BURNA NOĆ PRED FRANCUSKOM: Naredni sati biće odlučujući za Makronovu zemlju (VIDEO)

Novosti Onlajn

30. 06. 2023. u 19:44

MNOGI francuski gradovi veče dočekuju u napetoj atmosferi, nakon tri dana protesta zbog smrti sedamnaestogodišnjeg Naela, koga je policajac usmrtio u utorak ujutru tokom saobraćajne kontrole.

БУРНА НОЋ ПРЕД ФРАНЦУСКОМ: Наредни сати биће одлучујући за Макронову земљу (ВИДЕО)

Foto: Prinstrkin BFMTV

Tokom sinoćnih nereda uhapšeno je 875 osoba širom zemlje, od čega 408 u Parizu, prenosi "Figaro". Oštećeno je skoro 500 zgrada, izgorelo je 2.000 vozila, a zapaljeno je više od 3.800 uličnih požara, navodi list. 

BFM prenosi da je nekoliko tržnih centara u Il d Fransu napadnuto, a da su izgrednici pokušali da opljačkaju nekoliko prodavnica u tom regionu, u čemu ih je sprečila policija. Na meti je bio i restoran "Mekdonaldsa", ali je situacija za sada normalizovana.

Premijerka Elizabet Born najavila je raspoređivanje oklopnih vozila žandarmerije kako bi se izborili sa nasiljem koje je zahvatilo brojne gradove u zemlji, a biće otkazani i svi veliki događaji koji bi mogli da predstavljaju rizik po javni red, u zavisnosti od razvoja situacije, preneo je AFP. 

Ministar pravde Erik Dupon-Moreti rekao je za BFM TV da ova tragedija "ne može da se koristi kao izgovor za zloupotrebe čije smo svi mi žrtve".

- Naredni sati biće odlučujući - ocenio je ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanen u pismenoj poruci policiji i vatrogascima, dodajući da računa na njihovu posvećenost poštovanju zakona i etike i čestitajući im što su u dosadašnjim neredima reagovali "proporcionalno, u okvirima zakona". 

Nekoliko gradova u Francuskoj uvelo je policijski čas tokom petka, subote i nedelje, u periodu između 22 i šest časova ujutru. Pariski metro će tokom vikenda raditi sat vremena kraće, dok će javni prevoz u Bordou biti prekinut večeras već u 21 čas, a u Marseju od 19 sati.

U Parizu je ranije održan hitan sastanak vrha države zbog nasilnih protesta koji traju već tri noći. Sastanku su prisustvovali predsednik Emanuel Makron, premijerka Elizabet Born i ministri u vladi.

Predsednik Francuske je okrivio društvene mreže, kao i video igrice za nerede u Francuskoj i rekao da će vlasti povući poteze da se osetljiv sadržaj povuče sa naloga na Snepčetu i Instagramu. Zato, kako tvrdi, za nerede nije kriva država, već roditelji, koji bi trebalo da drže svoju decu kod kuće, dalje od nereda.

On je dodao da će biti identifikovani oni koji su pozivali na nerede na društvenim mrežama.

BONUS VIDEO: APOKALIPSA U PARIZU - "Novosti" na mestu eksplozije

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?