PRODAJA F-16 TURSKOJ NIJE KRITIČNA: SAD očekuju narudžbinu za 148 lovaca, ali ne i za Ankaru

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

10. 04. 2023. u 17:32

JOŠ uvek nije jasno da li će Vašington omogućiti Ankari da kupi 40 lovaca F-16 (blok 70) od Lokid Martina.

ПРОДАЈА Ф-16 ТУРСКОЈ НИЈЕ КРИТИЧНА: САД очекују наруџбину за 148 ловаца, али не и за Анкару

Foto: Shutterstock/Ilustracija


Turskoj su potrebni novi lovci, jer se aktuelna flota F-16 turske vazduhoplovstva sastoji se od bloka 30, 40 i 50. Iako je Ankara pokrenula veliki program za njihovu obnovu, kako bi se osigurala i povećala njenu borbu Vazduhoplovne snage, nabavka novih aviona je neophodna.

Poslednjeg dana marta je izašao novi izveštaj Kongresne istražne službe, što pruža veću jasnoću, jer u ovom trenutku Vašington ne daje zeleno svetlo za ovu prodaju. U tabeli argumenata, centar postavlja svoje razloge u korist prodaje i protiv prodaje.

Izveštaj kaže da se interesi između Turske i SAD sve više razlikuju. Opet, naglašen je negativan uticaj kupovine ruskog sistema protivvazdušne odbrane S-400 iz Turske, kao i povećane ekonomske veze sa Rusijom. Izveštaj kaže da SAD očekuju velike narudžbine svoje poslednje verzije F-16, pa je prevladao kritički trenutak u proizvodnji ovog aviona.

-Lokid već predviđa narudžbine za izgradnju 148 novih aviona blok 70/72. Stoga, turska prodaja nije presudna ni za proizvodnju ili američku vojnu-industrijsku bazu, saopšteno je u izveštaju. Ova izjava nije simbolična, već naprotiv, namenska.

Grčka je takođe prijavljena kao faktor koji utiče na odluku za odbijanje prodaje lovaca Turskoj. Vašington vidi priliku da Grčka povećava svojeu borbene u mogućnosti, i dovede ih na nivo Turske ako razmotri prodaju Atini umesto Ankari. Čak i prema analizi u izveštaju, Turska ne bi trebalo da nadograđuje svoju vazdušnu flotu da bi se dobila ravnoteža između dve susedne balkanske zemlje.

Foto: Boris Roessler/dpa via AP, file

-Zato što su vojska, populacija i ekonomija Turske značajno veća od Grčke, a Turska održava različite vojne prednosti u odnosu na Grčku, neke prednosti Grčke (vazduhoplovne) pomažu u održavanju regionalne ravnoteže i na taj način ne bi trebalo da traže nadogradnju za Tursku flotu lovaca F-16. Sjedinjene Države bi trebalo da nagrađuju Grčku za nivo saradnje koju je pokazala pozivanjem dodatne NATO upotrebe njenih baza i teritorija - uključujući i podršku Ukrajini i Istočnoj Evropi, naglašava se u izveštaju.

Ali to je susedski odnos koji može u nekom trenutku pomoći Turskoj da vam pomogne da renoviraju svoje stare F-16. Na primer, izveštaj je rekao da gradom snažne grčke flote F-16 i potencijalno prodaje F-35S, Turska bi mogla da kupi “nadogradnju” za svoje avione kako bi se osigurala ne samo ravnotežu već i ublažile tenzije između dve zemlje.

Postoje stavovi da bi se prodaja F-16 u Turskoj ili modernizacija flote Turskih F-16, trebalo da se dogodi. Na primer, izveštaj je rekao da prodaja ne bi samo jačala vojnu-industrijsku saradnju već i ekonomsku saradnju. Takođe, Vašington uzima u obzir činjenicu da u nekom trenutku, ako Turska ne dobije ono što želi, Ankara se može pbratiti Rusiji ili Kini za pomoć. SAD to ne žele, tako da bi moguća prodaja ili modernizacija F-16 odvratila takvu odluku.

Zato Kongresna istražna služba predlaže da brzu prodaju lovaca Turskoj. Analitičari ukazuju na opasnu posledicu: dugo odlaganje ili nastavak odbijanja za definitivan odgovor na kupovinu F-16, mogao bi motivisati Tursku da razmotrimo ugovor sa stranim dobavljačima, verovatno uključujući Rusiju ili Kinu.

Ovo takođe odražava zajedničku saradnju na NATO osi. Vašington smatra da je jedan od argumenata Turske da primi F-16 upravo buduća ruska pretnja i mogućnost da će u nekom trenutku grčke i turske vazduhoplovne snage sarađivati.

Izgleda da što su više Ankari potrebni novi avioni, teže je da Vašingtonu donese odluku. "ZA" i "PROTIV" mnogi su argumenti, ali u nekom trenutku će u svom odgovoru morati da budu čvrsti. Budući da je turski predsednik g. Erdogan više puta izjavio da ne samo da SAD proizvode vazduhoplove, već i druge zemlje.

Štaviše, sve dok SAD ćute, vreme prolazi tokom kojeg će Turska moći da zaboravi na potrebu za F-16. Da, turski stelt lovac se već pojavio na pisti i napravio prve “taksi” testove. Ako TF-X svoj prvi let učini do kraja 2023. godine, to će značiti da Ankara ima radni prototip. Proći će još nekoliko godina ali Turska će zapravo moći da započne serijsku proizvodnju svog lovca.

Foto Arhiva

Jednom kada to urade, Turci će steći iskustvo, što znači da će moći da se grade na onome što je proizvedeno ili će moći da realizuju nove ideje. I nisu pogrešili. Pogotovo u Turskoj, koja, uprkos kontradikcijama u idnosima sa Vašingtonom i tehnički zaostatkom za Amerikancima, uspela je da pokrene prvi stelt borbeni dron.

Ako SAD ne omekša svoj ton ka Ankari i ne preduzima korake za poboljšanje odnosa (prodaja F-16), rizikuje sve više gubitak Turske kao klijenta u narednoj deceniji.

Dakle, Lokid bi mogao da dobije narudžbu za 148 F-16 lovaca, ali ne bi trebalo da izgubi zemlju kupaca koja ima jednu od najjačih armija u Evropi i koja je faktor. Faktor koji utiče na politiku ne samo u Evropi i Balkanu, već i na Bliskom Istoku i Aziji.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!