ISTRAŽIVANJE KOJE JE PORUČIO "BILD" - NEMCI NE VERUJU ŠOLCU: Građani najjače evropske ekonomije sve manje naklonjeni vlasti

I. Stanojević

12. 04. 2023. u 07:00

PODRŠKA vladajućoj, "semafor koaliciji" u Nemačkoj drastično je opala, a silazni trend se nastavlja. U ovom trenutku više od polovine građana želi silazak vlade kancelara Olafa Šolca sa državnog vrha, pokazuje anketa koju je naručio tabloid "Bild". Desničarska Alternativa za Nemačku(AfD) je, međutim, postigla najviši rejting u svojoj istoriji.

ИСТРАЖИВАЊЕ КОЈЕ ЈЕ ПОРУЧИО БИЛД - НЕМЦИ НЕ ВЕРУЈУ ШОЛЦУ: Грађани најјаче европске економије све мање наклоњени власти

Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Anketar Inse Herman Binkert kaže da rezultati pokazuju da građanima "nije bitno da li je u pitanju rasprava o grejanju, migracijama ili transportnoj politici, koalicija kao da ne zastupa interese stanovništva". Pomalo paradoksalno, međutim, najviše interesovanja među narodom vlada za ekološke probleme i prema najavama njihovog rešavanja, zapravo, vrednuju stranačku ponudu. Jedno drugo istraživanje, agencije Forsa, koje je naručio "Vestdojče algemajne cajtung", pokazuje da je rat u Ukrajini i dalje najvažnija tema i interesuje 55 odsto nacije.

Kako prenosi magazin "Fokus", podrška koaliciji najveća je među glasačima Zelenih sa 65,3 odsto, a slede birači SPD sa 61,5 odsto i glasači FDP sa 51 odsto.

Ako bi izbori bili sada, stranke koje čine vladajuću koaliciju, Socijaldemokratska (SPD), Liberalna (FPD) i Zelena, ne bi imale većinu. Najjača stranka, sa 28 procenata biračkog tela, bila bi Demohrišćanska unija (CDU), koja je u ovom sazivu Bundestaga u opoziciji. U "sendviču" između nje i AFD, koja bi inkasirala 16 odsto, našao bi se SPD, sa petinom opredeljenih građana. Zeleni bi završili na četvrtom mestu sa 15,5 odsto, ispred liberala (7,5 odsto) i Levice (4,5 odsto).

Ekonomski list Handelsblat" ističe da, iako sa 41 procentom podrške, "semafor koalicija" trenutno ne bi ostvarila većinu, a čak 68 odsto ispitanih je veoma ili donekle nezadovoljno radom saveza, gro Nemaca ipak ne veruje da će se vladin savez uskoro raspasti. Dok samo 19 odsto smatra da su novi izbori za Bundestag "u narednih nekoliko meseci" verovatni, skoro 70 odsto ne veruje u to.

Kako piše list "Velt", većina Nemaca strahuje da će savezna vlada i ubuduće biti paralizovana sukobima, a mnogi smatraju da je kancelar "isuviše slab za ulogu vođe". Posle neobično oštrog koalicionog odbora prošle nedelje, on je kazao da vlada sada može da počne odlučnu obnovu društva. Prema aktuelnom barometru trendova radio i TV mreže RTL, međutim, čak 82 odsto građana ne veruje ni u ovo obećanje.

SUMNjAJU U VRH

I MEĐU pristalicama vladajućih partija, sumnje u državni vrh su velike. Čak 82 odsto pristalica liberala, 80 odsto Zelenih i 75 odsto SPD, pretpostavljaju da će nesuglasice unutar vlade dodatno narušiti njenu sposobnost da deluje. Ovo mišljenje je najraširenije među pristalicama opozicionih demohrišćana, 89 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)