskog Saveza i Josifa Staljina u obnovi poljske državnosti, izjavio je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

- Staljin je bio ratni zločinac, kriv za smrt stotine hiljada Poljaka. Istorijska istina se ne razmatra. Ambasador Ruske Federacije će biti pozvan u Ministarstvo inostranih poslova - napisao je Moravjecki.

Višecevni raketni sistem BM-21 „Grad“ na vatrenom položaju u pravcu Hersona

Bela kuća priznala: Ukrajina gubi značajne snage tokom kontraofanzive

Gubici ukrajinskih snaga tokom kontraofanzive su značajni, saopštio je pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

- Broj ranjenih i mrtvih ukrajinskih vojnika tokom ove kontraofanzive je značajan. Ona je u toku, ide teško, ali govorili smo da će biti teška - rekao je Salivan na bezbednosnom forumu u Aspenu u SAD.

 

Zelenski: Krimski most je cilj koji mora biti neutralisan

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nazvao je Krimski most ciljem koji mora biti neutralisan.

- Razume se da je to naš cilj. A svaki cilj koji nosi rat, a ne mir, mora biti neutralisan - rekao je Zelenski.

On je, takođe, rekao da je cilj Ukrajine potpuno vraćanje Krima, koji je 2014. godine ušao u sastav Rusije nakon referenduma.

Erdogan i Zelenski razgovarali o „prehrambenom sporazumu“

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je s ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim o detaljima produžavanja „prehrambenog sporazuma“, saopšteno je iz kancelarije turskog lidera.

- Tokom telefonskog razgovora, koji je održan na molbu Zelenskog, lideri su detaljno razmotrili pitanje o produžavanju važenja sporazuma o crnomorskom žitnom koridoru. Predsednik Erdogan je izjavio da Turska aktivno radi na tome da zavlada mir - navedeno je u saopštenju.

 

Kadirov: Ukrajinci napali rusko vozilo s hranom u Belgorodskoj oblasti

Čečenski lider Ramzan Kadirov saopštio je danas da su Ukrajinci u Belgorodskoj oblasti napali automobil sa hranom za vojno osoblje Ministarstva odbrane Rusije, koji su pratila dva borca samo sa službenim naoružanjem.

- Pre nekoliko dana, mala grupa 'ološa' iz Ukrajine ušla je na teritoriju Belgorodske oblasti i izvršila gnusan napad na vozilo Ministarstva odbrane koje je prevozilo hranu za rusko vojno osoblje - napisao je Kadirov danas na svom Telegram kanalu, a prenele RIA Novosti.

Dodao je da su specijalni transport pratila samo dva borca, koji osim službenih pušaka nisu imali nikakvo oružje.

- Svi su videli kako su teroristi ispalili vatru na dva vojnika iz svih vrsta naoružanja koje su imali - naveo je Kadirov.

Poljanski: Rusija ukrajinske luke tretira kao položaje Oružanih snaga Ukrajine

Rusija ukrajinsku lučku infrastrukturu tretira kao položaje Oružanih snaga Ukrajine i mesta na koja se doprema zapadno naoružanje, izjavio je prvi zamenik stalngo predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski na sednici Saveta bezbednosti UN.

- Prinuđeni smo da konstatujemo da je za godinu dana važenja ('prehrambenog') sporazuma kijevski režim pod njegovim okriljem prikupio znatne vojno-industrijske, energetske i skladišne kapacitete na području svojih crnomorskih luka. Tamo su razmeštene i značajne rezerve u ljudstvu Oružanih snaga Ukrajine, kao i stranih plaćenika - rekao je Poljanski.

Prema njegovim rečima, s prekidom „prehrambenog sporazuma“, Rusija je dobila mogućnost da tu situaciju ispravi.

Peking pozvao Moskvu i Kijev da obnove mirovne pregovore

Peking poziva Moskvu i Kijev da što je pre moguće obnove mirovne pregovore, a svetsku zajednicu da za njih stvori povoljne uslove, izjavio je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zamenik stalnog predstavnika Kine pri toj svetskoj organizaciji Đen Šuan.

- Kina ponovo poziva sukobljene strane da obnove mirovne pregovore što je moguće pre i poziva međunarodnu zajednicu da stvori povoljne uslove za to - rekao je diplomata.

Rusija će pregledati brodove u Crnom moru kako bi se uverila da ne prevoze vojni teret

Rusija će pregledati brodove u Crnom moru kako bi se uverila da se oni ne koriste za prevoz oružja, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin.

On je tim rečima prokomentarisao saopštenje Ministarstva odbrane Rusije o tome da će Moskva sve brodove koji plove Crnim morem u ukrajinske luke smatrati prevoznicima vojnog tereta.

- Misli se na to da mi treba da se uverimo u to da brod ne prevozi nešto loše. To znači zahtev, inspekciju u slučaju potrebe, kako bismo se uverili da je to tačno ili nije - rekao je Veršinjin.

Poljska namerava da rasporedi američke jurišne helikoptere na istočnoj granici

Poljska će rasporediti na istočnoj granici američke jurišne helikoptere „apač“, saopštio je ministar nacionalne odbrane Poljske Mariuš Blaščak.

- To je veoma ozbiljno jačanje poljske armije jer nam je cilj da izgradimo tako jaku vojsku da Rusija ne može da nas napadne. Tome treba da služi jačanje poljske vojske - rekao je Blaščak.

Kako je dodao, Poljska želi da kupi od SAD 96 helikoptera „apač“, ali dok se taj sporazum ne realizuje, američka vojska će isporučiti Poljskoj osam takvih helikoptera iz sopstvenih zaliha.

Ministarstvo odbrane Ukrajine obmanuto u vezi s isporukom mina

Ministarstvo odbrane Ukrajine platilo je oko 38 miliona dolara ukrajinskoj firmi za isporuku mina, ali još nije dobilo nijednu, piše u petak izdanje „Ukrajinska pravda“.

- Firma 'Lavovski arsenal' dobila je od Ministarstva odbrane 1,4 milijarde grivni (oko 38 miliona dolara) za isporuku velike partije minobacačke municije kalibra 120 i 82 milimetra, ali odavno je prekoračila rok iz ugovora i nije predala Oružanim snagama Ukrajine nijednu minu - navodi izdanje.

U tekstu se navodi da je isporuka trebalo da počne u decembru prošle godine i da se potpuno završi do kraja februara 2023. godine.

Ukrajinske trupe se pregrupišu nakon kontraofanzive

U toku je pregrupisavanje ukrajinskih snaga posle propale ofanzive u Zaporoškoj oblasti, rekao je lider zaporoškog pokreta "Zajedno s Rusijom" Vladimir Rogov.

Ranije je saopšteno da je velika ofanzive ukrajinske vojske uz primenu tenkova zaustavljena u oblasti sela Rabotino.

Putin o Poljacima: Cilj je okupacija Ukrajine, a maštaju i o beloruskim teritorijama

Poljski lideri, sudeći po svemu, računaju da pod 'kišobranom' Severnoatlantske alijanse oforme koaliciju kako bi se umešali u ukrajinski sukob i 'otkinuli što veći komad kolača' kako bi povratili, kako oni smatraju, svoje istorijske teritorije – današnju Zapadnu Ukrajinu, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sednici Saveta bezbednosti.

Ruski predsednik je takođe naglasio da je Poljska značajan deo svojih zapadnih teritorija dobila zahvaljujući Sovjetskom Savezu i odluci Josifa Staljina.

On je dodao da je Poljska, očigledno, zaboravila na to, ali je Moskva spremna da je podseti da su zapadne teritorije današnje Poljske zapravo Staljinov poklon Poljacima.

Putin je je takođe dodao da je „dobro poznato“ da Poljaci maštaju i o beloruskim teritorijama.

Foto: Tanjug/AP photo

Novi kontigent "leoparda" stigao u Ukrajinu

Nemačka je isporučila Ukrajini za nedelju dana 10 tenkova "leopard" i preko 3.000 projektila kalibra 155 milimetara, proizlazi iz ažuriranog spiska objavljenog na sajtu nemačkog Ministarstva odbrane.

Foto: AP

Na spisku, koji se obnavlja jednom nedeljno, unose se podaci o vojnoj pomoći Berlina Ukrajini. Tako se sada može videti da je upisano 10 tenkova "leopard 1 A5", 20 tenkovskih mitraljeza MG3, 1.305 projektila, 2.064 dimnih granata kalibra 155 milimetara i 12 prikolica, četiri oklopna vozila, 16 kamiona "zetros", 10 radara, 100.000 kompleta prve pomoći.

Zelenski smenio ambasadora u Britaniji

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski smenio je ambasadora u Velikoj Britaniji Vadima Pristajka koji ga je ranije kritikovao zbog njegove ironične izjave o spremnosti da „svako jutro zahvali“ britanskom ministru odbrane Benu Volasu za vojnu pomoć.

Odluka o smeni ambasadora objavljena je na sajtu kabineta ukrajinskog lidera.

Diplomata je takođe lišen pozicije stalnog predstavnika Ukrajine u Međunarodnoj pomorskoj organizaciji.

Eksplozije u Odeskoj oblasti

Ukrajinski mediji javljaju da se u Odeskoj oblasti čuju eksplozije i da deluje PVO.

Krimski most bio zatvoren tokom noći

Krimski most je jedno vreme tokom noći bio zatvoren zbog vazdušne opasnosti. Od jutros saobraćaj se odvija normalno.

Maročko: Kolosalni gubici ukrajinskih snaga kod Artjomovska

Ukrajinska komanda krije stvarne gubitke koje trpe u ofanzivi u okolini Artjomovska od vojnih odseka da oni ne bi obaveštavali rodbinu poginulih vojnika, rekao je za Sputnjik potpukovnik LNR Andrej Maročko.

- U ofanzivi u blizini Artjomovska ukrajinske snage trpe kolosalne gubitke- rekao je Maročko.

Podsetimo, komandant ukrajinske pešadije Aleksandar Sirski izjavio je da želi da povrati kontrolu nad Artjomovskom i da je to za njega pitanje časti.

Danas sednica Saveta bezbednosti o Ukrajini

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija danas će se sastati kako bi se razgovaralo o situaciji u Ukrajini.

Pored toga, tema sednice biće i humanitarne posledice ruskog odbijanja da produži sporazum o žitu, saopšteno je na Tviter nalogu britanske misije u Ujedinjenim nacijama.

Ukrajinske trupe granatirale Donjeck

Oružane snage Ukrajine jutros su tri puta za samo 25 minuta granatirale grad Donjeck, administrativni centar takozvane Donjecke Narodne Republike DNR, saopštile su proruske vlasti.

Prema izveštaju, napadi su se desili u 1.40, 1.50 i 2.05 po lokalnom vremenu. Deset projektila palo je u gradove Kjubiševskog i Kirovskog okruga kao rezultat ovih napada, prenosi TASS.

BONUS VIDEO: 

STIGLO POJAČANjE ZA RUSKU MORNARICU: Najbolji sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (14)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!