ONA JE BAJDENOV FAVORIT ZA ŠEFA NATO-a: Britanac mu smeta zbog "Nevolja", sa Nemicom ima "snažnu vezu"

Novosti online

05. 07. 2023. u 10:24

IZBOR američkog predsednika Džoa Bajdena za sledećeg generalnog sekretara NATO-a je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, navodi britanski list Telegraf.

ОНА ЈЕ БАЈДЕНОВ ФАВОРИТ ЗА ШЕФА НАТО-а: Британац му смета због Невоља, са Немицом има снажну везу

Foto: Profimedia/Ilustracija

Bajden i Fon der Lajenova izgradili su "snažnu vezu" u poslednjih nekoliko godina oko pitanja poput Kine, Ukrajine i klimatskih promena, izvestio je britanski list u utorak, pozivajući se na izvore iz NATO-a.

Prema rečima jednog od sagovornika lista, Bela kuća ceni to što se predsednica Evropske komisije odnedavno više "oslanja na Vašington za obaveštajne podatke" umesto da veruje evropskim agencijama, koje nisu uspele da pravilno ocene rusku vojnu operaciju u Ukrajini.

U tekstu Telegrafa se takođe navodi da će Fon der Lajenova verovatno moći da dobije i podršku predsednika Francuske Emanuela Makrona, još jednog ključnog igrača u NATO-u, zbog svog tečnog znanja francuskog jezika.

Aktuelni generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je u utorak da je njegov mandat, koji je trebalo da se završi krajem septembra, produžen za još godinu dana. Norvežanin je na čelu vojne alijanse od 2014. godine, a mandat mu je produžen četiri puta.

Saopštenje je usledilo nakon što članice NATO-a ponovo nisu uspele da se dogovore oko zamene za Stoltenberga. Prema izveštajima medija, kandidaturu britanskog ministra odbrane Bena Volasa blokirale su prošlog meseca SAD i Francuska, koje navodno žele da službenik iz EU dobije posao.

Dejli mejl je ranije ove nedelje objavio da je Bajden bio protiv Volasa, verovatno zato što je služio kao britanski vojnik u Severnoj Irskoj tokom perioda političkog i verskog nasilja poznatog kao "Nevolje".

Američki lider se ponosi svojim irskim poreklom i "nije posebno probritanski nastrojen", rekli su izvori britanskog tabloida.

Fon der Lajenova je ranije rekla da, uprkos tome što je počastvovana što se našla među mogućim kandidatima, nije posebno zainteresovana za poziciju u NATO-u. Međutim, prema Telegrafu, SAD sumnjaju da će ona moći da nastavi da vodi Evropsku komisiju nakon izbora za Evropski parlament sledeće godine.

Telegraf je ukazao da bi jedna od prepreka za Fon der Lajenovu da postane generalni sekretar vojnog bloka moglo da bude njeno "loše postupanje" sa nemačkim Ministarstvom odbrane, na čijem je čelu bila između 2013. i 2019.

List podseća na izveštaj iz 2015. u kom se tvrdi da su nemački vojnici morali da zamene teške mitraljeze metlama tokom NATO vežbi kako bi sakrili nedostatak opreme.

BONUS VIDEO: OKRŠAJI NA JELISEJSKIM POLjIMA - Desetine uhapšenih u sukobima policije i demonstranata u Parizu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)