NEMAČKA SE NAORUŽAVA: Bundestag posle nekoliko odlaganja usvojio prvu Strategiju nacionalne bezbednosti zemlje

A. V. V.

16. 06. 2023. u 15:33

POSLE mnogo natezanja i nekoliko odlaganja Vlada Nemačke konačno je usvojila svoju prvu ikad Strategiju nacionalne bezbednosti. Nesuglasice između koalicionih partnera koje su predstavljale najveću prepreku u prihvatanju važnog dokumenta stavljene su po strani, pa je strategiju od 76 stranica, u sredu nemački Bundesver, ipak, usvojio. Među glavnim stavkama sporazuma je jačanje vojske i veća ulaganja u odbrambene sisteme.

НЕМАЧКА СЕ НАОРУЖАВА: Бундестаг после неколико одлагања усвојио прву Стратегију националне безбедности земље

Novi kancelar juće u Bundestagu, Foto AP

Strategijom je predviđeno da Nemačka planira da dostigne budžet za odbranu u iznosu od najmanje dva odsto BDP-a, što je ujedno i zahtev NATO-a, piše nemački "Dojče vele". Takođe, planirano je jačanje evropske namenske industrije i zajednička politika izvoza oružja.

Kancelar Olaf Šolc je pohvalio usvajanje istorijske Strategije nacionalne bezbednosti poručivši da "bez bezbednosti nema slobode, nema stabilnosti i nema blagostanja". Dokument su zajedno usvojili članovi vladajuće "semafor" koalicije, Socijaldemokrate (SPD), Liberali i Zeleni (FDP), koji su još pre dve godine i sukoba u Ukrajini potpisali sporazum i najavili usvajanje ovog dokumenta.

Kako se usvajanje ovog dokumenta odlagalo zbog nesuglasica u vladajućoj koaliciji, nemački analitičari se pitaju hoće li se previranja nastaviti i posle parafiranja strategije. Liberali, na primer, zahtevaju formiranje Saveta za nacionalnu bezbednost koji bi vodio računa da se strategija sprovede u delo, ali se sa njegovim formiranjem ne slažu Zeleni.

U papirima su navedeni neki od glavnih rizika po bezbednost zemlje, pretnje koje dolaze sa spoljne, ali i unutrašnje strane, kao i načini kako se izboriti protiv njih. Kako se navodi, osim vojnih pretnji, u strategiji se pominju i kibernetički napadi, eventualni udari na kritičnu infrastrukturu, ali i klimatske promene ili pandemije.

Infrastruktura poput elektro-mreže, vodovoda, puteva, pruga ili bolnica trebalo bi da se bolje zaštiti od mogućih katastrofa, klasičnih ili kibernetičkih napada. Planira se proširenje nacionalnih rezervi hrane, energenata i lekova, obezbeđivanje da lanci snabdevanja funkcionišu i u vremenu kriza. Na polju održivosti, Vlada predviđa zakone kojima bi se ograničile negativne posledice klimatskih promena, te novu strategiju biodiverziteta.

Strategija se bavi i velikim pitanjem izbegličke krize sa kojom se Nemačka dugo bori. U okviru ove stavke podržava se nova strategija Evropske unije kojom se planira zadržavanje tražilaca azila s malim šansama za azil, kao i njihove brze deportacije.

Berbokova strahuje od Šolca

MINISTARKA spoljnih poslova Nemačke i članica Zelenih Analena Berbok strahuje da će njeno ministarstvo izgubiti uticaj ukoliko bi formirani Savet za nacionalnu bezbednost bio pod kontrolom kancelara Olafa Šolca. Berbokova je istakla i "da ruska agresija na Ukrajinu pokazuje da mir i sloboda ne padaju sa neba, kao i da je sigurnost u 21. veku više od vojske i diplomatije".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!