ZAOŠTRAVAJU SE ODNOSI GRČKE I ALBANIJE: Strpali ga u zatvor, on pobedio na izborima - Sada "ispaljuju" pretnje i opravdanja

Novosti online

01. 06. 2023. u 20:23

GRČKO Ministarstvo spoljnih poslova smatra da je odluka albanskih vlasti da produže zatvor etničkom Grku Frediju Belerisu, koji je 14. maja izabran za gradonačelnika albanskog grada Himare, politička.

ЗАОШТРАВАЈУ СЕ ОДНОСИ ГРЧКЕ И АЛБАНИЈЕ: Стрпали га у затвор, он победио на изборима - Сада испаљују претње и оправдања

Foto: Profimedia/Ilustracija/Jutjub/Ylli Rakipi. Të Paekspozuarit

- Današnja odluka Apelacionog suda u Tirani da odbaci žalbu izabranog gradonačelnika Himare, Fredija Belerisa, koji je uložio žalbu na produženje njegovog pritvora, nije u skladu sa principima vladavine prava i ne predstavlja fer odnos prema izabranom predstavniku lokalne vlasti - istakli su u Ministarstvu spoljnih poslova.

Od svih pritvorenika koji su primili pritužbe u vezi sa izborima (ukupno 31 osoba) samo je Beleris u pritvoru do suđenja.

Grčko ministarstvo vidi ovaj potez kao politički motivisan, "jer stvara značajne prepreke Belerisovom preuzimanju pozicije gradonačelnika.

U izveštaju se takođe navodi da je grčki ministar spoljnih poslova Vasilios Kaskarelis razgovarao o situaciji u Belerisu sa albanskom koleginicom Oltom Džakom u četvrtak u Oslu na marginama neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO.

- Ministarstvo spoljnih poslova posvećuje povećanu pažnju ovom pitanju i nastaviće da o tome obaveštava međunarodnu zajednicu, a posebno evropske partnere, pošto je Albanija zemlja kandidat za pristupanje EU - navodi se u saopštenju grčkog ministarstva spoljnih poslova.

Beleris je uhapšen dva dana pre opštinskih izbora pod optužbom za kupovinu glasova i poslat je u zatvor u Tirani, ali je ostao na izbornoj listi i pobedio na izborima u Himareu, osvojivši tamo oko 50,12 odsto glasova.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis izrazio je 15. maja nadu u oslobađanje Belerisa iz zatvora, dodajući da "put Albanije ka Evropi prolazi kroz poštovanje prava grčke nacionalne manjine".

Zauzvrat, grčko ministarstvo spoljnih poslova je odmah nazvalo skandaloznim hapšenje Belerisa u Albaniji pod optužbom da je podmićivao birače. Diplomatska služba je napomenula da će "takva odluka uticati i na odnose Evropske unije sa Albanijom, budući da je uslov evropskog puta privrženost zemalja kandidata evropskim pravilima i principima vladavine prava".

Međutim, albanski premijer Edi Rama rekao je da slučaj Beleris pitanje pravosudnog sistema njegove zemlje, koje je nezavisno od vlade, i ako se potvrde optužbe protiv Grka, onda će u Himaru biti održani ponovljeni izbori za gradonačelnika.

BONUS VIDEO: BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI - Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)