HOĆE LI SE AMERIKA RASPASTI KAO KULA OD KARATA Pentagon: Kina nas opisuje kao silu u opadanju, ne smemo da bankrotiramo

Novosti Onlajn

12. 05. 2023. u 09:37

MINISTAR odbrane SAD Lojd Ostin i drugi visoki zvaničnici Pentagona pozvali su zakonodavce da povećaju gornju granicu američkog duga, ističući da bi neispunjavanje finansijskih obaveza bilo pogubno za reputaciju Amerike i da bi to ohrabrilo Kinu.

ХОЋЕ ЛИ СЕ АМЕРИКА РАСПАСТИ КАО КУЛА ОД КАРАТА Пентагон: Кина нас описује као силу у опадању, не смемо да банкротирамо

Foto Tanjug/AP

Svedočeći na saslušanju pred Odborom Senata za aproprijaciju, Ostin i predsednik Združenog generalštaba Mark Mili podržali su planove Bele kuće za budžet za 2024. godinu, takođe upozorivši da bi neizvršenje obaveza zadalo veliki udarac nacionalnoj bezbednosti SAD.

- Kina nas otvoreno opisuje kao silu u opadanju - rekao je Mili, dodavši da bi "nemogućnost plaćanja duga samo osnažilo tu misao i ohrabrilo Kinu", što bi, kako je ocenio, "povećalo rizik za SAD".

Tvrdeći da je zahtev Pentagona za budžet od 842 milijarde dolara za sledeću godinu "podstaknut ozbiljnošću američke strateške konkurencije sa Narodnom Republikom Kinom", Ostin je izjavio da bi neizvršenje obaveza nosilo "znatan rizik po reputaciju SAD" što bi moglo ići u prilog Pekingu.

- To bi za nas značilo da u nekim slučajevima nećemo moći da platimo svoje trupe sa bilo kojim stepenom predvidljivosti. I ta predvidljivost je zaista važna za nas - rekao je on i dodao: "To bi imalo realan uticaj na džepove naših vojnika i naših civila".

U svom uvodnom obraćanju, ministar odbrane je takođe rekao da budžet koji traži vojska podrazumeva povećanje od 3,2 odsto u odnosu na 2023. godinu – uključujući povećanje od 40 odsto za "Pacifičku inicijativu za odvraćanje", a koja ima za cilj da proširi američko vojno prisustvo u kineskom geopolitičkom komšiluku – ali je insistirao da je novac neophodan da bi se odgovorilo na "izazov tempa" koji je postavila Kina.

Ostin i Mili su tek dva najskorija primera visokih zvaničnika koji su podelili strašna upozorenja o potencijalnom neizvršenju obaveza, dok se zakonodavci bore da postignu sporazum o povećanju gornje granice saveznog duga, a koji trenutno iznosi 31,4 biliona dolara i mogao bi biti dostignut već sledećeg meseca.

Ranije u četvrtak, ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je da bi neizvršenje obaveza predstavljalo "katastrofu", nagovestivši da bi taj potez mogao "pokrenuti pitanja o našoj sposobnosti da branimo naše interese nacionalne bezbednosti".

Direktorka Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns je prošle nedelje poručila Kongresu da će i Kina i Rusija prigrliti američko neplaćanje duga, rekavši da bi taj događaj mogli da iskoriste da prikažu "haos unutar Sjedinjenih Država."

I sam predsednik SAD Džozef Bajden takođe je izjavio da neizvršenje finansijskih obaveza jednostavno "nije opcija", jer bi moglo da izazove recesiju i naruši međunarodnu reputaciju SAD "u ekstremnoj meri".

Iako je u utorak postignut mali napredak u pregovorima sa predsednikom Predstavničkog doma Kevinom Makartijem, Bajden će se sledeće nedelje ponovo sastati sa republikanskim liderom radi daljih razgovora o podizanju gornje granice duga.

BONUS VIDEO: TRAMP ILI BAJDEN - Koje države odlučuju pobednika?

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere