PORAŽAVAJUĆI IZVEŠTAJ PENTAGONA: Broj samoubistava u američkoj vojsci porastao na 94 ove godine

Đ.G.

04. 07. 2023. u 07:44

AMERIČKA vojna samoubilačka kriza ne pokazuje znake popuštanja, pošto su se aktivni američki vojnici ubijali po stopi od više od jednog dnevno u prvom kvartalu ove godine, što je 25 odsto više od tempa iz 2022. godine, pokazao je novi izveštaj Pentagona.

ПОРАЖАВАЈУЋИ ИЗВЕШТАЈ ПЕНТАГОНА: Број самоубистава у америчкој војсци порастао на 94 ове године

Foto AP

Broj samoubistava aktivnih lica porastao je na 94 u periodu januar-mart sa 75 u istom kvartalu godinu dana ranije, saopštilo je američko Ministarstvo odbrane (DOD) u svom najnovijem izveštaju o trendu. Ukupan broj je bio najveći za bilo koji tromesečni period od kvartala april-jun 2021. godine, kada je bilo 97 vojnih samoubistava.

Ministarstvo odbrane je „potpuno posvećeno sprečavanju samoubistava u našoj vojnoj zajednici“, navodi se u izveštaju Pentagonove kancelarije za prevenciju samoubistava. „Svaka samoubistvena smrt je tragedija“.

Samoubistva u vojsci su naglo porasla u dve i više decenije otkako je počeo američki „rat protiv terorizma” nakon terorističkih napada u septembru 2001. na Svetski trgovinski centar i Pentagon. Bilo je skoro 29 samoubistava na 100.000 vojnika 2020. godine, u odnosu na 17,5 deceniju ranije.

Broj aktivnih vojnika ne uključuje rezerviste ili veterane. Skoro 17 bivših američkih vojnika se ubije svakog dana, u proseku, prema vladinim podacima. U poslednjem kvartalu bilo je 41 samoubistvo od strane rezervista, nepromenjeno u odnosu na godinu dana ranije.

U aktivnim činovima, samoubistva među trupama američke vojske u periodu januar-mart skočila su za 32% u odnosu na godinu ranije, na 49. Korpus marinaca je tako veći porast, sa brojem samoubistava koji je porastao za 75%, na 14.

Pentagon je tražio načine da preokrene trend – do sada bezuspešno. Savetodavno veće Ministarstva odbrane preporučilo je u februaru da američka vojska preduzme takve korake kao što je zabrana kupovine oružja vojnicima mlađim od 25 godina i uvođenje sedmodnevnog perioda čekanja na prodaju municije.

Broj samoubistava u aktivnoj službi premašio je 300 za svaku od prethodnih pet godina, a ukupan broj u prvom kvartalu stavlja vojsku na korak da se približi cifri od 400 takvih smrtnih slučajeva 2023. godine, preneo je RT.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!