OD LONDONA DRONOVI DUGOG DOMETA: Zelenski sa Sunakom

I.S.

16. 05. 2023. u 07:00

BRITANSKI premijer Riši Sunak je juče u rezidenciji ugostio ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koji je helikopterom stigao u rezidenciju britanskog premijera Čekers. Prethodno je Zelenski posetio Rim, Berlin i Pariz.

ОД ЛОНДОНА ДРОНОВИ ДУГОГ ДОМЕТА: Зеленски са Сунаком

Foto: Profimedia

Zelenski se zahvalio Britaniji na dosadašnjoj podršci i rekao da je rat pitanje "bezbednosti ne samo za Ukrajinu, on je važan za celu Evropu". Britanska vlada je saopštila da će Britanija na leto započeti sa obukom ukrajinskih pilota, kako bi se prilagodili programu koji koriste britanski piloti i da bi mogli da koriste različite vrste aviona.

Dodaje se da je ta odluka u skladu sa nastojanjima Britanije da, u saradnji sa drugim zeljama, obezbedi borbene avione F-16 Ukrajini. Sunak je dodao da će Britanija Ukrajini poslati više stotina PVO raketa i bespilotnih letelica, uključujući dronove dometa od preko 200 kilometara u narednim mesecima. Britanija je i prva zemlja koja je počela da snabdeva Ukrajinu krstarećim raketama dugog dometa.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je juče da nove britanske isporuke oružja ne mogu da utiču na tok specijalne vojne operacije u Ukrajini:

- Ali, naravno, to vodi daljim razaranjima, to vodi daljim dejstvima... Za Ukrajinu to priču čini mnogo komplikovanijom - zaključio je Peskov.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je, istovremeno, u video-obraćanju Samitu demokratije u Kopenhagenu uputio novi apel NATO da donese pozitivnu političku odluku o kandidaturi Kijeva za članstvo u Alijansi na julskom samitu u Vilnjusu.

- Vreme je da se otkloni najveća bezbednosna nesigurnost Evrope, da se odobri pozitivna politička odluka o članstvu Ukrajine u NATO - rekao je Zelenski.

Himarsi iz SAD stigli u Varšavu

POLjSKA je dobila prvu pošiljku raketnih bacača HIMARS, proizvedenih u SAD, koja je deo nadogradnje poljske odbrane usred zabrinutosti zbog rata u susednoj Ukrajini. Ministar odbrane Mariuš Blaščak, naglasio je da Poljska pokušava da nabavi dodatne raketne bacače da bi dostigla njihov ukupan broj od oko 500 komada. Prema ugovoru iz 2019, Poljska troši oko 380 miliona evra za kupovinu 18 naprednih borbenih HIMARS lansera i dva HIMARS lansera za obuku, sa municijom i pratećom opremom. Poljska kupuje oružje u vrednosti od milijardu dolara, uglavnom od SAD i Južne Koreje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi