SAMOUBISTVO MILIJE OD ROBIJE: Jezive slike i dramatično stanje u zatvorima u Italiji, u porastu broj suicida osuđenika

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

31. 05. 2023. u 20:56

KRAJEM aprila u italijanskim zatvorima bilo je 56.674 zatvorenika, što je za 9.000 više od predviđenog broja mesta, a kada je Evropa u pitanju, gora situacija je samo na Kipru i u Rumuniji.

САМОУБИСТВО МИЛИЈЕ ОД РОБИЈЕ: Језиве слике и драматично стање у затворима у Италији, у порасту број суицида осуђеника

Ilustracija / Foto D. Dozet

Prošle godine 83 zatvorenika su digla ruku na sebe, a ove godine, u prva četiri meseca, broj samobistava i italijanskim zatvorima već je dostigao 23. Razlog nije samo pretrpanost, već i jezivi uslovi u kojima osuđenici žive, a tu su i nasilje i mučenje koje preživljavaju.

U mnogim zatvorima nema tople vode, grejanja, česte su od smrti zbog štrajkova glađu. Svakog dana oko 30 zatvorenika počinje štrajk rizikujući i smrt. U rimskom zatvoru „Augusti“ već su umrla od gladi dva zatvorenika, jedan nakon 41 dan, drugi nakon 60 dana štrajka. Ima zatvora u kojima osuđenici žive u tri kvadratna metra.

„Antigona“, udruženje za zaštitu prava i garancije u kaznenom sistemu, iznelo je na svetlost dana godišnji zastrašujući izveštaj sa naslovom „Mučenje je zabranjeno“. A protiv 13 zatvorskih policajaca vodi se krivični postupak za nasilje i torturu nad zatvorenicima. Nije slučajno što je u 2022 bilo 4.514 kazni izrečenih državi za nehumane i ponižavajuće uslove u zatvorima koji su pre svega povezani sa nedostakom životnog prostora.

Dva zatvorenika od tri nemaju mogućnost da započnu bilo kakvu vrstu malih zatvorskih aktivnosti, a samo 4,6 posto njih radi izvan zatvora u nekim firmama. U povećanju su i psihološki problemi kod osoba koje rade u zatvoru, posebno kod vaspitača jer u proseku svako od njih treba da se bavi sa 71 zatvorenikom.

MAJKE I DECA IZA REŠETAKA

Kao poseban problem se ističu majke u zatvoru, njihovo psihološko stanje zbog dece koja su daleko od njih. Osuđenice u Italiji imaju 4.000 dece, od tog broja njih 20 (krajem aprila) živelo je u zatvoru sa majkom.

Crna slika prenatrpanosti u zatvorima pripada regionima Lombardiji (151,8 posto više od kapaciteta) i Pulji (145,7 posto), a na nivou pojedinačnih zatvora Tolmeco, u blizini Udina (190 posto više od kapaciteta), potom San Vitore u Milanu sa 185,4 posto, slede Vareze i Bergamo sa gotovo 180 posto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi