PREMINUO KOMANDANT ČIJA JE JEDINICA ZAROBILA ČE GEVARU: CIA naredila sa vrhom Bolivije da se revolucionaru odseku ruke radi identifikacije

Đ.G.

07. 05. 2023. u 22:24

BOLIVIJSKI general Gari Prado Salmon, koji je komandovao operacijom hvatanja revolucionara Ernesta Če Gevare, preminuo je u 85. godini, objavio je njegov sin na Tviteru .

ПРЕМИНУО КОМАНДАНТ ЧИЈА ЈЕ ЈЕДИНИЦА ЗАРОБИЛА ЧЕ ГЕВАРУ: ЦИА наредила са врхом Боливије да се револуционару одсеку руке ради идентификације

Foto: Profimedia

- Gospod je nazvao mog oca, generala Gerija Augusta Prada Salmona koji je bio izuzetna osoba - napisao je njegov sin.

Latinoamerički revolucionar Če Gevara stigao je u Boliviju u novembru 1966. da organizuje gerilski pokret. Njegov odred je 8. oktobra 1967. upao u zasedu u klisuri El Juro na jugoistoku zemlje. Sledećeg dana, posle kratkotrajne bitke, ranjeni Če Gevara je uhvaćen, a bolivijski narednik Mario Teran pucao je u komandanta.

Po nalogu bolivijskog vojnog vrha i CIA-e, Če Gevari je skinuta voštana maska sa lica i odsečene su mu ruke da bi se identifikovali otisci prstiju. Pepeo Če Gevare je 1997. prevezen iz Bolivije na Kubu i svečano sahranjen u mauzoleju u gradu Santa Klara, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: SADAMOVE PALATE 20 GODINA POSLE AMERIČKE INVAZIJE -  Propadaju iako ih je UNESKO stavio pod zaštitu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave