POČELO PREBROJAVANJE GLASOVA U TURSKOJ: Na glasanje izašlo više od 64 miliona građana (VIDEO)

Novosti online

28. 05. 2023. u 16:52

U TURSKOJ je danas održan drugi krug predsedničkih izbora, a više od 64 miliona građana s pravom glasa biralo je između aktuelnog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i Kemala Kiličdaroglua, kandidata opozicionog Nacionalnog saveza.

ПОЧЕЛО ПРЕБРОЈАВАЊЕ ГЛАСОВА У ТУРСКОЈ: На гласање изашло више од 64 милиона грађана (ВИДЕО)

Foto: EPA

Birališta su otvorena jutros u 8 sati po lokalnom vremenu, a zatvorena su u 17 sati, odnosno u 16 po našem vremenu. Po zatvaranju birališta, počelo je prebrojavanje glasova, a preliminarni rezultati očekuju se u roku od nekoliko sati.

Oba kandidata glasala su istovremeno u svojim izbornim jedinicama, javio je dopisnik Sputnjika. Erdogan je glasao u izbornoj jedinici u azijskom delu Istanbula, a njegov oponent Kiličdaroglu je glasao u Ankari.

 

Za birače u Turskoj postavljeno je 191.885 glasačkih kutija, a u drugom krugu izbora pravo glasa ima dodatnih 47.523 birača, koji su u međuvremenu napunili 18 godina.

Aktuelni predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan će proces glasanja u drugom krugu predsedničkih izbora pratiti iz Istanbula, a očekuje se da će posle 18 sati doći u prestonicu Ankaru, preneo je turski državni televizijski kanal „Haber“.

 

U prvom krugu izbora održanom 14. maja Erdogan je osvojio 49,5 odsto, a lider turske opozicije Kemal Kiličdaroglu 44,89 odsto glasova.

Erdoganov Narodni savez predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja (AK Parti) osvojio je većinu u državnom parlamentu u prvom krugu.

 

Prema najavi turske Vrhovne izborne komisije, prvi preliminarni i nezvanični rezultati drugog kruga predsedničkih izbora biće objavljeni istog dana, nakon zatvaranja birališta.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: SPREMNI ZA EVAKUACIJU - Budi se vulkan Popokatepetl

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku