„NJUJORK TAJMS TVRDI“: Amerika ne dozvoljava ukrajinskim pilotima da se obučavaju na lovcima F-16 u Evropi

Novosti online

18. 05. 2023. u 09:33

AMERIČKE vlasti ne dozvoljavaju ukrajinskim pilotima da se obučavaju na lovcima F-16 koji su u vlasništvu evropskih država, jer Vašington ne namerava da preda te avione Kijevu, piše list „Njujork tajms“, pozivajući se na visokog ukrajinskog zvaničnika.

„ЊУЈОРК ТАЈМС ТВРДИ“: Америка не дозвољава украјинским пилотима да се обучавају на ловцима Ф-16 у Европи

Foto: Profimedia/Ilustracija

Naime, uprkos tome što su neke evropske zemlje spremne da isporuče Ukrajini lovce F-16, da bi se to realizovalo potrebno je odobrenje Sjedinjenih Američkih Država – zemlje u kojoj su avioni proizvedeni. Prema tome, bez saglasnosti Vašingtona evropske zemlje mogu samo da upoznaju ukrajinske pilote sa tehničkim jezikom i da drže taktičke vežbe.

List piše da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena na želi da isporuči F-16 ukrajinskim vlastima jer su te letelice skupe, a takođe strahuje da bi američke tajne tehnologije, uključujući radar koji je instaliran u pomenute lovce, mogle da padnu u ruke protivnika.

Podsećamo, premijer Holandije Mark Rute ranije je kazao da njegova zemlja razgovara sa Velikom Britanijom, Danskom, nekim drugim evropskim zemljama i SAD o mogućnosti da se Ukrajini isporuče lovci F-16. Kako je istakao, „vodi se intenzivan dijalog“. Prethodno je kabinet britanskog premijera Rišija Sunaka saopštio da će London otvoriti novi centar za obuku ukrajinskih vojnih pilota za korišćenje zapadne avionske tehnike.

Međutim, nakon toga je pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan potvrdio da Vašington ne planira da isporučuje lovce F-16 kijevskim vlastima.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: VODA DO GUŠE - Novi snimci katastrofalnih poplava u italijanskoj regiji Emilija-Romanja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi