POGLEDAJTE - F-16 I Su-35 U KLINČU: Američka Centralna komanda objavila dva video snimka (VIDEO)

P. Z. S. /eurasiantimes.com

21. 04. 2023. u 18:03

MESEC dana nakon što se Američka centralna komanda žalila na “značajno povećanje” agresivnih ruskih vojnih letova preko Sirije, objavila je video snimke dve različite interakcije između američkih aviona i potpuno naoružanih ruskih Su-35 Flanker-ES-a.

ПОГЛЕДАЈТЕ - Ф-16 И Су-35 У КЛИНЧУ: Америчка Централна команда објавила два видео снимка (ВИДЕО)

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Izgleda da su oba video snimaka napravljena sistemom za gađanje ili sličnih senzorskih sistema, a jedna obezbedi jasnu infracrvenu sliku jednog od predmetnih Su-35.

Razvoj događaja dolazi u trenutku kada procureli dokumenti američke vojske i dalje daju informacije, zanimljive celom svetu.

Jedan od dva video zapisa, objavljen 20. aprila, nedavno je snimljen 18. aprila, nepoznatim tipom aviona. Odbrambena služba za distribuciju vizuelnih informacija (DVIDS) na veb lokaciji američke vojske opisala je video kao "deklasifikovane snimke ruskog Su-35 koji je uleteo u vazdušni prostor koji nadziru koalicione snage u Siriji."

-18. aprila 2023. godine, američki lovac poleteli su iz vazdušnih baza u regionu i presreli ruskog lovca. Tokom presretanja, ruski pilot je manevrisao neprofesionalno u krugu od 2.000 metara od američkih aviona, kršenjem stalnih protokola dekontrole, navodi CENTKOM.


Video se čini da je sličan prethodnim snimcima napravljenim sa naprednima sistemom za gađanje AN/AAQ-33 Sniper Advanced Targeting Pod (ATP), koji se često koristi na nekoliko različitih vrsta američkih taktičkih borbenih mlaznjaka i bombardera, uključujući F-15ES koji su često preleteli Siriju.

Pentagon je najavio da su američki i ruski vojni avioni bili opasno blizu jedni prema drugima, sa jednom sekvencom na snimku kada mlaznice prolaze na udaljenosti od pet metara.

Drugi video, koji je relativno loše rezolucije u poređenju sa prvim, navodno je snimljen 2. aprila, za razliku od prvog videa, koji je sniman nedređenim avionom, "video zapis br.2" je snimljen sa F-16 vazduhoplovnih snaga SAD-a.

Natpis o video zapisu glasi: "2. aprila 2023. godine jedan ruski Su-35 sproveo je nesigurno i neprofesionalno presretanje američkih aviona F-16. Avion je radio u vazdušnom prostoru koji američki protokoli prepoznaju kao vazdušni prostor koji se kontroliše koalicija preko Sirije. "

-Ruski SU-35 nije bio “dekontroliran” (smanjen rizik od sudara između vazduhoplova u području koordinacijom njihovih pokreta.) kada je ušao u vazdušni prostor. Ovaj incident prati obrazac opasnih radnji ruskih pilota tokom interakcije sa američkim i koalicionim avionima. Ove agresivne akcije ruskog vazduhoplovstva demonstriraju [a] nedostatak kompetentnosti i mogu dovesti do pogrešnih procena i nenamerne eskalacije.

Ovi video snimci su objavljeni u vreme kada su procureli tajni dokumenti pentagona otkrili nekoliko klasifikovanih detalja o ukrajinskim merama protiv Rusija, koje stručnjaci veruju da je na više načina završiop ohrabrujuće po Moskvu. Štaviše, dolazi kada se angažmani između ratnih planova dve strane i dalje zauzimaju naslovne strane medija.


NAPETOSTI NAD SIRIJOM

Video snimci su pušteni mesec dana nakon što je komandant Centralne komande SAD-a (CENTCOM), generala Erik Kurila, saopštio je Odboru oružanih službi Senata da je Rusija odustala od međusobno dogovorenih protokola i da izvodi agresivne letove. Prema generalu Kurili, ruski avioni za napada na kopnene mete takođe lete preko američkih baza natovareni oružjem.

CENTCOM je tvrdio da su ovi letovi dostigli su maksimume od marta ove godine, posle više meseci relativnog mira. Na primer, od 1. marta do 19. aprila, u skladu sa Cetalnom vazduhoplovnom komandom (AFCENT), "naoružani ruski borbeni avioni" direktno su preleteli lokacije koalicije u Siriji najmanje 26 puta.

Ruski avioni prekršili su se međusobno dogovorene udaljenost međusobnih vazduhoplovnih i kopnenih trupa, a preleteli su na kopnene snage dok su se naoružali i preleteli područja u kojima su se SAD i Rusija složile da upozoravaju jedni druge pre nego što ga prelaze.

Potrebno je da se američke i ruske snage međusobno poštuju u vazdušnom prostoru iznad Sirije, uključujući zonu dekontrole od 34 milje u blizini Al Tanfa Garisona. Dve nacije održavaju liniju razdvajanja da ne bi njihove snage došle u direktan kontakt.

AFCENT je objavio oba snimka zajedno sa izveštajem i vesti da je njihov komandant, poručnik-general Aleksusa Grinkevič, posetio Siriju. Američka vojska ima razloga da bude oprezna o bilo kakvim potencijalno opasnim vazdušnim incidentima ili susretima sa ruskim snagama u Siriji ili bilo gde drugde.

-Tokom moje karijere, nisam video takvo zanemarivanje za dogovorene protokole i pravila “dekonflikcije", rekao je grneral Grinkevič u izjavi. "Videli smo ruske aviona da dođu na 500 stopa našeg aviona."

U novembru prošle godine, ruski Pancir (NATO ime "SA-22 Greyhound) ispalio je raketu zemlja-vazduhu u istočnoj Siriji na dron SAD MQ-9. Raketa je navodno ispaljena, ali je blisko promašila cilj.

Odnosi između Sjedinjenih Država i Rusije, koji su već bili napeti, pogoršavali su se od kako je Rusija započela svoju invaziju u Ukrajinu. Ruski predsednik Vladimir Putin i drugi predstavnici vlade učestali su sa pretnjama u vezi sa vojnom pomoći i drugim oblicima podrške za Ukrajinu.

Susreti između ruskih i američkih (i drugih zemalja NATO-a) vojnih aviona nisu retka pojava. U martu ove godine, navodno je Su-27 poprskao mlaznim gorivom nad američkim MQ-9 Riper, prešao je više puta preko njega i na kraju ga primorao da se sruši u Crno more.

U drugom incidentu, prikazanim u procurelim Pentagonskim dokumentima, otkriveno je da je Su-27 ruskih vazduhoplovnih snaga skoro oborilo britanski špijunski avion RC-135V koji je u to vreme leteo. Međutim, prema procurenim dokumentima, raketa je bila neispravna, a britanski avion je pobegao netaknut.

U tom kontekstu, susreti dva gorka rivala ne odgovaraju ni jednoj strani.

 

BONUS VIDEO - „Granit 2023“ - Pripreme za prikaz sposobnosti Vojske Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024