POGLEDAJTE - KUĆE BOGATAŠA NESTAJU U PROVALIJI: Niko ne zna zašto, ništa ne može da se učini (VIDEO)

Novosti online

12. 07. 2023. u 23:17

UZROK klizišta koji je uništio desetine domova u Kaliforniji i dalje nije poznat, a mnoge kuće i dalje klize u provaliju i ništa ne može da se učini da bi se katastrofa zaustavila.

ПОГЛЕДАЈТЕ - КУЋЕ БОГАТАША НЕСТАЈУ У ПРОВАЛИЈИ: Нико не зна зашто, ништа не може да се учини (ВИДЕО)

Foto printskrin tviter@LACoFDPIO

Tri dana nakon što je klizište uništilo desetine kuća u južnoj Kaliforniji, uzrok nesreće i dalje nije jasan. Veliki broj kuća, međutim i dalje nastavlja da klizi prema kanjonu, a u međuvremenu je evakuisano 16 ljudi.

Video koji su snimili losanđeleski vatrogasci i objavili ga na Tviteru, pokazuje veliku štetu koja je nastala u naselju Roling Hils Istejt u kojem živi oko osam hiljada ljudi, a nalazi se 30 kilometara južno od Los Anđelesa. Prilazi pogođenim kućama u potpunosti su odvojeni od puta, a urušili su se i brojni krovovi i garaže.

Nadzornik Dženis Han, koja vodi brigu o pomenutom naselju, opisala je štetu kao „neverovatnu“.

-Koliko su mi rekli, ne može se učiniti ništa kako bi se ovo zaustavilo, izjavila je ona za „El-Ej Tajms“ i dodala: „Sada možemo samo da čekamo i gledamo kako se kuće ruše“.

Lokalni procenitelj obećao je da će ponovo određivati vrednost uništenih nekretnina kako bi vlasnicima, eventualno, bio smanjen porez.

Gradsko veće Roling Hilsa planira da proglasi vanredno stanje. Naselje jeosnovano 1957. godine sa željom da se u tom brdovitom kraju zadrži ruralni atmosfera, piše na zvaničnoj veb stranici gradića. Danas u njemu uglavnom žive belci i stanovnici azijskog porekla, a domaćinstva imaju prosečna primanja od oko 160.000 dolara godišnje.

Tlo ispod naselja geolozi prate već 50 godina, s obzirom da se sediment na kojem leže temelji pogođenih kuća vremenom slegnuo, naborao i pomakao.

-Zamislite da izrežete udubljenje u torti od trešanja: sva glazura će pasti u tu rupu i to je ono što se ovde dešava, izjavio je Kolin Robins, profesor nauke o prirodnoj sredini koledža Klermont Mekena. -Bez obzira da li su klizišta pokrenule kiše ili je jednostavno pređena tačka na koju nema povratka, sa geološke tačke gledišta bilo je samo pitanje vremena kad će se ovo dogoditi, zaključio je on.

Neki zvaničnici spekulišu da su klizište pokrenule obilne kiše koje su pogodile to područje prošle i početkom ove godine. Tačan razlog neće biti poznat sve dok geolozi ne ispitaju tlo koje se odronilo.

Naselje Roling Hils nalazi se na poluostrvu Palos Verdes u Tihom okeanu i poznato je po svojim luksuznim imanjima i vinarijama. Ovo je područje poznato i po svojoj ranjivosti na klizišta i mekanom sedimentu. Godine 1956. klizište je uništilo 140 domova u području Portugeze Bend u gradu Rančo Palos Verdes, takođe na poluostrvu, a tlo se tamo i dalje pomera, preneo je Gardijan.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave