RAT U UKRAJINI: Pentagon - Danska nas moli za pomoć u obuci urajinskih pilota na avionima F-16; Opšta mobilizacija u Kijevu (VIDEO)

Novosti online

22. 06. 2023. u 07:26 >> 22:00

RAT u Ukrajini danas je ušao u 484. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Пентагон - Данска нас моли за помоћ у обуци урајинских пилота на авионима Ф-16; Општа мобилизација у Кијеву (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP


Pentagon: Danska nas moli za pomoć u obuci urajinskih pilota na avionima F-16

Vlasti u Danskoj mole SAD da im pomognu u obuci ukrajinskih pilota na američkim lovcima-bombarderima F-16, izjavio je pres sekretar Pentagona, general Patrik Rajder.

Istakao je da se zahtev Danske nalazi u fazi razmatranja.

Rajder je podsetio da se Danska i Holandija nalaze na čelu evropske koalicije za koordinaciju obuka ukrajinskih pilota na avionima F-16.

- Očekujemo da će do kraja godine, najverovatnije, negde u Evropi početi obuka ukrajinskih pilota za letove na avionima F-16 i Sjedinjene Američke Države će blisko sarađivati sa svojim saveznicima po pitanju sprovođenja obuke - zaključio je Rajder.

Situacija u oblasti Pjatihatok

Ruski izvori javljaju:

- Oružane snage Ukrajine nastavljaju da koncentrišu opremu u šumskim plantažama u blizini Pjatihatkija. U samo naselje stalno pristižu pešadijske rezerve Ukrajinaca.

- Na video snimku se prikazuje još jedna isporuka neprijateljskog ljudstva.

- Ruske trupe nastavljaju da zauzimaju visove oko sela. Vazduhoplovstvo i artiljerija su aktivni.

Opšta mobilizacija u Kijevu

U glavnom gradu Ukrajine počela je opšta mobilizacija, naredbu je objavio vojni komesar Obolonskog okruga Kijeva.

Prema dokumentu, muškarci moraju da se pojavi u vojnom odseku u roku od deset dana, navodi ukrajinski portal Strana. Ovo se odnosi i na one koji nisu dobili sudske pozive ili naredbe za mobilizaciju.

Zelenski brani komercijalni uvoz knjiga iz Rusije

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je zakon o zabrani komercijalnog uvoza knjiga iz Rusije.

Predlog zakona, koji je parlament usvojio pre godinu dana, takođe uspostavlja uslove za dobijanje posebne dozvole za uvoz knjiga na ruskom jeziku iz trećih zemalja.

Iz kancelarije Zelenskog saopšteno je da će taj zakon "pojačati zaštitu ukrajinskog kulturnog i informativnog prostora od antiukrajinske ruske propagande".

Kako funkcioniše „Linija Surovikina“?

„Linija Surovikina“ je sistem odbrane, odnosno prvi krug odbrane koji se sastoji od desetina utvrđenih vatrenih linija, uključujući široka minska polja i inženjerske prepreke.

Ta linija je formirana praktično osam meseci i proteže se u dubinu odbrane na nekoliko desetina kilometara. Predviđen je i razvoj transportno-logističke mreže sa habovima i bazama. Na račun kratkih logističkih maršruta Oružane snage Rusije mogu operativno da prebacuju rezerve sa jednog dela na drugi bez ugrožavanja borbene gotovosti na frontu.

- Gde god je potrebno da se ojača vatrena moć, to se može organizovati bez uzimanja vojske sa drugog dela fronta - piše „Vojna hronika“.

U članku se navodi da su osim mreže odbrambenih linija formirane jake grupe artiljerijskog oružja, reaktivne artiljerije i Vazdušno-kosmičkih snaga, kao i helikoptera vojne avijacije Ka-52 i jurišne avijacije sa aviobombama FAB-250/500, koje su opremljene modulima za navođenje i korekcije.

U slučaju da se tehnika Oružanih snaga Ukrajine ipak probije, onda ruska kopnena vojska dobija podršku avijacije i deluje „kružno“.

Po zemaljskim ciljevima deluju helikopteri, izlaze jurišne jedinice i bombarderi, a kada helikopteri poraze ciljeve oni se vraćaju u borbu i zatim se isti krug akcija ponavlja.

Kijev očekuje pomoć Vašingtona

Kijev bi mogao da dobije od Vašingtona obećane tenkove "abrams" za sledeću kontraofanzivu, izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba, napominjući da sadašnja kontraofanziva oružanih snaga zemlje nije psolednja.

U intervjuu ukrajinskim medijima, Kuleba je rekao da će „u Ukrajini biti kontraofanziva koliko bude bilo potrebno“.

Prema rečima ministra, Vašington već isporučuje Kijevu oklopna vozila Bredli, a pitanje donošenja odluke o nabavci tenkova "abrams" je „u procesu“.

- Tenkovi, oklopni transporteri i druga oprema će nam biti potrebni i za eventualne buduće ofanzive - rekao je Kuleba i dodao da je, prema njegovom mišljenju, potrebno razmišljati u „dva-tri koraka napred”.

Istovremeno, odgovarajući na pitanje da li tenkovi "abrams" mogu biti isporučeni Ukrajini za upotrebu u aktuelnoj ofanzivi, ministar je odgovorio: „Nada postoji“.

Rusija upozorila SAD

Rusija poziva Vašington da ne pravi greške i ne raspoređuje trupe NATO-a u Ukrajini, pošto bi to moglo da ima opasne posledice, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

- Ako to urade, to će biti ogromna, istorijska greška. Zato snažno upozoravamo SAD, koje kontrolišu NATO. Bez obzira ko govori u ime ovih zemalja, bivši ili sadašnji zvaničnici, sve se odlučuje u Vašingtonu. Zato snažno upozoravamo Vašington na dalje neuspehe, na dalje greške koje bi mogle imati opasne posledice. Ne sme biti NATO trupa u Ukrajini - rekao je Rjabkov.

Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane:

Oružane snage Rusije izvele su grupni napad visokopreciznim oružjem na skladište stranog oružja i vojne tehnike isporučene Ukrajini, objekat je uništen;

Ukrajinske snage su tokom prethodnog dana u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu izgubile više od 110 vojnika;
Oružane snage Ukrajine nastavljaju aktivna ofanzivna dejstva u južnodonjeckom, zaporoškom, donjeckom i krasnolimanskom pravcu;
Ruska vojska je tokom prethodnog dana odbila četiri napada u donjeckom pravcu, likvidirano je više od 185 ukrajinskih vojnika;
Oružane snage Rusije odbile su dva napada ukrajinske vojske na području Vremjovska;
Ruska vojska odbila je pet neprijateljskih napada na području naselja Kuzmino i Serebrjanskog Lesničestva;
Ruski vojnici tokom prethodnog dana uništili su dve dioverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska;
Ruske snage su u toku proteklog dana likvidirale više od 135 ukrajinskih vojnika u pravcu Krasnog Limana;
Oružane snage Rusije uništile su dva skladišta municije ukrajinske vojske na području Severska i Avdejevke u DNR;
PVO sredstva Rusije presrele su 5 raketa „storm šedou“, 2 granate raketnog sistema „hajmars“ i uništile 15 ukrajinskih dronova;
Ruska vojska sprečila je aktivnost tri diverzantske grupe u Jampolovki, Červonoj Dibrovi i Serebrjanskom Lesničestvu;
Ruska avijacija je u južnodonjeckom pravcu uništila borbeno vozilo pešadije i 3 borbena oklopna vozila jedinica 31. mehanizovane brigade, 110. i 128. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine;
Oružane snage Rusije uništile su u hersonskom pravcu gotovo 45 ukrajinskih vojnika i haubicu D-30.

Šolc: Ukrajina sama priznaje da ne može da uđe u NATO

Ukrajina sama priznaje da ne može da uđe u NATO u ovom trenutku, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

- Ukrajinska vlada je i sama izjavila da pristupanje alijansi ne dolazi u obzir sve dok je Rusija u ratu sa Ukrajinom - rekao je kancelar.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Istovremeno, on je jačanje borbene sposobnosti Ukrajine nazvao „apsolutnim prioritetom“, a istakao da zemlje NATO-a, zajedno sa EU i G7, rade na efikasnim i dugoročnim bezbednosnim obavezama.

Rusija upozorava SAD: Slanje NATO trupa u Ukrajinu bila bi ogromna greška

Rusija poziva Vašington da ne pravi greške i ne raspoređuje trupe NATO-a u Ukrajini, pošto bi to moglo da ima opasne posledice, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

- Ako to urade, to će biti ogromna, istorijska greška. Zato snažno upozoravamo SAD, koje kontrolišu NATO. Bez obzira ko govori u ime ovih zemalja, bivši ili sadašnji zvaničnici, sve se odlučuje u Vašingtonu. Zato snažno upozoravamo Vašington na dalje neuspehe, na dalje greške koje bi mogle imati opasne posledice. Ne sme biti NATO trupa u Ukrajini - rekao je Rjabkov.

Putin: Zapad zaista spreman da ratuje do poslednjeg Ukrajinca

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je na sednici Saveta bezbednosti Rusije da gubici na strani Kijeva pokazuju da je Zapad zaista spreman da ratuje do poslednjeg Ukrajinca. Takođe je skrenuo pažnju da ofanzivni potencijal protivnika nije iscrpljen i da se to mora uzeti u obzir.

Foto Tanjug/AP

- Tehnika može da bude i dodatno isporučena. Ali mobilizacione rezerve nisu bezgranične. Izgleda da su zapadni saveznici Ukrajine zaista odlučili da ratuju do poslednjeg Ukrajinca. Treba poći od toga da ofanzivni potencijal protivnika nije iscrpljen i da čitav niz strateških rezervi nije još angažovan. Molim vas da to imate u vidu prilikom organizacije. Mora se polaziti od realnosti - rekao je Putin komentarišući podatke o gubicima protivnika.

Na sastanku su i sekretar Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev i ministar odbrane Sergej Šojgu koji su podneli predsedniku izveštaj o aktivnostima ukrajinskih snaga.

Šojgu podneo raport Putinu

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu podneo je raport ruskom predsedniku Vladimiru Putinu o aktivnosti ukrajinskih snaga.

Šojgu je rekao da su ukrajinske jedinice smanjile obim aktivnosti i da se sada bave pregrupisavanjem.

- Ukrajinske snage pretrpele su ogromne gubitke. Uprkos tome, ukrajinska vojska i dalje raspolaže snagama za ofanzivu - rekao je Šojgu.

Ruska vojska sprovodi pripreme za reagovanje na nova ofanzivna dejstva snaga Kijeva, istakao je ruski ministar odbrane.

"Još jedna laž Zelenskog"

Dmitrij Peskov, portparol predsednika Rusije Vladimira Putina, ocenio je danas da je izjava Vladimira Zelenskog o predstojećoj provokaciji u nuklearki Zaporožje, još jedna laž.

- Najverovatnije, ovo je još jedna laž. Ovo je još jedna laž - rekao je Peskov. 

Zelenski tvrdi da Rusija razmatra scenario terorističkog napada na nuklearnu elektranu u Zaporožju

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski kaže da su ukrajinske obaveštajne službe dobile informaciju da Rusija razmatra scenario terorističkog napada na nuklearnu elektranu u Zaporožju, ali nije pružio dokaze za svoje tvrdnje.

- Nažalost, više puta sam morao da podsećam da radijacija nema državne granice, a koga će pogoditi određuje samo smer vetra - ističe Zelenski.

Kaže da sve dostupne informacije dele sa partnerima u svetu.

- Svima u svetu. Svi dokazi. Evropa, Amerika, Kina, Brazil, Indija, arapski svet, Afrika – sve zemlje, apsolutno svi to treba da znaju. Međunarodne organizacije. Svi - istakao je Zelenski.

Napominje da nikada i nigde ne bi trebalo da bude terorističkih napada na nuklearne elektrane.

- Ovoga puta ne bi trebalo da bude kao sa Kahovkom, svet je upozoren pa svet može i mora da deluje -, naglašava Zelenski.

Šolc: Ukrajina neće moći da postane članica NATO-a pre završetka rata

Nemački kancelar Olaf Šolc je pred nemačkim parlamentom rekao da Ukrajina neće moći da postane članica NATO-a pre završetka rata.

- Moramo trezveno sagledati trenutnu situaciju. Vlada u Kijevu je i sama priznala da Ukrajina neće moći da uđe u NATO dok traje rat - rekao je Šolc i naglasio da se na samitu NATO-a u Viljnusu sredinom jula treba fokusirati na prioritet - jačanje borbene moći Ukrajine.

Berlin i partneri u G7 i EU rade na dugoročnim bezbednosnim garancijama za Ukrajinu, rekao je Šolc, navodeći da je cilj održiva vojna podrška Kijevu, uključujući savremeno zapadno naoružanje i jačanje ukrajinske ekonomske otpornosti.

FSB uhapsila ukrajinske teroriste

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) uhapsila je ukrajinske teroriste koji su pokušali da ubiju zvaničnike i planirali da dignu u vazduh železničku prugu u Melitopolju, u Zaporoškoj oblasti, saopštio je danas FSB.

Osujećena je aktivnost subverzivne grupe koju je regrutovala Ukrajinska služba bezbednosti, a koja je osnovana u Melitopolju za sprovođenje terorističkih napada u Zaporoškoj oblasti, saopštio je FSB.

Privedeni su pokušali da ubiju zvaničnike u Zaporoškoj oblasti, koristeći eksploziv domaće izrade, od koga je nekoliko ljudi povređeno, a jedan poginuo, navedeno je u saopštenju FSB.

Ruska Federalna služba bezbednosti je dodala da su teroristi uhapšeni prilikom vađenja eksplozivne naprave domaće izrade iz skrovišta pre nego što su je podmetnuli na prugu.

U četiri sata ujutru počeo napad u pravcu Orehova

Ukrajinske snage su jutros u četiri sata krenule u novi napad u pravcu Orehova u Zaporoškoj oblasti, borbe traju već šest sati, a ruske snage odbijaju sve napade, rekao je za Sputnjik lider pokreta "Zajedno s Rusijom" Vladimir Rogov.

Eksplozije u Melitopolju

U Melitopolju odjekuju eksplozije, dejstvuje PVO, saopštile su gradske vlasti.

Ruske snage odbile su ukrajinski napad kod mesta Novodanilovka.

Raste broj poginulih posle rušenja brane Kahovka

Broj poginulih posle rušenja dela Kahovske HE i poplave koja je usledila dostigao je 46, saopštili su predstavnici službi za vanredne situacije Hersonske oblasti.

Ruski ambasador u Vašingtonu: Amerika odgovorna za sukob u Ukrajini, neka ona i plati obnovu

Sjedinjene Države su same podstakle sukob u Ukrajini i same moraju da plate za obnovu te zemlje, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

- Američka administracija je u potpunosti odgovorna za ono što se događa u Ukrajini. Zbog toga upravo SAD treba da obnavljaju Ukrajinu - naveo je on.

Ukrajinski udari bez efekta

Savetnik lidera Krima za informacionu politiku Oleg Krjučkov rekao je da ukrajinski udari na Čongarski most između Krima i Hersonske oblasti ne mogu dramatično da ugroze logistiku tog saobraćajnog koridora.

Prema njegovim rečima, Krim i Hersonsku oblast povezuju tri punkta i prekid u radu jednog ne utiče na funkcionisanje čitavog koridora.

Britanske rakete pokušavaju da ruše mostove u blizini Krima

Ukrajinske snage nanele su udar po mostovima na administrativnoj granici Hersonske oblasti i Krima u blizini Čongara, saopštio je v. d. lidera Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.

Oštećen je deo saobraćajnice. Prema preliminarnim informacijama, Kijev je koristio rakete "storm šedou" britanske proizvodnje. Žrtava nema.

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE - Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (10)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024