ORBAN KRITIKOVAO LIDERE EU: Malo je verovatno da će jadni Ukrajinci iz sukoba sa Rusima izaći kao pobednici

Novosti online

25. 05. 2023. u 22:43

MAĐARSKI premijer Viktor Orban kritikovao je lidere EU da su "preveliki intelektualci" koji ne ulažu dovoljno kapaciteta u okončanje borbe u Ukrajini.

ОРБАН КРИТИКОВАО ЛИДЕРЕ ЕУ: Мало је вероватно да ће јадни Украјинци из сукоба са Русима изаћи као победници

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić/Depositphotos

Prema njegovoj izjavi, malo je verovatno da će "jadni Ukrajinci" iz sukoba sa Rusima izaći kao pobednici, zbog čega je uputio poziv Vašingtonu i Moskvi na hitne pregovore.

Orban, koji je poznat po svojim neblagonaklonim pogledima na EU i njene članice zbog neutemeljene podrške Ukrajini, ponovio je svoj vapaj za prekidom vatre na Katarskom ekonomskom forumu u Dohi.

"Očigledno je da vojno rešenje ne funkcioniše. Ako pogledate realnost, brojke, kontekst i činjenicu da NATO nije spreman da pošalje svoje trupe, očigledno je da nema pobede za jadne Ukrajince na bojnom polju. Ovo je moj stav", poručio je mađarski premijer, za sve okrivljujući "neuspelu diplomatiju".

Orban je, inače, jedan od retkih evropskih lidera koji nije posetio Kijev nakon početka Specijalne vojne operacije.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj rekao je da Mađarska blokira nov paket vojne pomoći Ukrajini, iako je ubeđen da će sredstva sigurno biti na raspolaganju.

Mađarska je taj potez napravila jer je Ukrajina njihovu nacionalnu banku stavila na svoju listu "međunarodnih sponzora rata".

Prema njemu, o novom evropskom bezbednosnom sporazumu trebalo bi pregovarati sa Moskvom.

"Kao država, Ukrajina je naravno veoma važna, ali na duži rok, sa strateškog stanovišta, ono što je bitno je buduća bezbednost Evrope", dodao je on.

Mađarski premijer je kritikovao lidere EU da su "previše intelektualni", tvrdeći da ne traže očigledna rešenja, a jedno od njih mogao bi da bude sporazum koji uključuje Vašington i Kremlj.

"Jasno je da bez Sjedinjenih Država nema bezbednosne arhitekture za Evropu. Ovaj sukob se može zaustaviti samo ako Rusi postignu sporazum sa Vašingtonom", rekao je on. 

Mađarska, u kojoj polovina energetskih potreba zavisi od Rusije, pregovara o sporazumu sa Katarom o uvozu prirodnog gasa, a prve isporuke se očekuju 2026. godine.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama