RAT U UKRAJINI: Putin o kolosalnim gubicima VSU - Slušamo vas i vaše prijatelje; CNN o kontranapadu - Težak zadatak (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti onlajn

18. 06. 2023. u 07:31 >> 01:22

RAT u Ukrajini – 480. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Путин о колосалним губицима ВСУ - Слушамо вас и ваше пријатеље; ЦНН о контранападу - Тежак задатак (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Hronika ratnih dejstava: Kolosalni gubici VSU u borbi za selo Pjatihatki

Ukrajinske formacije izvele su masovne napade na civilne ciljeve u Rusiji, uključujući regione Brjansk, Kursk, Belgorod i Herson, kao i DNR: dve osobe su poginule, a najmanje 30 je povređeno.

Istovremeno, na različitim sektorima fronta, Oružane snage Ukrajine pokušavaju da napadnu ruske položaje kod Avdejevke i Marjinke, na Vremjevskoj izbočini i u oblasti Orehov. U oblasti Hersona su aktivne neprijateljske DRG (diverzantsko-izviđačke grupe) koje čamcima prelaze plitki Dnjepar.

Ilustracija telegram rybar

Istovremeno, najžešći sukobi su se desili u oblasti naselja Pjatihatki u pravcu Zaporožja: nakon zauzimanja sela od strane ukrajinskih formacija, na njih je pala salve topovske i raketne artiljerije - lokalni uspeh pretvorio se u kolosalne gubitke za VSU.

POGLEDAJTE - Jedinstveni snimak protivoklopne bitke (VIDEO)

Ruski borci pustili su ukrajinske oružane snage da tenkom stignu do rovova i pucali iz RPG-a.

Odjednom su ispaljene dve tandem granate iz RPG-7.

Snimak je načinjen iz ugla ukrajinskih tenkista.

Moskva odbila UN

Moskva je odbila zahteve UN da pomogne lokalnom stanovništvu u oblasti južne Ukrajine pod ruskom kontrolom, a koja je pogođena prbijanjem brane Kahovka, saopšteno je danas iz UN.

Dodaje se da će to telo nastaviti da se “angažuje i da traži neophodan pristup pogođenom stanovništvu”.

-Pozivamo ruske vlasti da deluju u skladu sa svojim obavezama po međunarodnom humanitarnom pravu. Pomoć se ne može uskratiti ljudima kojima je potrebna, navodi se u saopštenju.

 

Još jedan uništen leopard

Najnoviji Leopard 2A6 sa otkinutim topom u objektivu ruskog drona.

Zaporoški lovci na "leoparde" uhvatili su još jednu divlju nemačku mačku.
Ruski Spartanci nastavljaju da lov.

Snažna eksplozija: Dron sa 6 tona TNT (VIDEO)

Ruski borci su tenk Oružanih snaga Ukrajine pretvorili u moćni kamikaza dron i poslali ga na ukrajinske položaje kod Marjinke.

U oblasti Marjinka kod Donjecka, ruski vojnici su zarobili tenk, napunili ga sa 6 tona TNT-a i drugim korisnim sredstvima, a zatim ga na autopilotu poslali nazad na ukrajinske položaje.


Tenk nije ni malo stigao do neprijatelja, jer je eksplodirao na mini, a do detonacije je došlo nakon pucanja iz RPG-a. U blizini je sve jasno očišćeno od mina, a položaji su oštećeni. Eksperimenti sa stvaranjem dronova kamikaza se nastavljaju.

Putin: Slušamo vas, tako znamo koliki su vam gubici

Svi podaci o gubicima ukrajinske strane potvrđuju se u međusobnim razgovorima neprijatelja, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u razgovoru sa vojnim komandantima, čiji snimak se prikazuje u Moskvi Kremlj. Putinov program na televiziji Rusija 1 kanal.

Foto Tanjug/AP

-Reći ću vam: neprijatelj... pa, recimo neprijatelj... vi znate sredstva komunikacije. I neprijatelj koristi ta sredstva komunikacije. I mi. I oni nas slušaju, i mi. I mnogo stvari mi se stiče. Inače, ono što vam kažem govorilo je o gubicima neprijatelja – to potvrđuju među sobom u razgovorima. Postoji mnogo kanala, rekao je Putin.

 

Imaju samo jednu šansu za kontraofanzivu

Oružane snage Ukrajine 2023. godine imaju samo jednu priliku da izvedu kontraofanzivu, ovo mišljenje je izneo predsednik Češke Peter Pavel.

-Rekao sam da oni (Ukrajina) imaju jednu šansu da izvrše kontraofanzivu ove godine, jer ako bi kontraofanziva, kojoj smo očigledno svedoci, bila neuspešna, nećemo uspeti da pripremimo drugu kontraofanzivu iz objektivnih razloga, rekao je Pavel.

Foto Tanjug

Kao rezultat delovanja Oružanih snaga Ukrajine ove godine, prema njegovim rečima, mogu da počnu pregovori o okončanju sukoba ili će on preći u fazu zamrzavanja do sledeće godine, kada Ukrajina uspe da prikupi nove snage za dalju kontraofanzivu.

On je istakao da Ukrajinci još uvek nisu uveli sve snage.
 

 

Pjatihatki u rukama VSU, ruske snage se povukle na uzvišenja

Zvaničnik Rusije u Zaporoškoj oblasti i lider pokreta "Mi smo uz Rusiju" Vladimir Rogov priznao je danas da je Ukrajina ponovo zauzela jedno selo na jugu Zaporoške oblasti u okviru svoje kontraofanzive.

Rogov rekao je da su ukrajinske snage zauzeli naselje Pjatihatki i ukopale se na osvojenoj lokaciji pod atriljerisjkom vatrom ruskih snaga, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service photo via AP

-Neprijateljski napadi u talasima dali su rezultate, uprkos ogromnim gubicima. Nastavljaju se teške borbe u toj oblasti, poručio je Rogov na Telegramu.

Ukrajinska strana nije komentarisala ove navode, a Rojters nije mogao samostalno da potvrdi tačnost izjave Rogova.

Izviđači VSU otkrili koncetraciju snaga RF

Vladimir Šapoval iz jedinice “Dikі bdžoli” bataljona "Dike pole" ispričao je kako su oficiri iz vazdušnog izviđanja uspeli da otkriju koncentraciju okupatora u blizini Kremne u oblasti Luganska i ispale HIMARS. Ruski osvajači su ovaj udarac nazvali najsmrtonosnijim.

Foto Tanjug/AP

-Naš planirani rad – letenje po teritorijama, identifikovanje ciljeva i naknadno donošenje odluke o porazu – je završen. U stvari, to su izolovani slučajevi (kada neprijatelj ne krije svoju opremu – UNIAN). Oni se prilično mukotrpno kriju. oprema, prerušavanje. Jednostavno su uhvatili trenutak kada je bila prijava određenog klastera, prijava vozila. Jednostavno još nisu imali vremena da to urade (kamufliraju svoja vozila - UNIAN). ... U ovom trenutku vremenskom intervalu i na daljinu, dron kamikaza nije mogao da stigne, ali su dobili HIMARS“, rekao je Šapoval.

On je napomenuo da ne može da potvrdi izjave Rusa o gubicima nakon ovog udara.

 

CNN: Previše optimistične prognoze...

Ukrajinska kontraofanziva još nije dostigla zamah koji su očekivali „neki preterano optimistični posmatrači“, a dejstva Oružanih snaga Ukrajine izgledaju kao „uvertira“ za nešto veće, navodi se u analitičkom materijalu Si-En-Ena.

Novinar Kanala Tim Lister napominje da se Zaporožje vidi kao glavni cilj Ukrajine, ali se pokazalo da je višeslojnu odbranu Rusije teško probiti. Postoje znaci da Kijev, pored Zaporožja, nastoji da dejstvuje i oko Artjomovska, kao i u drugim pravcima na istoku, rekao je on. Čini se da ukrajinska vojska pokušava da razvuče ruske jedinice u različitim pravcima kako bi otkrila slabe tačke u odbrani, navodi se u tekstu.

Foto Tanjug/AP


Saldo: Imamo sve što je potrebno za oslobođenje Hersona

Vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo izjavio je da trenutno postoje sve mogućnosti za oslobađanje Hersona od ukrajinske vojske, istovremeno nazvavši to teškim zadatkom.

Foto: Tanjug/AP photo

-Danas, četvrti put u poslednja dva i po veka, Herson je ključna tačka u južnoruskoj istoriji, centar borbe za Novorusiju. Pred nama je težak zadatak ─ osloboditi grad iz ruku onih koji nisu dostojni njegovog nasleđa, slučajnih pridošlica, slugu neprijatelja čovečanstva. Danas imamo sve mogućnosti za to. Herson će biti oslobođen, napisao je Saldo na svom Telegram kanalu povodom obeležavanja 245. godišnjice osnivanja grada.

Carica Katarina II naložila je knezu Grigoriju Potemkinu da podigne grad 18. juna 1778. godine.

 

MO Rusije: Strahoviti gubici VSU


Najvažnije iz brifinga ruske vojske:

Oružane snage Rusije odbile su osam napada ukrajinskih snaga u pravcu Donjecka;

Ukrajinska vojska nastavlja ofanzivu u južnodonjeckom, zaporoškom i donjeckom pravcu;

Oružane snage Ukrajine najaktivnije napreduju u zaporoškom pravcu, snagama od gotovo 3 bataljonske grupe, pojačane tenkovima i borbenim oklopnim vozilima;

Ruska vojska izbacila je iz stroja skoro 210 ukrajinskih vojnika u pravcu Donjecka;

Ruska vojska je tokom prethodnog dana izbacila je iz stroja gotovo 60 vojnika i samohodni top „krab“ Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska;

Foto Tanjug/AP

Oružane snage Rusije odbile su na području Vremjevske izbočone 4 napada ukrajinske vojske;

PVO Rusije je u toku proteklog dana presrela krstareću raketu velikog dometa „storm šedou“, kao i dva projektila sistema „hajmars“, a uništeno je i 18 dronova;

Ruske snage su tokom prethodna 24 časa izbacila je iz stroja gotovo 70 vojnika Oružanih snaga Ukrajine i sprečile aktivnost dve diverzantsko-izviđačke grupe u pravcu Krasnog Limana;

Foto Tanjug/AP

Oružane snage Ukrajine su tokom proteklog dana u južnodonjeckom, zaporoškom i donjeckom pravcu izgubile skoro 380 vojnika, 35 tenkova, 33 borbena vozila pešadije, uključujući dva „bredlija“.

 

 

VSU gura pešadiju i oklopne jedinice

Ukrajinske snage koriste napade u talasima na zaporošku liniju fronta, nadajući se da će probiti odbranu i ući se u dubinu, međutim, ruske snage obuzdavaju napade neprijatelja, izjavio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Prema njegovim rečima, ovu taktiku ukrajinske snage koriste na tri osnovna dela fronta: vasiljevskom, orehovskom i kod Vremjevke.

Foto Tanjug/AP

-Ukrajinske snage koriste talasni format napada – na smenu jedne grupe odmah dolazi sledeća i tako dalje, nadajući se da će probiti liniju odbrane i ući u dubinu“, rekao je Rogov za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, uprkos žestokim borbama duž cele linije fronta, neprijatelj nije uspeo da ostvari ni taktički ni strateški napredak, ruske trupe obuzdavaju nalet neprijatelja, koji napada uz podršku artiljerije i oklopnih vozila.

 

 

Biće pregovora?

Što veću teritoriju Ukrajina bude kontrolisala to će joj biti „bolje karte za pregovaračkim stolom“, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu za „Velt am zontag“.

FOTO: AP/Tanjug

 

Kadirov o ukrajinskom napadu kod Orehova

Lider Čečenije Ramzan Kadirov objavio je na svom Telegram kanalu da su Oružane snage Ukrajine izgubile 50 vojnika, dva tenka, kao i borbena vozila pešadije i oklopna vozila tokom kontraofanzive na Orehovskom pravcu u Zaporoškoj oblasti.

- U toku kontraofanzive koju su ukrajinski nacisti preduzeli na naše položaje, ruske jedinice su uspešno odbile brojne neprijateljske napade, pokazujući visok stepen herojstva i hrabrosti. Neprijatelj je pretrpeo značajne gubitke - napisao je Kadirov.

Prema njegovim rečima, tokom sukoba, borci bataljona Vostok-Ahmat uhvatili su izviđače 65. brigade 3. mehanizovanog bataljona Oružanih snaga Ukrajine.

- Komandir nacističkog voda je povređen, ukazana mu je neophodna lekarska pomoć. Prema rečima zarobljenika, komanda brigade ih je na prevaru bacila na naše položaje, rekavši da su nam ostala samo 2-3 borca. Oni su doveli svoje vojnike u zabludu da bi krenuli napred - rekao je šef Čečenije.

Putin o Zalužniju

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je moguće da se glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni nalazi u inostranstvu, odgovarajući na pitanje ratnih reportera.

- Znam. Mislim da znam - rekao je predsednik odgovarajući na pitanje gde je Zalužnij.

Putin je dodao da to mogu da pitaju i samog glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, „ali za to je potrebno preći na strani jezik“.

Foto: Profimedia/Ilustracija

"Kažnjavaćemo one koji pozivaju na ubistvo Rusa"

Rusija će kažnjavati za reči ukrajinskih političara o želji da se „ubijaju Rusi”, Rusima se ne sme pretiti ubistvima, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za televiziju „Rusija 1“.

- Tako govore naši neprijatelji i mi moramo da se protiv njih borimo. Ne sme se Rusima pretiti ubistvima. Rusi moraju za to da kažnjavaju i to ćemo i raditi - rekao je Peskov, komentarišući izjave savetnika šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihaila Podoljaka i drugih ukrajinskih političara o pozivima na ubijanje Rusa.

Peskov poručio: Rusija je spremna na dogovor sa Kijevom

Rusija ima političku volju i spremnost za dijalog sa Kijevom, ali za to nema osnova, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za „RT Arabik“.

- Moramo stalno imati na umu da je režim Zelenskog, odnosno, sam predsednik Zelenski, potpisao ukaz koji zabranjuje predsednicima Ukrajine da pregovaraju sa ruskom stranom. To jest, veoma je teško govoriti o nečemu u ovoj situaciji. Mi smo spremni. Imamo političku volju, imamo spremnost, ali ovde se ne nazire dijalog, nema nekog osnova za dijalog - zaključio je Peskov.

Ukrajina tvrdi da je uništila rusko skladište municije u Hersonu

Ukrajinske snage tvrde da su uništile značajno rusko skladište municije u blizini luke koju su okupirale ruske snage nadomak grada Heničesk u Hersonskoj oblasti, na jugu, izjavio je danas Sergej Bračuk, portparol vojne uprave Odese.

- Naše oružane snage su jutros zadale snažan, i gromoglasan udarac neprijatelju u selu Rikove, okrug Heničesk, na privremeno okupiranoj teritoriji Hersonske oblasti - rekao je Bračuk u svojoj jutarnjoj video poruci, prenosi Rojters.

On je objavio da je pogođeno i uništeno "veoma značajno skladište municije", ali Rojters nije mogao da proveri ovu informaciju iz nezavisnih izvora.

Ruska avijacija izvela osam napada na ukrajinske snage u kupjanskom pravcu

Ruski helikopteri Ka-52 i Mi-28 i lovci Su-25 izveli su osam raketnih napada na ukrajinske snage u kupjanskom pravcu, saopštio je za Sputnjik načelnik pres centra grupe snaga „Zapad“ pukovnik Sergej Zibinski.

U oblasti Staroverovke raketne jedinice gađale su iz višecevnog raketnog sistema „tornado S“ 14. odvojenu mehanizovanu brigadu, uključujući njeno naoružanje, vojnu i specijalnu tehniku.

On je dodao da je ruska artiljerija otkrila i uništila ukrajinsku diverzantsko-izviđačku grupu 32. posebne mehanizovane brigade, a takođe sprečila tri pokušaja rotacije jedinica Oružanih snaga Ukrajine u području Berestovo i Steljmahovka.

Šojgu posetio vojnike

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu posetio je vojnike-učesnike specijalne vojne operacije koji su hospitalizovani u vojnoj bolnici „Višnjevski“ i uručio im odlikovanja i medalje za hrabrost.

Jake eksplozije u Krivom Rogu

Tokom noći u Krivom Rogu u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine čule su se jake eksplozije, javili su ukrajinski mediji.

Ruska avijacija uništila borbena oklopna vozila

Oružane snage Rusije sprečile su dva pokušaja napada Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Levadno i Pjatihatki u zaporoškom pravcu, saopštio je načelnik pres centra grupe snaga „Istok“ Oleg Čehov.

Prema njegovim rečima, ruska avijacija uništila je borbena oklopna vozila, oklopne transportere i mesta koncentrisanja ukrajinske vojske u oblastima Levadno i Pjatihatki, preneo je Sputnjik. 

BONUS VIDEO: 

ZAJEDNIČKE PATROLE: Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (5)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!