SIJARTO DOBRO OBAVEŠTEN: Informacije o Vagnerovoj pobuni dobio od ministara Rusije i Belorusije

Đ.G.

01. 07. 2023. u 18:54

MINISTAR spoljnih poslova i ekonomskih odnosa Mađarske Peter Sijarto bio je upoznat sa Vagnerovom pobunom kao malo ko u svetu, jer je informacije dobijao direktno od ruskog i beloruskog ministra, rekao je državni sekretar mađarskog ministarstva spoljnih poslova, zadužen za bilateralne odnosi, Tamaš Mencer.

СИЈАРТО ДОБРО ОБАВЕШТЕН: Информације о Вагнеровој побуни добио од министара Русије и Белорусије

FOTO: AP/Tanjug

Prethodno je evroposlanica iz opozicione partije Momentum Ana Donat poslala pismo Sijartu u kojem mu je zamerila da je zanemario bezbednost Mađara zbog toga što Mađarska nije preporučila svojim građanima da napuste Rusiju 24. juna, kao što su to učinile neke strane zemlje. 

- Što se tiče pobune Vagnerove grupe, s poštovanjem mogu da kažem da je ministar Sijarto tokom događaja bio u kontaktu sa zamenikom premijera Rusije, ruskim ministrom spoljnih poslova i beloruskim ministrom spoljnih poslova, odnosno imao je tako pouzdane informacije o tome šta dešavalo i šta će se dešavati, što je navodno bilo dostupno samo nekolicini ljudi na svetskom nivou. Ministar spoljnih poslova je takođe javno najavio pomenute telefonske razgovore - napisao je Mencer u odgovoru na pismo evroposlanika, postavljajući ga na društvene mreže.

- Moram da vam skrenem pažnju da su Mađari sigurniji kada odluke donosi ministar spoljnih poslova, koji tačno zna šta se dešava od vas - dodao je on.

Državni sekretar je podsetio da je „pobuna završena za kratko vreme, rukovodstvo Rusije je na svom mestu“.

- Sve ovo takođe potvrđuje da je jedini ispravan odgovor na rat mir, Vašington i Moskva moraju doneti političku odluku o prekidu vatre, pregovorima i miru - napisao je Mencer.

Mađarski ministar spoljnih poslova je ranije rekao da je 24. juna informacije o dešavanjima u Rusiji dobio direktno od potpredsednika ruske vlade Denisa Manturova, ruskih i beloruskih ministara spoljnih poslova Sergeja Lavrova i Sergeja Alejnika i preneo ih mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAT U UKRAJINI: Rusi gađali elektroenergetsku mrežu, nema struje u više gradova