SVEŠTENIK DOBIO OTKAZ ZBOG VELIKE PRAVOSLAVNE SVETINJE: Patrijarh Kiril povukao drastičan potez

Novosti online

27. 05. 2023. u 17:45

PATRIJARH Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve, otpustio je u subotu crkvenog stručnjaka za umetnost i restauraciju zbog ometanja prenosa istorijske ikone Svete Trojice iz 15. veka iz moskovskog muzeja u crkvu.

СВЕШТЕНИК ДОБИО ОТКАЗ ЗБОГ ВЕЛИКЕ ПРАВОСЛАВНЕ СВЕТИЊЕ: Патријарх Кирил повукао драстичан потез

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ruski predsednik Vladimir Putin odlučio je da ikona bude predata RPC iz moskovske Tretjakovske galerije zbog njenog značaja za vernike, saopštio je Kremlj ove nedelje.

Protojerej Leonid Kalinjin, šef stručnog saveta Moskovske Patrijaršije za crkvenu umetnost, arhitekturu i restauraciju, rekao je ove nedelje agenciji Interfaks da se dijalog između muzeja i crkve vodi "u dobroj veri", nakon što su stručnjaci utvrdili da je na ikoni potrebno izvesti restauratorske radove.

Patrijarh Kiril je u subotu naredio da Kalinjin bude razrešen dužnosti "u vezi sa ometanjem unošenja ikone" u moskovsku Sabornu crkvu Hrista Spasitelja. Kalinjinu je takođe zabranjeno sveštenstvo, navodi se u belešci objavljenoj na sajtu Ruske pravoslavne crkve.

- Izgleda da sam napravio neku grešku - citirala je Kalinjina u subotu novinska agencija TASS.

Smatra se da je ikona Svete Trojice Andreja Rubljova, jedna od najsvetijih i umetnički najznačajnijih ruskih ikona, naslikana u čast Svetog Sergija Radonješkog u Sergijevom Posadu, blizu Moskve. Prikazuje tri anđela koji su posetili Avrama.

Ikona je više puta prenošena i sakrivana u periodima unutrašnjih sukoba.

Godine 1929. vlasti ateističkog Sovjetskog Saveza stavile su ikonu u Tretjakovsku galeriju. Tokom Drugog svetskog rata jedno vreme je bila skrivena u bezbednom skladištu.

BONUS VIDEO: VELIKI NAUČNIK I GENIJE - Nikola Tesla je umro u bedi i siromaštvu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!