PALJENJE KURANA NIJE NEZAKONITO: Generalni sekretar NATO o spaljivanju svete knjige u Stokholmu

A. V. V.

01. 07. 2023. u 07:20

SPALjIVANjE Kurana u javnosti je uvredljivo i nepoželjno, ali ne nužno protivzakonito. Razumem emocije i dubinu osećanja koje ovo izaziva - poručio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, odgovarajući na pitanje novinara o paljenju svete muslimanske knjige u Stoholmu.

ПАЉЕЊЕ КУРАНА НИЈЕ НЕЗАКОНИТО: Генерални секретар НАТО о спаљивању свете књиге у Стокхолму

Foto: Tviter/DW

Događaj se odigrao u vreme velikog muslimanskog praznika što je dodatno izazvalo revolt muslimanskog stanovništva. Incident su osudili američki Stejt department i ruski predsednik Vladimir Putin, ali Stoltenberg je izjavom neprijatno iznenadio, s obzirom na to da je Turska, sa većinskim muslimanskim stanovništvom, jedna od dve države članice Severnoatlantske alijanse.

Pritom, Ankara, uoči Samita NATO u Vilnjusu, odbija da ratfikuju ulazak Švedske u Alijansu. Za proteste protiv NATO ovog meseca u Švedskoj, Stoltenberg je rekao da mu se ne sviđaju.

- Ali branim pravo na neslaganje. Ovo je deo slobode izražavanja. Za mene je važno da napredujemo u finalizaciji pristupa Švedske Alijansi. Nedavno sam razgovarao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom sa kojim sam se dogovorio da sazovemo sastanak zvaničnika na visokom nivou u Briselu iduće nedelje - najavio je Stoltenberg.

No, niz protesta u Švedskoj protiv islama, i za prava Kurda, pojačao je tenzije sa Ankarom, čija podrška je potrebna Stokholmu za ulazak u NATO. Turska je krajem januara prekinula pregovore sa Švedskom o kandidaturi, pošto je lider danske krajnje desničarske partije Tvrda linija Rasmus Paludan spalio kopiju Kurana u blizini turske ambasade u Stokholmu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!