OTIŠLA DA SPASI AMERIČKU EKONOMIJU, A KINEZI JOJ DALI HALUCINOGENE PEČURKE: Kako se Jelen provela u Pekingu

Novosti Onlajn

17. 07. 2023. u 22:06

AMERIČKA ministarka finansija Dženet Jelen napustila je Peking pre oko nedelju dana, koji je posetila sa ciljem da unapredi američko-kineske odnose. Ali na kraju, njena poseta nije bila samo političke prirode.

ОТИШЛА ДА СПАСИ АМЕРИЧКУ ЕКОНОМИЈУ, А КИНЕЗИ ЈОЈ ДАЛИ ХАЛУЦИНОГЕНЕ ПЕЧУРКЕ: Како се Јелен провела у Пекингу

Foto: Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein, Pool

U stvari, ministar je uspeo da dramatično poveća poslovanje lanca restorana u Junanu koji služi đian šou king, neobičnu ali veoma traženu pečurku cenjenu zbog svojih jedinstvenih svojstava.

Ubrzo nakon što je ministarka finansija sletela u Peking prošle nedelje, njena delegacija je otišla na večeru u restoran specijalizovan za regionalnu kuhinju iz dela jugozapadne Kine koji se graniči sa Vijetnamom, Laosom i Mjanmarom. 

- Da, ministarka je došla u restoran odmah po sletanju u Kinu. Saznali smo da jako voli pečurke. Naručila je četiri porcije đian šou kinga. Bio je to izuzetno magičan dan - napisali su iz restorana na društvenim mrežama. Pomoćnik ministra finansija potvrdio je za Si-En-En da je Jelen jela u restoranu i da je uživala u hrani, uključujući jelo sa pečurkama. 

Podseća na vrganje

Pečurka đian šou king, što bukvalno znači "videti plavu ruku", dobila je svoje kinesko ime po jednoj osobini. Naime, kada se izvrši pritisak na unutrašnji deo šešira, to područje poplavi. To se dešava i kada se pečurka iseče na kriške. Zvanično pripada porodici gljiva Lanmaoa asiatica . 

- To je srednja do velika pečurka, crvenkasta spolja i žuta odozdo. Mnogo liči na vrganje. U stvari, toliko je slična da se lako može zameniti sa lokalnom vrstom vrganja, što može imati zanimljive posledice - rekao je botaničar Piter Mortimer sa Instituta za botaniku Kunming. 

Mortimer je 2010. stigao u kinesku provinciju Junan iz Južne Afrike. Došao je na planinarenje, ali su mu onda ponudili posao u institutu. Od tada živi u Junanu i istražuje pečurke u regionu. 

"Lanmaoa pečurke se smatraju otrovnim jer mogu biti halucinogene"

- Lanmaoa pečurke se smatraju otrovnim jer mogu biti halucinogene. Naučnici još uvek nisu identifikovali jedinjenja odgovorna za halucinacije. Jedan moj prijatelj ih je slučajno pojeo i halucinirao je tri dana - rekao je Mortimer. 

Prošle godine, botaničko društvo Junan objavilo je ažurirani indeks otrovnih pečuraka u ovoj oblasti. Među njima je bio i đian šou king, što je izazvalo debatu o tome da li ove popularne pečurke i dalje treba da se prodaju na mreži i služe u restoranima. Na kraju je pobedila ljubav prema pečurkama, odnosno potražnja na tržištu i one su ostale lako dostupne. 

Uprkos reputaciji, đian šou king među meštanima važi za poslasticu i popularno je jelo u restoranima širom Kine, gde se pečurke spremaju na način da se izbegnu negativne posledice konzumiranja. 

BONUS VIDEO: I JESTIVE LIČE NA OTROVNE - Izložba gljiva u Banji Koviljači

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja