KO JE DONEO ODLUKU O OSLOBAĐANJU KOMANDANATA AZOVA? Rusi besni posle odluke Turske, Zelenski likuje

Tanjug

09. 07. 2023. u 08:24

ODLUKA da se u Ukrajinu vrate komandanti bataljona Azov mogla je da bude doneta samo na visokom nivou, rekao je TASS-u diplomatski izvor u Turskoj.

КО ЈЕ ДОНЕО ОДЛУКУ О ОСЛОБАЂАЊУ КОМАНДАНАТА АЗОВА? Руси бесни после одлуке Турске, Зеленски ликује

Foto: Profimedia/Jutjub/SISTEMA.INFO

- Ova odluka je mogla da bude doneta samo na visokom nivou, s obzirom na trenutne dogovore između strana u ukrajinskom sukobu. Važno je napomenuti da je do nje došlo odmah nakon što je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski završio posetu Turskoj i da turska strana to nije objavila - rekao je izvor.

Završavajući posetu Turskoj, Zelenski je objavio snimak sa istanbulskog aerodroma na kome se vidi kako pozdravlja lidere Azova koji stoje pored aviona češkog avioprevoznika.

U pratnji čuvara, kombijem su odvezeni do piste.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da povratak komandanata odreda Azov iz Turske u Ukrajinu predstavlja kršenje uslova postojećih sporazuma.

- Povratak oficira Azova iz Turske u Ukrajinu nije ništa drugo nego direktno kršenje uslova postojećih sporazuma. Štaviše, u ovom slučaju, uslove su prekršile i ukrajinska i turska strana - naglasio je Peskov za RIA Novosti .

Prema sporazumu, predviđeno je da ukrajinski oficiri koji su branili fabriku Azovstalj u Mariupolju, ostanu u Turskoj do okončanja sukoba, precizirao je Peskov.

On je napomenuo da niko nije obavestio Rusiju o njihovom prebacivanju.

Peskov tvrdi da je Turska ''bila prinuđena na ovaj korak u pozadini neuspeha Oružanih snaga Ukrajine u kontraofanzivi, kao i uoči samita NATO u Viljnusu''. 

BONUS VIDEO: Ruski vojnici izvode borbene vežbe na poligonima blizu linije fronta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)