KIJEV RIZIKUJE DA OSTANE BEZ "PATRIOTA": Smrtonosna borba sa "kinžalima"

Novosti online

16. 05. 2023. u 20:01

RUSKA hipersonična raketa "kinžal" je tokom noćnog napada na Kijev uništila bateriju američkog protivvazduhoplovnog raketnog sistema "patriot", ali ukrajinska sreća što su njihovi sistemi odbrane uspeli da obore jednu rusku raketu je kratkog daha, rekao je za "RIA Novosti" vojni ekspert Aleksej Leonkov.

КИЈЕВ РИЗИКУЈЕ ДА ОСТАНЕ БЕЗ ПАТРИОТА: Смртоносна борба са кинжалима

Foto: Profimedia

Ruski Ministarstvo odbrane je danas saopštilo da je "visoko precizni udar hipersoničnog raketnog sistema "kinžal" u Kijevu pogodio američki protivvazdušni raketni sistem "patriot".

Kijevski vojni zvaničnici nisu komentarisali ovo saopštenje, ali je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni još ranom zorom izjavio da je kijevski sistem PVO oborio sve ruske projektile, pa i šest "kinžal" raketa.

Zapravo se čitava baterija koja upravlja skupim američkim sistemom "patriot" žrtvovala kako bi oborila jednu raketu "kinžal", čija je svrha da uništi sistem PVO, ocenio je situaciju vojni ekspert iz Rusije.

-Ili iz gluposti, ili iz beznađa i zarad mitske pobede, u Ukrajini raste talas priča o navodnom uništenju "kinžala", rekao je Leonkov.

Foto Tanjug/AP

Ako Ukrajina nastavi da se "hrabro sukobljava sa mecima" i nastavi da žrtvuju američke sisteme za ruske "kinžal" rakete, zalihe "patriot" sistema će nestati preko noći.

-Sistem "patriot" nema sposobnost da presretne hipersoničnu raketu kao što je "kinžal", rekao je Leonkov. Radar PVO sistema ne može da prati rusku raketu zbog ograničenja brzine, zato što bi prilikom presretanja druga raketa trebalo da leti 1,5 puta brže od "kinžala".

Leonkov je podsetio da su u SAD sprovedena testiranja presretanja hipersoničnih ciljeva pomorskom verzijom sistema "patriot" i da se ispostavilo da je za takav poduhvat bio potreban veliki broj raketa, preko 50.

"Kinžal" je ruska hipersonična raketa koja je u upotrebi od 2017. godine. Može da putuje brzinom do 12 maha (oko 14.800 km na sat), dok izvodi manevre izbegavanja, koji joj omogućavaju da izbegne svaku postojeću PVO.

Da Ukrajina oskudeva u sistemima koji bi je odbranili od ruskih raketa potvrdio je savetnik ministra odbrane Ukrajine Jurij Sak, kada je za "Politiko" govorio o američkim F-16 lovcima.

-Ukrajinska protivvazduhoplovna odbrana nije potpuna bez američkih lovaca, zemlja sada nema čime da zaustavi ruske avione, kazao je ukrajinski zvaničnik.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI: Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri