OGLASILA SE ŠVEDSKA OKO ULASKA U NATO PAKT: Evo kada će Turska odobriti ulazak ove zemlje u Alijansu

Đ.G.

13. 07. 2023. u 11:32

TURSKI parlament može da ratifikuje švedsku prijavu za NATO "u bilo koje vreme" pre oktobra, kada se turski parlament vrati sa letnjeg raspusta, rekao je švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem u intervjuu za TV4 Niheterna.

ОГЛАСИЛА СЕ ШВЕДСКА ОКО УЛАСКА У НАТО ПАКТ: Ево када ће Турска одобрити улазак ове земље у Алијансу

Foto: Profimedia

- To tek treba da vidimo, jer turski parlament još nije otišao na letnji odmor... Možete sazvati parlament u bilo kom trenutku. Takođe sam razgovarao sa mojim kolegom, ministrom inostranih poslova Turske Hakanom Fidanom u poslednjim satima u Viljnusu (na samitu NATO-a – prim. aut.), koji me je uverio i dao jasan odgovor da se parlament može otvoriti u bilo kom trenutku tokom ovog perioda - rekao je Bilstrom.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u sredu da Turska ima za cilj što brže razmatranje švedskog protokola za ulazak u NATO u parlamentu.

Erdogan je u ponedeljak rekao da će prijem Švedske u NATO postati moguć nakon što Turska bude primljena u EU. Kasnije tog dana, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da se Erdogan složio "što je pre moguće" da turskom parlamentu pošalje papire za ratifikaciju kandidature Švedske za NATO. Numan Kurtulmus, predsednik Velike narodne skupštine Turske, rekao je u sredu da još nije određen rok za turski parlament da ratifikuje zahtev Švedske za pridruživanje NATO-u, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: STIGLO POJAČANjE ZA RUSKU MORNARICU - Najbolji sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)