MARINCI BEZ VOĐE ZBOG ABORTUSA: Američka elitna jedinica prvi put za 164 godine nije dobila svog lidera

A.Vojinović

12. 07. 2023. u 07:15

AMERIČKI marinci ostali su bez lidera prvi put posle više od 150 godina, tačnije 164. Njen komandant, general Dejvid Berger, otišao je u penziju, a na njegovo mesto privremeno je postavljen njegov pomoćnik general Erik Smit, koji bi, ukoliko dobije zeleno svetlo od Senata mogao da bude i zvanični novi vođa američke elitne vojne jedinice. No, ovaj put, ispostavilo se, neće biti lak.

МАРИНЦИ БЕЗ ВОЂЕ ЗБОГ АБОРТУСА:  Америчка елитна јединица први пут за 164 године није добила свог лидера

Tanjug

Nedavno je, naime, republikanski senator iz Alabame Tomi Turbervil organizovao višemesečnu blokadu nominacija Pentagona u znak protesta protiv politike - abortusa. Tubervil je još u februaru pokrenuo ovu kampanju kao odgovor na novu politiku Pentagona, donetu posle poništavanja presude Rou protiv Vejda, a podrazumeva da se pokrivaju putni troškovi pripadnicima službe i njihovim supružnicima koji moraju da napuste svoju zemlju da bi imali pristup abortusu.

Senator je opstrukcijom stavio pod znak pitanja više od 200 nominacija američkog ministarstva odbrane. Mogla bi čak da utiče i na izbor novog najvišeg američkog vojnog oficira, odnosno, predsednika Združenog generalštaba s obzirom na to da generalni Mark Mili, koji je trenutno na ovoj poziciji, odlazi u penziju u septembru. To je izazvalo nezadovoljstvo i u Beloj kući:

- Ono što senator Tubervil radi držeći ove nominacije predstavlja pretnju našoj nacionalnoj bezbednosti. To je ono što on radi. Ovo su važne nominacije koje su nam potrebne - poručila je nedavno sekretarka za medije Bele kuće Karin Žan Pjer.

Međutim, Tubervil je odbacio kritike, ali ne odustaje od blokade i pored prekora iz Pentagona, ali i iz "plavih" i "crvenih" redova.

- Moje držanje ne utiče na spremnost. Vršioci dužnosti su na svakoj od pozicija koje predstoje za unapređenje. Zadržavanje utiče samo na one na samom vrhu - generale i zastavne oficire. Ljudi koji se stvarno bore nisu uopšte pogođeni - poručio je on za "Vašington post".

Probleme koji se ovde stvaraju je što imenovanje svakog kandidata Senat mora jednoglasno da potvrdi, a ukoliko se neko od senatora ne slaže proces se produžava i ide se na glasanje, što može da potraje mesecima, objašnjava britanski "Gardijan".

Zasad se ne zna do kada bi Smit mogao da bude na funkciji vršioca dužnosti šefa marinaca. Američka mornarica je poslednji put v. d. komandanta imala 1859. godine kada je njihov rukovodilac sa najdužim stažom Arčibald Henderson preminuo u 76. godini i nije imao delegiranog naslednika.

Broji oko 177.200 pripadnika

KORPUS marinaca SAD je deo pomorske kopnene snage američkih oružanih jedinica. Jedna je od osam uniformisanih službi Sjedinjenih Država. Odgovorni su za izvođenje ekspedicionih i amfibijskih operacija kombinovanim oružjem. Ima svoju pešadiju, vazduhoplovstvo i snage za specijalne operacije. Prema podacima iz 2022. godine, ima oko 177.200 aktivnih pripadnika i oko 32.400 članova u rezervnim jedinicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)