NAJNOVIJA RAKETNA KORVETA „MERKUR“: Podignuta Andrejevska zastava, počelo borbeno dežurstvo u sastavu Ratne mornarice Rusije

Novosti online

13. 05. 2023. u 19:00

NAJNOVIJA ruska raketna korveta projekta 20380 „Merkur“, koja je napravljena za Crnomorsku flotu, primljena je u sastav Ratne mornarice Rusije, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Rusije.

НАЈНОВИЈА РАКЕТНА КОРВЕТА „МЕРКУР“: Подигнута Андрејевска застава, почело борбено дежурство у саставу Ратне морнарице Русије

Foto pritnskrin jutjub MO Rusije

-Nova korveta ima niz odličnih karakteristika. Ona predstavlja kombinaciju visokih plovidbenih kvaliteta i savremenog udarnog oružja koje će omogućiti korveti da efikasno izvršava zadatke u sastavu grupe i samostalno s ciljem pouzdane zaštite nacionalnih interesa Rusije u morskoj i okeanskoj zoni. Zahvaljujem se konstruktorima i brodograditeljima koji su napravili korvetu, rekao je komandant ruske mornarice, admiral Nikolaj Jevmenov.

Ceremonija podizanja Andrejevske zastave na korveti održana je u gradu Baltijsku u Kalinjingradskoj oblasti. Prisustvovali su, pored Jevmenova, gubernator Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov, predstavnici komande Baltičke i Crnomorske flote, Ujedinjene korporacije za brodogradnju i generalni direktor „Severnog brodogradilišta“ Igor Orlov.

„Merkur“ je peta korveta koja je napravljena u „Severnom brodogradilištu“ po projektu 20380 koji je razvio Centralni konstruktorski biro „Almaz“. Prethodne četiri korvete – „Stereguršči“, „Sobraziteljni“, „Stojki“ i „Bojki“ u službi su Baltičke flote.

Višenamenske korvete projekta 20380 su dizajnirane za otkrivanje i uništavanje protivničkih podmornica i brodova, obezbeđivanje desanta, kao i za rešavanje različitih zadataka u bližoj morskoj zoni. Brodovi su opremljeni artiljerijskim, protivraketnim, protivpodmorničkim, sonarnim i radarskim sistemima, kao i hangarom za helikopter Ka-27.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI: Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SRUŠIO SE RUSKI STRATEŠKI BOMBARDER: Pao nakon borbenog zadatka u Ukrajini, oglasilo se i ministarstvo