KOMANDANT UKRAJINSKOG RV OBJAŠNJAVA: Zašto su im potrebni američki F-16

P. Z. S./unian.net

08. 04. 2023. u 18:52

LOVCI F-16 omogućiće ukrajinskim pilotima da steknu dominaciju u vazdušnom prostoru, značajno oslabivši neprijatelja i spasivši mnoge živote.

КОМАНДАНТ УКРАЈИНСКОГ РВ ОБЈАШЊАВА: Зашто су им потребни амерички Ф-16

Foto: Profimedia/Ilustracija


Kako je objasnio komandant Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Nikolaj Oleščuk, savremeni lovci mogu bolje da zaštite pozadinske regione od neprijateljskih vazdušnih napada.

-U proseku, naša protivvazdušna odbrana uništi oko 75% krstarećih raketa i bespilotnih letelica. Ali 25% i dalje stiže do svojih ciljeva! Civili su ubijeni, infrastruktura je uništena. F-16 mogu efikasno da unište ove vazdušne pretnje čak i na granicama, zadržavajući rakete i dronove van naših gradova, naglasio je on.

Pored toga, komandant je primetio da ruska avijacija „višestruko brojčano nadmašuje ukrajinsku, a što je najvažnije, okupatori imaju tehnološku prednost“.

-Vazduhoplovstvo nema dovoljno snaga i sredstava, kako kopnenih tako i vazdušnih, da efikasno zaštite vazdušni prostor, trupe na linijama fronta i civile u zoni fronta od svakodnevnog terora neprijateljskih jurišnih aviona i helikoptera. F-16 će omogućavaju vam da steknete prevlast u vazduhu, značajno oslabljujući neprijatelja, spasavajući mnoge živote svakog dana, napisao je on.

Govorimo i o najefikasnijim protivmerama upotrebe vođenih bombi od strane neprijatelja.

Foto Tanjug/AP

-Sve više neprijatelj koristi vođene bombe od 500 kg duž cele linije fronta. Postoje znaci priprema za masovnu upotrebu UAB od 1.500 kg! Ruski avioni ne ulaze u zonu uništenja naše PVO, daljinski gađaju liniju fronta, i gradove na liniji fronta. Civili stradaju u severnim, južnim, istočnim regionima, rekao je Oleščuk.

Prema njegovim rečima, F-16 su naoružani raketama vazduh-vazduh dometa do 180 km. „Ovo će udaljiti neprijateljske avione od naših granica i linije borbe, što će minimizirati verovatnoću upotrebe vođenih bombi i drugog vazdušnog naoružanja“, objasnio je Oleščuk.

Pored toga, on je istakao da će širok spektar modernog visokopreciznog naoružanja F-16 omogućiti nanošenje visoko preciznih udara na ruske trupe tokom kontraofanzivnih operacija.

-Neophodno je zaustaviti napadna dejstva neprijatelja, steći nadmoć u vazduhu, uništiti puteve snabdevanja opremom, municijom i ljudstvom neprijatelja. Ove zadatke može da obavlja F-16! naglasio je komandant.

Oleščuk je takođe napomenuo da je Crno more pod kontrolom ruske flote.

-F-16 su naoružani snažnim protivbrodskim raketama koje mogu lako da odbace celu neprijateljsku flotu bilo u luke ili na morsko dno. Ukrajina treba da obezbedi slobodu plovidbe i zaštitu "žitnih koridora, napisao je komandant.

Takođe, prema njegovim rečima, postojeća oprema i naoružanje sovjetskih aviona „sve misije naših pilota pretvara u smrtonosne, što povlači za sobom nenadoknadive gubitke najboljih sinova Ukrajine“.

-Samo moderne tehnologije će učiniti njihov rad efikasnim i bezbednim. Naši piloti su spremni i motivisani da uče. A ima ih dovoljno da se bore i uče u isto vreme. Naši piloti sanjaju o F-16, zaslužuju da lete najbolji avion! naglasio je Oleščuk.

On je dodao da Ukrajina koristi avione stare 40 godina. "Neke letelice su duplo starije od svojih pilota! Održavanje njihove ispravnosti svakim danom je sve teže. Sopstvene zalihe rezervnih delova su iscrpljene, a nemaju ih ni saveznici. Mnoga pitanja se zatvaraju kroz tzv. kanibalizacije, ali to ne može da traje večno“, naglasio je on.

On je naglasio da je nemoguće čekati da se sva avijacija potpuno zameni.

-Zahvaljujući prebacivanju aviona iz Slovačke i Poljske, biće moguće u određenoj meri obnoviti flotu MiG-29 od nekoliko vazduhoplovnih brigada, ojačati sposobnost za izvođenje aktuelnih borbenih zadataka borbenim avionima. Međutim, da bismo ostvarili prednost u vazduhu, da bismo pobedili, potrebni su nam savremeni avioni, napisao je Oleščuk.

Pored toga, primetio je da se zalihe čak i zastarele i neefikasne sovjetske municije za postojeću flotu stalno smanjuju.

-Čak i sa dovoljnim brojem ispravnih aviona i obučenih pilota, naša avijacija će u jednom trenutku ostati bez naoružanja. Prelazak na F-16 ili drugu zapadnu platformu sa širokim spektrom modernog naoružanja je jedini izlaz! - objasnio je komandant Ratnog vazduhoplovstva.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!