KINESKA BATINA SANKCIJA: Peking uzvraća udarac Zapadu

Novosti Onlajn

29. 06. 2023. u 15:50

KINA ima pravo da preduzme neophodne kontramere zbog postupaka kojim se krše međunarodno pravo i osnovne norme međunarodnih odnosa, te ugrožavaju suverenitet, bezbednost i razvojni interesi Pekinga, piše "Global tajms".

КИНЕСКА БАТИНА САНКЦИЈА: Пекинг узвраћа ударац Западу

Foto Tanjug/AP

Batina sankcija, dakle, ima dva kraja, pa će tako država formulisati neophodne akte, administrativne propise i pravila, uspostaviti odgovarajuće radne sisteme i mehanizme, ojačati koordinaciju između odeljenja i osmisliti i primeniti relevantne protivmere i restriktivne mere.

I sve to na osnovu novousvojenog Zakona o spoljnim poslovima, prvog sveobuhvatnog zakona čija je ideja da pomogne Kini da se suoči i izbori sa mešanjem Zapada u unutrašnja pitanja i jednostranim sankcijama.

- Prvi put, zakon propisuje principe mera za suzbijanje, kao i restriktivnih mera protiv stranih država, pojedinaca ili organizacija - kaže profesor Instituta za međunarodno pravo Univerziteta Vuhan, Huang Huikang.

On navodi da je "eksteritorijalna primena domaćeg prava" važan deo vladavine prava u odnosima sa inostranstvom i "oličenje zaštitne jurisdikcije i univerzalne jurisdikcije" priznate međunarodnim pravom.

SAD su, inače, jedina sankciona supersila na svetu, a prema Pregledu sankcija Trezora za 2021. godinu, broj aktivnih američkih blokada u toj godini porastao je na više od 9.400, navodi "Global tajms".

Poslednjih godina Kina je bila podvrgnuta američkim sankcijama zbog niza pitanja - poput visoke tehnologije, Sinđanga i Hongkonga, kao i ukrajinske krize.

- Zakon o spoljnim odnosima je glavna zakonodavna mera za ubrzavanje izgradnje vladavine prava u spoljnim odnosima i takođe označava poboljšanje sposobnosti Kine da vodi međunarodne borbe i štiti interese svoje zemlje i naroda kroz vladavinu prava - kaže profesor prava na Kineskom univerzitetu političkih nauka Huo Zenđin.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE: Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)