RAT U UKRAJINI: Vazdušna opasnost proglašena na teritoriji cele Ukrajine

Novosti Onlajn

18. 05. 2023. u 07:29 >> 23:04

RAT u Ukrajini - 449. dan. Tokom noći odjeknule su eksplozije u više ukrajinskih gradova, između ostalog u Odesi. Pentagon se ne protivi isporukama aviona F-16 Ukrajini, prenosi Politiko. Međutim, Njujork tajms tvrdi da SAD nisu dale odobrenje za obuku ukrajinskih pilota da lete na njima.

РАТ У УКРАЈИНИ: Ваздушна опасност проглашена на територији целе Украјине

FOTO: AP/Tanjug

Kina ne isporučuje oružje nijednoj od strana u sukobu

Za ukrajinsku krizu nema vojnog rešenja, sve strane moraju da doprinesu političkom rešavanju i stvaranju uslova za pregovore, rekao je zamenik kineskog ambasadora u UN Geng Šuang na sednici Saveta bezbednosti na temu isporuka oružja Ukrajini sa Zapada.

- Kina se uvek zalagala za mir i dijalog kada je reč o ukrajinskom pitanju, uvek smo forsirali pregovore. Nismo učesnici tog sukoba i ni isporučujemo oružje nijednoj od strana - naglasio je on.

Italija jača NATO?

Italija će tokom ove godine poslati u misije 3.400 vojnika i 30 aviona u cilju jačanja istočnog krila NATO, saopštio je ministar odbrane Gvido Krozeto, prenosi "Korijera dela sera".

"Patriot" vraćen u upotrebu

PVO sistem „patriot“ koji je oštećen u Ukrajini je popravljen i vraćen u upotrebu, izjavila je portparol Pentagona Sabrina Sing.

Foto Tanjug/AP

- Jedan sistem ‘patriot’ je bio oštećen, sada je popravljen i potpuno vraćen u upotrebu . rekla je ona na brifingu.

Ona je precizirala da su SAD pružile određenu pomoć Kijevu u popravci oštećenog sistema.

Portparol nije otkrila u čemu se, konkretno, ogledala američka pomoć.

Vazdušna opasnost proglašena je na teritoriji cele Ukrajine.

Neuspeo pokušaj "patriota"

Prilikom pokušaja da se obori ruska hipersonična raketa "kindžal" PVO sistem "patriot" američke proizvodnje izgubio je sve 32 rakete, piše "Militari voč magazin".

- Trideset dve rakete 'patriot' koje su uperene na balističku raketu 'kindžal' pretrpelo je neuspeh. Ukupna vrednost njihovog lansiranja premašila je 96 miliona dolara - navodi se u članku.

Apel UN

Ujedinjene nacije apeluju da se izbegava retorika koja ne doprinosi rešavanju ukrajinske krize, rekao je na brifingu zamenik zvaničnog predstavnika generalnog sekretara svetske organizacije Farhan Hak na molbu da prokomentariše pretnje koje je na račun Rusa izneo savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

- Ne samo u ovoj situaciji, u svim situacijama, kada je reč o krizama, postoji retorika sa različitih strana. Mi na to ne odgovaramo. U svim situacijama pozivamo da sve strane izbegavaju retoriku koja nije od pomoći - naveo je Hak.

Podoljak je ranije izjavio da u Ukrajini mrze Rusiju i dodao da će je progoniti svuda i u uvek i da će se obračunati sa njom "pravno ili fizički".

Bolno priznanje Kijeva o Artjomovsku

Zamenik ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar rekla je da je ruska vojska značajno učvrstila svoje položaje u Artjomovsku.

Prema njenim rečima, ukrajinske snage trenutno kontrolišu jugo-zapadni deo grada a žestoke borbe ovde u predgrađu južnog Artjomovska.

Vrednost američke tehnike koja je poslata Kijevu

Pentagon je precenio vrednost američke tehnike koja je poslata Ukrajini za oko 3 milijarde dolara, prenosi agencija Rojters, pozivajući se na izvore.

Novi NATO planovi

NATO planira da na samitu u Viljnusu 11-12. jula usvoji nove planove za povećanje vojnog prisustva u blizini ruskih granica, pojačanje nivoa koordinacije među vojnim resorima država članica i kolektivne komande Alijanse, kao i porasta borbene gotovosti NATO jedinica u slučaju moguće konfrontacije sa Rusijom.

Prema pisanju agencije Rojters, lideri Alijanse će u Viljnusu odobriti „hiljade stranica tajnih vojnih planova“, u kojima se prvi put od Hladnog rata opisuje kako NATO planira da reaguje u slučaju „napada od strane Rusije“.

Šef vojnog odbora Severnoatlantskog bloka Rob Bauer izjavio je ranije da ovakvi planovi Alijanse otvaraju „novu eru kolektivne odbrane“.

Bild: Rusija kontroliše 99 odsto Artjomovska, ostalo najviše 48 sati do njegovog zauzimanja

Nemački list piše da Ukrajina sada drži samo jednu stranu najzapadnije gradske ulice.

- Posle još nekoliko garaža, a zatim dva kilometra otvorenog prostora do najbližeg ukrajinskog sela Ivanovsko - navode autori članka.

Bild piše da sada zadatak Oružanih snaga Ukrajine nije da zadrže grad, već isključivo da odlože napredovanje Oružanih snaga Rusije zapadno od Bahmuta.

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruska vojska izvela je napad na velika skladišta naoružanja i tehnike, inostrane proizvodnje, kao i rezerve Ukrajine;

- Avijacija je oborila ukrajinski Su-24 u DNR, a PVO helikopter Mi-8 u Zaporoškoj oblasti;
- Jurišni odredi nastavljaju borbu za oslobođenje Artjomovska, uz aktivnu podršku Vazdušno-desantnih snaga Rusije;
- U pravcu Donjecka likvidirano je do 200 ukrajinskih vojnika i plaćenika;
- Pogođeni položaji ukrajinske vojske i tehnike Oružanih snaga Ukrajine u području Časovog Jara i Bogdanovke u DNR;
- Oružane snage RF likvidirale su do 150 ukrajinskih vojnika na južnodonjeckom i zaporoškom pravcu i uništile haubicu FH70 i artiljerijski sistem M777;
- Ruske trupe su likvidirale oko 75 neprijateljskih vojnika i uništile tenk u pravcu Krasnog Limana.

Pušilin: Još malo do oslobođenja Bahmuta

Do oslobođenja Bahmuta (Artjomovska) nije ostalo mnogo, rekao je za Sputnjik Denis Pušilin, vršilac dužnosti lidera DNR. Ruske snage napreduje i danju i noću.

- Jačamo i bokove, odnosno situacija nije laka, neprijatelj prebacuje rezerve. Ali Mislim da (postoje) svi preduslovi, ne da se zadržimo pozicije, već da u potpunosti oslobodimo grad - rekao je Pušilin.

Prema njegovim rečima, kada će tačno biti oslobođen Artemovsk, za sada je teško reći. Zavisi, ne samo od ruskih snaga, već i od neprijatelja – koliko će još uporno da melje svoj narod u ovoj mašini za mlevenje mesa“, primetio je šef regiona.

Govoreći o izgledima za moguću ukrajinsku kontraofanzivu, on je istakao da će kijevske vlasti naterati na ovaj korak, bez obzira na njihovu želju.

- Zapadne zemlje su u ovo uložile previše ozbiljne resurse, pa će to forsirati. Teško je reći, to može da se desi svakog trenutka, ali naše oružane snage su spremne za svaki razvoj događaja - zaključio je Pušilin.

Lavrov: Razvoj međunarodnih odnosa putem konflikta je ćorsokak

Konfrontacija je ćorsokak u razvoju međunarodnih odnosa i potrebno je izbegavati suočavanje sa svetskim centrima, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Istakao je da je neophodno izbegavati besmislene i veoma opasne konfrontacije svetskih centara.

Lavrov je naveo da je važno da se svetskoj zajednici i „novonastalom multipolarnom svetskom poretku obezbedi regulativa koja nije zasnovana na sili, već na pravu“ koja se oslanja na Povelju UN i poštovanje principa suverene jednakosti svih država.

Šojgu izvršio inspekciju obuke vojnika

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izvršio je inspekciju obuke vojnika po ugovoru na poligonima Zapadnog vojnog okruga (ZVO), saopšteno je u Ministarstvu odbrane Ruske Federacije.

Napominje se da je Oleg Saljukov, glavnokomandujući Kopnenih snaga Oružanih snaga Ruske Federacije, izvestio ministra odbrane da se sve vežbe na poligonima izvode pod rukovodstvom oficira koji su učestvovali u specijalnoj vojnoj operaciji.

Hoće li SAD primorati Izrael da isporuči "Gvozdenu kupolu"

Isporuka jednog ili dva sistema protivvazdušne odbrane „Gvozdena kupola“ Ukrajini, u slučaju da Sjedinjene Države primoraju Izrael na takav potez, malo šta će da promeni na terenu, piše Jerusalim post. Ona će imati ograničenu simboličku vrednost, što je uzrokovano veličinom ukrajinske teritorije i naprednijim tipovima projektila od onih koje koriste Palestinci u Pojasu Gaze.

List napominje da su čak i pojedini ukrajinski zvaničnici prepoznali ograničeno dejstvo „Gvozdene kupole“ za Ukrajinu. Izraelu je potrebno oko 10 sistema da bi se zaštitio od napada iz Pojasa Gaze, a Ukrajini će biti potrebne desetine baterija, koje "jednostavno ne postoje", piše list. Jedna ili dve „Gvozdene kupole“ iz Sjedinjenih Država neće dovesti do promena čak ni u taktičkoj dimenziji, takav potez može izgubiti čak i simbolično značenje kada se suoči sa modernijim i naprednijim projektilima od odnih iz pojasa Gaze, napominje list.

List podseća da pošto je „Gvozdena kupola” zajednički američko-izraelski projekat, obe zemlje moraju da daju odobrenje za isporuke ovih sistema Kijevu. U praktičnom smislu, Izrael i dalje veruje da su potencijalni troškovi predaje Gvozdene kupole Ukrajini veći od moguće koristi, ali o ovom pitanju ćuti, nastavlja list. Osim toga, Jerusalim Post prenosi da su, prema njegovim podacima, visoki izraelski odbrambeni zvaničnici i dalje zabrinuti kakvu bi reakciju u Rusiji moglo da izazove prebacivanje „Gvozdene kupole” u Kijev.

Pet vagon sa žitom iskočilo iz šina

Nedaleko od Simferopolja pet vagona sa žitom iskočilo je iz šina, rekao je za Sputnjik izvor u hitnoj službi.

- Incident se dogodio ujutru, u 7:45. Pet vagona sa žitom je iskočilo iz šina na potezu između stanica Počtovo i Čistenko, razlozi se istražuju - on rekao.

U incidentu nije bilo žrtava, rekao je portparol. Obustavljeno je kretanje vozova i elektromotornih vozova na deonici između Simferopolja i Sevastopolja.

SAD protiv isporuke F-16

Ministarstvo odbrane SAD ne protivi se isporukama borbenih aviona F-16 Ukrajini, objavio je list Politiko, pozivajući se na portparola Pentagona.

Istovremeno, Njujork tajms, pozivajući se na jednog visokog ukrajinskog zvaničnika, piše da je nekoliko evropskih zemalja spremno da isporuči F-16 Ukrajini, ali američke vlasti ne dozvoljavaju ukrajinskim pilotima da počnu obuku zbog visoke cene aviona.

Probni letovi na F-16 nisu mogući dok SAD ne daju odobrenje za to.

Eksplozije u Kijevu

Eksplozije su se čule u Kijevu i Kijevskoj oblasti, javila je ukrajinska agencija TSN. U gradskoj vojnoj administraciji Kijeva su istakli da dejstvuje sistem PVO.

Kako je kasnije izvestio gradonačelnik grada Vitalij Kličko, nekoliko eksplozija se čulo u Darnitskom, Dnjeprovskom i Desnjanskom okrugu Kijeva.

Agencija TSN je takođe javila da su se u Hmeljnickoj oblasti po drugi put tokom noći čule eksplozije.

 

Rusi uništili "fjuri"

Ruska vojska u pravcu Kupjanska uništila je tri ukrajinske bespilotne letelice „fjuri“, jednu minobacačku posadu i skladište municije, izjavio je za Sputnjik Sergej Žibinski, šef pres-centra grupe „Zapad“ Oružanih snaga Rusije.

Prema njegovim rečima, u toku borbenih dejstava na kupjanskom pravcu, avioni grupe su napali grupisane vojnike, naoružanje i vojnu tehniku 14. posebne mehanizovane brigade, kao i jedinice teritorijalne odbrane.

Ruska vojska je dobila novi pešadijski bacač plamena

Ruska armija dobila je novi pešadijski bacač plamena Borodač za gradsku borbu, rekao je u četvrtak za RIA Novosti zamenik generalnog direktora koncerna „Tehmaš“ (upravljačka kompanija je Tehnodinamika holding državne korporacije Rostec) Aleksandar Kočkin.

MPO-A „Borodač“ je prvi put predstavljen na međunarodnoj izložbi MILEKS-2023 (Minsk, Belorusija).

- MRO-A, ili „Borodač“ je ručni pešadijski bacač plamena male veličine, analog je reaktivne protivtenkovske granate, samo je njegova bojeva glava opremljena termobaričnim sastavom. Već je usvojen u ruskoj vojsci. Razvoj je namenjen za urbane bitke - rekao je Kočkin govoreći o novini.

Ne postoji lek za rešavanje ukrajinske krize, kaže kineski izaslanik

Ne postoji lek za rešavanje ukrajinske krize, sve strane moraju da stvore uslove za mirne pregovore, rekao je Li Hui, specijalni predstavnik NR Kine za evroazijska pitanja, tokom pregovora sa ukrajinskim vlastima.

Specijalni predstavnik Kine za evroazijska pitanja Li Hui posetio je Ukrajinu 16-17. maja, gde se sastao sa Volodimirom Zelenskim, šefom kabineta Zelenskog Andrijem Jermakom, ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom, kao i visokim zvaničnicima Ministarstva odbrane i Ministarstva energetike, saopštilo je u četvrtak kinesko ministarstvo spoljnih poslova. Napominje se da su strane razmenile mišljenja o problemu političkog rešavanja ukrajinske krize i kinesko-ukrajinskih odnosa.

- Ne postoji lek za rešavanje ukrajinske krize, sve strane moraju da akumuliraju međusobno poverenje i stvore uslove za mirovne pregovore - rekao je Li Hui, a prenosi zvanični sajt kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Kako je saopštilo kinesko Ministarstvo spoljnih poslova, Li Hui je ukrajinskoj strani izneo stav Kine u pogledu političkog rešenja ukrajinske krize. Prema njegovim rečima, Kina je spremna da pomogne međunarodnoj zajednici u formiranju „najvećeg zajedničkog imenitelja” za rešavanje ukrajinske krize na osnovu stava koji je ranije iznela kineska strana i da uloži sopstvene napore za okončanje neprijateljstava što je pre moguće. 

Zvanični predstavnik kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin najavio je ranije planiranu turneju specijalnog predstavnika NR Kine. Prema njegovim rečima, Li Hui će od 15. maja posetiti Ukrajinu, Poljsku, Francusku, Nemačku i Rusiju kako bi razgovarali o političkom rešavanju ukrajinske krize.

Američki ekspert otkrio kada će krenuti kontraofanziva

Glavni znak početka ukrajinske kontraofanzive biće koncentracija svih zapadnih oklopnih vozila na liniji fronta, rekao je za Biznis insajder vojni ekspert Endrju Matrič, stručnjak za odbranu u Centru za novu američku bezbednost.

- Pravi znak ukrajinske ofanzive biće upotreba zapadnih oklopnih vozila - smatra ekspert.

Veliki broj zapadnog naoružanja i teškog oklopa, uključujući borbena vozila pešadije, oklopna izviđačka vozila, tenkove i oklopna vozila, koncentrisane na prve linije fronta, biće najvažniji predznak početka ofanzive, rekao je on.

Ipak, i dalje je nejasno, smatra analitičar, da li će Ukrajina uspeti da sprovede planirani plan. Ipak, prema Matričevim rečima, Kijev će ofanzivu zvanično objaviti tek kada njen početak svima bude očigledan.

Ukrajinske vlasti su više puta najavljivale kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine. Premijer Ukrajine Denis Šmihal je 15. aprila najavio da će u bliskoj budućnosti doći do kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine. Kako je rekao pres-sekretar predsednika Dmitrij Peskov, Moskva pažljivo prati sve izjave o predstojećoj kontraofanzivi i uzima ih u obzir prilikom planiranja specijalne operacije.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da zapadne zemlje zahtevaju da Kijev nastavi ofanzivne operacije i zauzme teritoriju novih ruskih regiona, iako razumeju da su takvi planovi osuđeni na propast.

Sistemi protivvazdušne odbrane deluju u Kijevu

Snage PVO rade u Kijevu, saopštila je gradska vojna uprava.

Ranije je širom Ukrajine objavljena vazdušna uzbuna.

BONUS VIDEO: OBUKA NA "TERMINATORIMA" - Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (6)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!