NEMAČKA HOĆE POSTIZANJE "PRAVEDNOG MIRA": Berlin pozvao Peking da utiče na Moskvu u rešavanju sukoba s Ukrajinom

Novosti online

19. 06. 2023. u 15:53

KINA bi mogla da iskoristi svoju težinu na međunarodnoj sceni kako bi uticala na Rusiju u postizanju „pravednog mira“ u Ukrajini, izjavio je predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer tokom razgovora s premijerom Državnog saveta Kine Li Kećijangom.

НЕМАЧКА ХОЋЕ ПОСТИЗАЊЕ ПРАВЕДНОГ МИРА: Берлин позвао Пекинг да утиче на Москву у решавању сукоба с Украјином

Foto:Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

- Predsednik Štajnmajer je naglasio da bi Kina mogla da iskoristi svoju globalnu političku težinu i da utiče na Rusiju kako bi se postigao pravedni mir - napisala je na Tviteru portparolka nemačkog predsednika Kerstin Hamelin.

Tokom razgovora Štajnmajer i Li su detaljno razmotrili bilateralne odnose i globalna pitanja.

- Danas je Kina najveći partner Nemačke kada je reč o robnom prometu. Saradnja ostaje važno pitanje, ali ona se promenila tokom proteklih godina. Kina je za Nemačku i Evropu partner, ali je pritom sve više i konkurent i suparnik na političkoj sceni - napisala je Kerstin Hamelin.

Tokom sastanka je bilo reči i o kinesko-američkim odnosima. Štajnmajer je naglasio da su oni važni za globalnu bezbednost i saradnju i pozvao da se pojačaju kanali komunikacije Pekinga i Vašingtona.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

ZAJEDNIČKE PATROLE: Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije