BIVŠI BUGARSKI MINISTAR: Preplatili smo za gas preko 700 miliona evra nakon prekida isporuka iz Rusije

Novosti onlajn

29. 04. 2023. u 07:59

BUGARSKA je preplatila ogromne sume novca za gas nakon što je ruska kompanija „Gasprom“ obustavila isporuke, izjavio je bivši ministar energetike te zemlje Rumen Ovčarov.

БИВШИ БУГАРСКИ МИНИСТАР: Преплатили смо за гас преко 700 милиона евра након прекида испорука из Русије

"Gasprom" stoji odlično / Foto AP

Po rečima Ovčarova, za tu situaciju je odgovorna bivša vladajuća stranka „Nastavljamo promene“ i tehnička vlada koja je imenovana nakon što je vlada Petkova podnela ostavku.

Tako je Bugarska preplatila za gas preko 700 miliona evra, istakao je bivši ministar.

Kako je istakao, azerbejdžanska državna kompanija „Socar“ koja namerava da poveća isporuke gasa u Evropu preko Bugarske, sama kupuje ruski gas: u novembru 2022. godine „Gasprom“ je saopštio da će dodatno isporučiti Azerbejdžanu do milijardu kubnih metara gasa.

- Dakle, do kraja aprila već smo preplatili za prirodni gas preko 1,4 milijarde leva (preko 715 miliona evra). To je samo za godinu dana. To što smo preplatili prvih 700 miliona leva možemo da 'zahvalimo' stranci 'Nastavljamo sa promenama', a drugih 700 miliona leva – tehničkim vladama Rumena Radeva - rekao je Ovčarov.

Na pitanje voditeljke da li je gas koji stiže u Bugarsku kao azerbejdžanski zapravo ruski gas, samo po većoj ceni, bivši ministar je rekao:

- Prvo, ponovo se radi o ruskom gasu, a kao drugo – isporučujemo ga nekim totalno nejasnim maršrutama - prokomentarisao je Ovčarov.

Rusija je prestala da isporučuje Bugarskoj gas krajem aprila prošle godine, nakon odbijanja Sofije da plaća isporuke u rubljama. Vlada Kirila Petkova, koja je tada bila na vlasti, prešla je na alternativne izvore snabdevanja – američki tečni prirodni gas i povećanje isporuka iz Azerbejdžana. Međutim, bugarski socijalisti i protivnici Petkova tvrdili su da zemlja i dalje kupuje ruski gas, ali preko posrednika i po većoj ceni.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

NA NEBU I POD VODOM: Snimci vežbi ruske Nacionalne garde


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna