INDIJA SE NAORUŽAVA: U saradnji sa Nemcima grade savremene podmornice - Stelt plovila naoružana krstarećim raketama

Novosti online

08. 06. 2023. u 11:17

NEMAČKI industrijski koncern Tisen-Krup i indijsko brodogradilište Mazagon Dok Šipbilders Limited potpisali su memorandum o saradnji u izgradnji šest podmornica za indijsku mornaricu, piše Tajms of India.

ИНДИЈА СЕ НАОРУЖАВА: У сарадњи са Немцима граде савремене подморнице - Стелт пловила наоружана крстарећим ракетама

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kako navodi list, memorandumom je predviđeno zajedničko učešće partnera na tenderu koji je Nju Delhi raspisao u julu 2021. godine za nabavku dizel-električnih podmornica za indijsku mornaricu.

To je postao prvi dokument o odbrambenoj saradnji između Indije i Nemačke. Memorandum je tokom posete Indiji potpisao nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

Prema izvorima publikacije, u slučaju pobede na tenderu, Tisen-Krup će biti odgovoran za dizajn podmornica, dok će ih Mazagon Dok Šipbilders Limited graditi. Prema rečima stručnjaka, isporuka prve podmornice kupcu može se izvršiti najkasnije 10 godina nakon potpisivanja ugovora.

Pored nemačkog koncerna, na indijskom tenderu vrednom 5,2 milijarde dolara učestvuju i južnokorejska kompanija Daevu i španska Navantia.

Indijski tender predviđa izgradnju šest stelt dizel-električnih podmornica opremljenih krstarećim raketama, po projektu R-75I, u saradnji sa stranim partnerima.

BONUS VIDEO: NEBO U NjUJORKU POSTALO JE NARANDžASTO - Dim od šumskih požara u Kanadi prekriva Severnu Ameriku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!