GRAĐANE KIJEVA UZNEMIRIO SJAJ NA NEBU: NASA tvrdi - "Nisu vanzemaljci, ali neko jeste"

I. Stanojević

21. 04. 2023. u 14:03

SJAJ na nebu, viđen iz Kijeva, nije povezan sa satelitom koji ponovo ulazi u Zemljinu atmosferu - saopštila je američka svemirska agencija NASA, odgovarajući na tvrdnje Ukrajine o navodnom satelitu iznad njene prestonice. NASA je odlučno negirala da je "penzionisani satelit koji se spušta iz orbite odgovoran za bleskove viđene na nebu iznad Kijeva".

ГРАЂАНЕ КИЈЕВА УЗНЕМИРИО СЈАЈ НА НЕБУ: НАСА тврди - Нису ванземаљци, али неко јесте

Foto: Telegram/RIA Novosti

Odgovor Agencije usledio je pošto su stanovnici Kijeva u sredu oko 22 sata po lokalnom vremenu primetili sjaj na nebu.

- Prema preliminarnim informacijama, ovaj fenomen je rezultat pada svemirskog satelita NASA na Zemlju - kazao je Sergej Popko, načelnik gradske vojne uprave.

Sirene za vazdušni napad aktivirane su u prestonici Ukrajine, posle čega je Andrej Jermak, šef kabineta predsednika Vladimira Zelenskog, napisao na društvenim mrežama da su blicevi na nebu delo ukrajinske protivvazdušne odbrane, ali je kasnije obrisao poruku.

Satelit težak 300 kilograma, lansiran je u nisku Zemljinu orbitu 2002. godine da bi posmatrao sunčeve baklje. Povučen je 2018. NASA tvrdi da bi svemirska letelica uglavnom izgorela pri ponovnom ulasku u atmosferu, a rizik da neko bude povređen bio je "nizak, otprilike jedan prema 2.467".

U SAD, istovremeno, kancelarija američke vlade negira da su se na nebu pojavili vanzemaljci. "Nisu vanzemaljci, ali neko jeste!", poručuju iz Vašingtona.

- U slučajevima NLO nema znakova vanzemaljske umešanosti, iako postoje indicije da bi incidenti mogli biti povezani sa stranim akterima - kazao je Šon Kirkpatrik, direktor Pentagonove Kancelarije za rešavanje anomalija u svim domenima (AARO), osnovane prošlog jula, sa zadatkom da istraži izveštaje o NLO. Većina proučavanih događaja, opisana je "kao kugla koja obično nema uočljivi toplotni izduvni gas koji je pokreće i mahom se pojavljivala na nadmorskoj visini između 3.000 i 9.000 metara".

- U našem istraživanju, AARO dosad nije pronašao verodostojne dokaze o vanzemaljskim aktivnostima, tehnologiji ili objektima koji prkose zakonima fizike. Vlada prati više od 650 potencijalnih slučajeva neidentifikovanih vazdušnih fenomena, poznatih kao NLO, a do sada nisu pronađeni verodostojni dokazi o vanzemaljskim aktivnostima. Ali, ostaju otvoreni slučajevi za koje nema konačnog objašnjenja. Imamo indicije da su neki incidenti, posebno oni koje karakterišu napredne tehničke mogućnosti, povezani sa stranim faktorom - zaključio je Kirkpatrik.

RASTE BROJ NLO

BROJ viđenja NLO porastao je u odnosu na 350 navedenih u obaveštajnom izveštaju o neidentifikovanim vazdušnim fenomenima objavljenom ranije ove godine. "Otprilike polovini od 650 slučajeva dali smo prednost pri posmatranju zbog zanimljive anomalične vrednosti. Sada moramo proći kroz njih da bismo ustanovili za koliko imamo stvarne podatke", kaže Kirkpatrik i dodaje da njegova kancelarija pomaže Pentagonu i obaveštajnoj službi pri identifikaciji novih tehnologija stranih država.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave