IZRAELSKI EKSPERT OBJASNIO: Ovo su prednosti koje hipersonično oružje daje Rusiji u odnosu na Zapad

Novosti online

13. 04. 2023. u 00:22

ZAPADNE zemlje nemaju čime da se suprotstave ruskom hipersoničnom oružju koje može da bude iskorišćeno umesto taktičkog nuklearnog oružja, smatra bivši šef izraelske obaveštajne službe „Nativ“, vojni ekspert i analitičar Jakov Kedmi

ИЗРАЕЛСКИ ЕКСПЕРТ ОБЈАСНИО: Ово су предности које хиперсонично оружје даје Русији у односу на Запад

Foto Printskrin

Sjedinjene Američke Države zaostaju u odnosu na Rusiju u proizvodnji novog hipersonočnog oružja koje po svojoj rušilačkoj moći i brzini može da se poredi sa taktičkim nuklearnim oružjem i može da ga zameni u ozbiljnim vojnim zadacima, rekao je Sputnjiku ekspert.

On je uveren da odsustvo takvog oružja u Sjedinjenim Američkim Državama i zapadnim zemljama za presretanje hipersoničnih raketa, samo jača rusku vojnu superiornost.

-SAD nemaju hipersonično oružje. Ono što je proizvedeno i testirano, i na šta je potrošeno mnogo novca, pokazalo se da nije dovoljno dobro oružje i potrebno je da krenu od početka. Druga stvar, hipersonično oružje danas ima odlučujuću ulogu u vremenu leta i praktično se trajanje leta smanjuje do 5-10 minuta, osim toga ima i veliku preciznost. Sredstva koja danas imaju SAD i Zapad ne mogu da obore ove rakete ili da spreče njihovu upotrebu. Još jedna stvar je veoma važna - zbog svoje kinetičke energije i velike brzine hipersonično oružje se može uporediti sa taktičkim nuklearnim oružjem male snage, rekao je Kedmi.

Foto: Profimedia

On smatra da se protiv mnogih ciljeva danas ne mora koristiti taktičko nuklearno oružje kako bi se uništili ciljevi, već hipersonično.

-U Rusiji danas postoje dve vrste hipersoničnog oružja. Jedno oružje se nalazi na platformi ruskog nosača hipersoničnih raketa ‘Admiral Gorškov’ i na novim brodovima. Oružje predstavljaju hipersonične rakete ‘cirkon’ i ‘kindžal’. Očekuje se da se tokom ove godine i na podmornicama uvede niz elemenata hiperzvučnog oružja na bazi raketa ‘cirkon’. To će mnogo povećati mogućnost upotrebe ovog oružja na bojnom polju i to na različitim platformama i lokacijama za lansiranje. Snaga ruske vojske se pojačava time što je nemoguće presresti ove rakete, zaključio je izraelski ekspert.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a