RAT U UKRAJINI: Krimski most privremeno zatvoren; F-16 stiže krajem godine

Novosti onlajn

20. 07. 2023. u 07:31 >> 00:14

RAT u Ukrajini 512. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Кримски мост привремено затворен; Ф-16 стиже крајем године

Foto Tanjug/AP

F 16 stiže krajem godine

Isporuke američkih lovaca F-16 u Ukrajinu mogle bi da počnu krajem ove godine, ali je malo verovatno da će oni izmeniti tok sukoba, rekao je koordinator strateških komunikacija u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi.

Kako je dodao, ukrajinskim snagama je najpotrebnija artiljerija.

 

Krimski most privremeno zatvoren

Krimski most je privremeno zatvoren, čuje se sirena za vazdušnu opasnost, saopštio je operativni štab Krima.

 

Sirene za vazdušnu opasnost u celoj Ukrajini

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se na čitavoj teritoriji Ukrajine, pokazuju podaci ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

 

Stižu amrički lovci F-16

Isporuke američkih lovaca F-16 u Ukrajinu mogle bi da počnu krajem ove godine, ali je malo verovatno da će oni izmeniti tok sukoba, rekao je koordinator strateških komunikacija u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi.

Kako je dodao, ukrajinskim snagama je najpotrebnija artiljerija.

 

Beća kuća potvrdila: Ukrajina počela da koristi kasetnu municiju

Bela kuća je potvrdila da je Ukrajina počela da koristi kasetnu municiju koju su isporučile SAD pre sedam dana.

- Isporučili smo ih tamo što je pre moguće - izjavio je Džon Kirbi, portparol Bele kuće.

Kako se navodi, Kijev koristi municiju efikasno i na „prihvatljiv način“.

Vazdušna uzbuna

Širom Ukrajine, uključujući Kijev i Kijevsku oblast, proglašena je vazdušna uzbuna.

Uvedene sankcije Lepinu

SAD su uvele sankcije generalnom direktoru koncerna Kalašnjikov Vladimiru Lepinu i još jednom samoj kompaniji, saopštio je Stejt department.

Kako je saopšteno, Lepin je uvršten na listu sankcija kao rukovodilac preduzeća koje je podvrgnuto ograničenjima, a sam koncern je ponovo uvršten na listu kao „lider u proizvodnji automatskog i snajperskog oružja u Rusiji“.

„Kalašnjikov” je uvršten na sankcione liste 2015. godine, precizirala je služba.

 

Kanada uvela sankcije protiv Ministarstva kulture Rusije

Kanada je uvela sankcije protiv Ministarstva kulture Rusije i Ministarstva nauke Rusije, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Kanade.

Između ostalog, na sankcionom spisku našli su se režiser Nikita Mihalkov, pevačica Valerija, pevač Kirkorov, producent Josif Prigpožin.

 

SAD proširilo listu sankcija

Ministarstvo finansija SAD proširilo je listu sankcija protiv više desetina fizičkih i pravnih lica Ruske Federacije.

Sankcije su uvedene zamenicima ministra Alekseju Kudrinu, AD „Kurganpribor“, Klimovskij fabrici kertridža, Centru za laserske sisteme i kompleksu „Astrofizika“.

SAD su proširile listu sankcija protiv Ruske Federacije za 95 pravnih lica i 14 brodova. Novo proširenje sankcija pogodilo je istraživačke institute, preduzeća odbrambene industrije, banke i privatne kompanije.

Takođe, SAD su uvele ograničenja i protiv preduzeća u Kirgistanu.

 

Zabranjena plovidba u severnoistočnom delu Crnog mora

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da je u severoistoičnom delu Crnog mora i Kerč-Enikalskom kanalu od 20. jula od 05.00 časova zabranjena plovidba.

U saopštenju se ističe da će sve brodove koji budu plovili Crnim morem prema ruskim lukama posmatrati kao plovila sa vojnom robom.

 

I Njujork tajms javlja da Ukrajinci koriste američku kasetnu municiju

List Njujork tajms, posle Vašington posta, objavio da je Ukrajina počela da koristi kontroverznu američku kasetnu municiju, pozivajući se na dva američka vojna zvaničnika.

Ukrajinski zvaničnik rekao je Vašington postu da su kasetne bombe američke proizvodnje sada ispaljene na ruske položaje na jugoistoku zemlje.

Sirski priznao da Rusija ima prednost u različitim borbenim pravcima

Komandant ukrajinske Kopnene vojske Aleksandar Sirski priznao je da Rusija ima prednost u različitim borbenim pravcima.

- Nikada nije dovoljno ni vojske, ni naoružanja, ni municije. Za svakog vojnika to je, po pravilu, veliki problem. Za nas posebno, jer je zona gde se vode borbe veoma velika. Borbena dejstva se vode u različitim pravcima. Uopšteno gledano, ruske snage imaju prednost - rekao je Sirski u intervjuu za „Bi-Bi-Si Ukraina“.

Ponovo oboren dron iznad Krima

PVO je oborila dron u centralnom delu Krima, nema povređenih ni štete, saopštio je na Telegram kanalu prvi čovek republike Sergej Aksjonov.

„U centralnom delu Krima oborena je neprijateljska bespilotna letelica. Nema povređenih ni štete. Molim sve da ostanu pribrani i veruju samo zvaničnim izvorima informacija“, napisao je on, preneo je Sputnjik. 

Ukrajina proglasila metama brodove koji plove ka ruskim lukama u Crnom moru

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da će brodove koji od 21. jula budu plovili Crnim morem u pravcu ruskih morskih luka Kijev smatrati brodovima vojne namene sa svim relevantnim rizicima.

„Ministarstvo odbrane Ukrajine upozorava da od 21. jula 2023. godine od 00.00 časova sve brodove na području Crnog mora koji plove prema morskim lukama Ruske Federacije i ukrajinskim morskim lukama, koje se nalaze na teritoriji koju je Rusija privremeno okupirala, kijevske vlasti mogu posmatrati kao brodove koji prevoze robu vojne namene sa svim relevantnim rizicima“, navodi se u saopštenju ukrajinskog resora na Telegram kanalu.

Zaharova: „Rajnmetal“ će biti legitimna meta u Ukrajini

Fabrika za proizvodnju oklopne tehnike „Rajnmetal“ biće legitimna meta u Ukrajini, ako bude izgrađena, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Takva fabrika, ako bude izgrađena, biće u rangu sa drugim objektima odbrambenog kompleksa Ukrajine legitiman vojni cilj za Oružane snage Rusije - precizirala je Zaharova.

Nemačka kompanija otvoriće u naredna tri meseca u Ukrajini fabriku za proizvodnju i remont oklopne tehnike, saopštio je 10. jula generalni direktor kompanije Armin Peperger u intervjuu za „Si-En-En“.

FOTO: AP/Tanjug

"Ukrajina počela da koristi kasetnu municiju"

Ukrajinske snage počele su da koriste kasetnu municiju koju su poslale SAD, objavio je „Vašington post“, pozivajući se na neimenovane ukrajinske zvaničnike upoznate sa situacijom.

List napominje da ih Ukrajina koristi na jugoistočnom delu fronta u pokušaju da probije dobro utvrđene položaje ruskih snaga, koje su usporile ukrajinsku kontraofanzivu i može ih upotrebiti u oblasti Artjomovska.

Evropska unija produžila sankcije protiv Rusije za još šest meseci

Evropska unija donela je danas odluku da produži sankcije Rusiji za još šest meseci, do 31. januara 2024. godine, zbog, kako je navedeno, vojne agresije te zemlje na Ukrajinu, navodi se na sajtu Saveta EU.

"Ove sankcije, prvi put uvedene 2014. godine kao odgovor na ruske akcije koje su dovele do destabilizacije situacije u Ukrajini, značajno su proširene od februara 2022. godine, kao odgovor na ničim izazvanu i neopravdanu vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu", navodi se u saopštenju.

Foto AP

Borelj: Izdvojiti dodatne milijarde evra za isporuke oružja Ukrajini

Šef Evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je uoči sastanka ministara spoljnih poslova Unije uverenost da će prestanak važenja crnomorske inicijative dovesti do „značajne prehrambene krize u svetu“.

On je dodao da će razvoj situacije nakon isteka prehrambenog sporazuma biti jedna od tema na sastanku ministara.

Predložio je da se za potrebe isporuka oružja Ukrajini izdvoje dodatne milijarde evra.

Takođe, predložio je da se značajno proširi program obuke ukrajinskih vojnika.

Australijske vlasti uvele su sankcije protiv Rusa

Australijske vlasti uvele su sankcije protiv deset državljana Rusije i Belorusije i 35 ruskih organizacija, saopštila je ministarka spoljnih poslova Peni Vong.

Aksjonov: Napad ukrajinskog drona na Krim, poginula jedna osoba

U napadu ukrajinskog drona na severozapadu Krima poginula je jedna osoba, saopštio je danas šef administracije Krima Sergej Aksjonov.

„Kao rezultat napada neprijateljske bespilotne letelice u jednom od naselja na severozapadu Krima, oštećene su četiri administrativne zgrade. Nažalost, bilo je žrtava, poginula je tinejdžerka“, napisao je Aksjonov na Telegramu.

On je dodao da na licu mesta rade specijalizovane službe, prenosi agencija RIA Novosti.

BONUS VIDEO:

SNIMAK ERUPCIJE IZBLIZA: Dron snimio aktivnost vulkana Fagradalsfjall

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (2)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom