ITALIJANI BEŽE NA SEVER DA SE LEČE: Jedna trećina maloletnih sa Juga ide ka bolnicama u Rimu, Đenovi i Firenci

SANITARNA emigracija u Italiji doživljava pravi bum posebno dece čiji roditelji traže bolje uslove za lečenje. Ide se sa juga ka severu, Lombardiji, Pijemonte, Toskani ili Laciju.

ИТАЛИЈАНИ БЕЖЕ НА СЕВЕР ДА СЕ ЛЕЧЕ: Једна трећина малолетних са Југа иде ка болницама у Риму, Ђенови и Фиренци

AP photo

Lečiti se u regionoma na jugu Apeninskog poluostrva, ili na ostrvima postaje luksuz, poslednjih godina nedostaju lekari, zatvaraju se sanitarne strukture, nema razvijene mreže hitne pomoći, da bi se stiglo do prve, može da bude često kasno za  pacijenta.

Već je statistika ta koja neumoljivo pokazuje da jedan građanin Kalabrije posle 65. godine u proseku živi u dobrom zdravlju još šest godina, a jedan istog starosnog  doba u Toskani živi dobro još 11 godina, jer od Rima, ka jugu, bolnice se svrstavaju na skali kao treći nivo, a liste čekanja za specijalističke preglede su u nedogled.

Zakon u Italiji predviđa da svaki građanin može da se leči pri sanitarnim strukturama, javnim ili privatnim, na čitavoj nacionalnoj teritoriji, bez obzira na mesto stanovanja, posebno u slučajevima gde je evidentan nedostatak adekvatnih zdravstvenih ustanova, kao i za specifične bolesti. U protekloj godini odlazak sa juga ka regionima u centru-severu dece i mladih koštalo je državu 103,9 miliona evra, što predstavlja 15,1 odsto ukupnih troškova bolničkih smeštaja.

A koliko to košta svaku familiju to je priča za sebe, jer za malu decu ili maloletnike podrazumeva se pratilac, poebno za decu koja imaju potrebu za specifičnim pedijatrijskim lečenjem. Od ukupnog broja onih koji se pokrenu ka severu 54 odsto kao razlog navode nedostatak specijalizovanih odelenja, a 21 procenat duge liste čekanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!