PREPARIRANE PTICE - DRONOVI: Neobičan eksperiment naučnika u Novom Meksiku (VIDEO)

A. V. V.

05. 06. 2023. u 21:30

NAUČNICI u Novom Meksiku udahnuli su novi život uginulim pticama praveći od njih - dronove!

ПРЕПАРИРАНЕ ПТИЦЕ - ДРОНОВИ: Необичан експеримент научника у Новом Мексику (ВИДЕО)

printskrin

Tim sa Instituta za rudarstvo i tehnologiju Novog Meksika u Sokoru preparirane price pretvara u bespilotne letelice u svrhu proučavanja letenja. Dr Mostafa Hasanalian, profesor mašinstva koji vodi ovaj neobičan projekat, otkrio je da veštačke, mehaničke ptice nisu mogle mnogo da mu pomognu u israživanju, jer nisu dale rezultate koje je tražio.

- Došli smo na ovu ideju da možemo da koristimo mrtve ptice i da ih pretvorimo u dron. Sve je tu, radimo obrnuti inženjering - ispričao je za "Rojters" Hasanalijan.

Bespilotne letelice za taksidermiju - koje se trenutno testiraju u namenski izgrađenom kavezu na univerzitetu - mogu se koristiti za bolje razumevanje formiranja i obrazaca leta jata.

- Ako naučimo kako ove ptice upravljaju energijom između sebe, možemo primeniti to u budućoj vazduhoplovnoj industriji kako bismo uštedeli više energije i goriva. Trenutni prototip ptice leti najviše 20 minuta, tako da je sledeća faza da osmislimo kako da duže leti i da je testiramo u divljini među živim pticama - rekao je on.

Njegov kolega sa unoverziteta, Brendan Herkenhof fokusira svoje istraživanje na bojenje i efikasnost leta. Dok mnogi misle o ptičjoj boji kao o načinu da privuku drugove ili koriste kamuflažu, Herkenhof proučava kako boja utiče na efikasnost leta.

- Radili smo eksperimente i utvrdili da za naše avione sa fiksnim krilima primena određene boje može da promeni efikasnost leta. Verujemo da isto važi i za ptice - navodi mladi istraživač.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!