RAT U UKRAJINI: Uništen hangar sa HIMARS u Orehovu; Vagnerovci napreduju u Bahmutu, VSU se povlači (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti online

08. 04. 2023. u 07:23 >> 22:50

RAT u Ukrajini danas je ušao u 409. dan. Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je da bi kontraofanziva ukrajinske vojske mogla da bude pokrenuta već u narednih nekoliko sedmica. Žestoke borbe u Bahmutu se nastavljaju, iako su ruski mediji juče javili da je ruska vojska zauzela železničku stanicu, čime je primorala ukrajinsku vojsku na povlačenje.

РАТ У УКРАЈИНИ: Уништен хангар са ХИМАРС у Орехову; Вагнеровци напредују у Бахмуту, ВСУ се повлачи (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

VSU nema dovoljno municije

Oružane snage Ukrajine nemaju dovoljno municije i primorane su da ograniče njenu upotrebu na bojnom polju, piše američki list „Vašington post“.

Dodaje se i da ukrajinska vojska nema dovoljno municije za izvođenje kontranapada zbog čega mora pažljivije da bira ciljeve za granatiranje.

 

Foto Tanjug/AP

Uništen hangar sa MLRS HIMARS u Orehovu


Danas u 17.30 artiljerijske jedinice 58. armije Oružanih snaga Rusije napale su hangare na teritoriji Orehovskog elevatora kod železničke stanice u Orehovu u Zaporoškoj oblasti.

U skladištima koja su se nalazila bliže fudbalskom igralištu nalazila su se dva lansera HIMARS MLRS, jedna vučna haubica M777 155 mm, nekoliko neidentifikovanih oklopnih vozila i artiljeriska municija.

Od udarca plotuna raketa iz višecevnih raketnih bacača Smerč kalibra 300 mm i 20 granata vučenog topa kalibra 152 mm „Giacint“ potpuno su uništeni hangari za skladištenje naoružanja i opreme, a bio je vidljiv i sjaj od detonacije na mnogo kilometara od Orehova.

Sa velikim stepenom verovatnoće, oružje i vojna oprema su prebačeni u Orehov u pripremi ofanzive za pružanje vatrene podrške kopnenim snagama tokom napada na ruske položaje, a njihov gubitak će značajno uticati na borbene sposobnosti Oružanih snaga Ukrajine u Zaporoška oblast.

 

Zauzet otporni punkt kod Kremne

Vojnici Centralnog vojnog okruga i grupa “Otvažnыe” zauzeli su još jedno uporište Oružanih snaga Ukrajine na Kremenskom sektoru fronta u Donbasu, saopštio je vojnik sa pozivnim znakom Zenit.

Prema njegovim rečima, bilo je moguće otkriti neprijatelja uz pomoć kvadrokoptera. Nakon utvrđivanja koordinata za uporište, artiljerija je proradila. Borci su imali zadatak da ovu tačku preuzmu pod kontrolu. (RIA.ru)

Foto Tanjug/AP

Bitka za Bahmut: Vagnerovci zauzeli stadion Avangarda (MAPA)


U Bahmutu su jurišni odredi PMC „Vagner“ potpuno oslobodili stadion „Avangard“, za koji su se proteklih dana vodile borbe, kao i školu br. Kovalskaja i Blagoveščenska ulica.

Nešto severnije, Vagnerovci su napredovali od hotela Atlantik sa jugoistoka i Crkve Svih Svetih sa severoistoka duž gornjeg parka, skoro stigli do Saltovskog kombinata za preradu mesa i autobuske stanice Bahmutskaja.

Sada se nastavljaju žestoke borbe kod železničke stanice Bahmut, gde su formacije Oružanih snaga Ukrajine rasporedile jurišnu grupu za držanje položaja. Na severu, posle oslobađanja policijske stanice, „vagnerovci” napadaju područja u blizini SIZO Bahmut.

Prema nekim izveštajima, jurišni odredi PMC uspešno su izbacili formacije 24. Ajdar odreda 53. Ombre Oružanih snaga Ukrajine iz blizine spomenika kod stele MiG-17 na jugozapadu grada. VSU se povukao severno od aviona.

Ilustracija telegram rybar

Glavni događaji bitke za Bahmut razvijaju se u centru grada u blizini železničke pruge.

Značaj položaja u blizini stanice je prilično velik, jer će oslobađanje ove četvrti umnogome olakšati juriš na zapadnu periferiju Bahmuta i primorati Oružane snage Ukrajine da povuku trupe iza ulica Čajkovskog i Levanjevskog kako bi spasili živote osoblja.


Likvidirana ukrajinska izviđačka grupa

Ruske snajperske jedinice likvidirale su ukrajinsku izviđačku grupaciju na južno-donjeckom pravcu, izjavio je portparol ruske vojne grupe „Istok“ Aleksandar Gordejev.

Takođe je rekao i da su ruske PVO snage oborile i ukrajinske izviđačke dronove „furija“ i „valkira“.

Dodao je i da je u zaporoškom pravcu otkrivena i artiljerijskim granatiranjem uništena jedna ukrajinska haubica i jedna minobacačka grupacija.

 

 

Rusi iskopali ogroman rov dug čak 70 kilometara?

Rusi su iskopali neprekinuti rov dug 70 kilometara kao deo svojih odbrambenih linija u Zaporoškoj oblasti, pokazuju satelitski snimci koje je dobio Ukrajinski centar za novinarska istraživanja.

Sam rov, koji se nalazi oko 70 kilometara iza sadašnje linije fronta, zauzima otprilike trećinu širine čitavog regiona od istoka ka zapadu.

Slike koje je snimio satelit Sentinel-2 pokazuju rov koji se proteže od tačke devet kilometara od okupiranog grada Melitopolja do tik izvan sela Marinovka u Primorskom okrugu.

Rusija je, prema tvrdnjama Ukrajinaca koristeći radnu snagu imigrantskih radnika iz centralne Azije, počela da kopa ovo utvrđenje u septembru.

Sahrana ratnog reportera Vladlena Tatarskog u Moskvi

Aksjonov: Ukrajinska raketa oborena iznad Feodosije

Raketa lansirana iz Ukrajine oborena je iznad Feodosije, saopštio je Sergej Aksjonov, čelnik republike Krim, na svom Telegramu.

Fragmenti rakete pali su u jedno od naselja, žrtava i razaranja nije bilo, rekao je Oleg Krjučkov, savetnik Aksjonova.

Alaudinov o planiranoj ukrajinskoj ofanzivi

Apti Alaudinov, komandant specijalnih snaga "Ahmat", tvrdi da 60.000 vojnika koje, prema njegovim tvrdnjama, okuplja ukrajinska vojska, apsolutno nije dovoljno za prodor na Krim i zauzimanje poluostrva.

Alaudinov smatra da tri korpusa mogu da udare samo u jednoj oblasti.

On kaže da Oružane snage Ruske Federacije ozbiljno shvataju ovu pretnju i spremaju se za takav scenario.

Alaudinov je izrazio uverenje da će za Kijev to biti "poslednje snage i sredstva" koje bi mogli da prikupe da se suprotstave ruskim trupama.

Ruski poslanici traže strože kazne za veleizdaju

Ruski poslanici juče su predložili oštrije kazne za one koji su osuđeni za terorizam, veleizdaju i sabotažu, a tamošnji zvaničnici su rekli da je taj potez podstaknut ratom u Ukrajini, javile su ruske novinske agencije.

Maksimalna kazna za teroristički akt, definisan kao delo koje ugrožava živote i ima za cilj destabilizaciju Rusije, bila bi podignuta sa sadašnjih 15 na 20 godina.

Oni koji su proglašeni krivima za sabotažu mogli bi da budu osuđeni na 20 godina zatvora, u odnosu na sadašnjih 15, dok je za "međunarodni terorizam" kazna doživotnog zatvora, u odnosu na sadašnjih 12 godina.

Ruski tenkovi T-80 u akciji na frontu

Baros: Ukrajina pokreće najveći talas mobilizacije

Ukrajinske vlasti pokreću najveći do sada najveći talas mobilizacije od početka rata, za potrebe prolećne kontraofanzive, saopštava američka televizija "Foks" pozivajući se na reči analitičara Džordža Barosa.

Prema njegovim rečima, novi talas mobilizacije u Ukrajini biće duplo veći nego onaj koji je usledio na proleće 2022. godine, a kako je ocenio, kontraofanzivu bi Kijev mogao da pokrene u naredna dva meseca.

Galuščenko: Ukrajina obnavlja izvoz struje

Ministar energetike Ukrajine German Galuščenko potpisao je dokument kojim se omogućava početak obnavljanja izvoza električne energije u uslovima kada postoji višak.

Galuščenko je  naveo da ukrajinski energetski sistem radi skoro dva meseca bez ograničenja i da je to postignuto zahvaljujući radu energetskih inženjera i međunarodnih partnera, koji su pomogli da sistem bude obnovljen, prenosi Interfaks Ukrajina. 

- Najteža zima je prošla. Sledeći korak je otvaranje izvoza električne energije, što će privući dodatna finansijska sredstva za neophodnu obnovu oštećene energetske infrastrukture - rekao je Galuščenko.

Istovremeno, naglasio je da je zadovoljenje potreba ukrajinskih potrošača prioritet i da izvoz može biti prekinut ako se situacija promeni.

Savčuk: Žestoki udari na ukrajinske snage u Červonodibrovskom sektoru

Avijacija Ruske Federacije pogodila je komandne i osmatračke punktove Oružanih snaga Ukrajine u Červonodibrovskom sektoru, pri čemu su ukrajinskoj vojsvi naneti teški gubici, tvrdi pres sekretar ruske armijske grupe centar Aleksandar Savčuk.

- Otkriveno je kretanje pripadnika 15. puka Nacionalne garde Ukrajine, kao i komandnih i osmatračničkih punktova Oružanih snaga Ukrajine u sektoru Červonodibrovski. Kao rezultat vazdušnog udara operativno-taktičke i armijske avijacije ruske grupe, neprijatelj je pretrpeo gubitke u ljudstvu i tehnici - rekao je on.

Prema rečima Savčuka, u toku izviđanja iz vazduha, posade bespilotnih letelica ZALA i Orlan-30 otkrile su vatrene položaje koncentracije tehnike i ljudstva neprijatelja na Krasnolimanskom pravcu.

- Svi ciljevi su uništeni usled vatrenog dejstva artiljerije grupe trupa Centar - dodao je on.

Blinken o pregovorima Kijeva i Moskve

Američki državni sekretar Entoni Blinken je u ovom trenutku odbacio mogućnost pregovora o prekidu vatre između Rusije i Ukrajine.

- Rusija mora da dođe do tačke kada je spremna da uđe u konstruktivne pregovore - rekao je Blinken odgovarajući na pitanje o mogućnosti mirovnih pregovora između Moskve i Kijeva.

FOTO: AP/Tanjug

 

Cilj, kako je rekao, "treba da bude pravedan i trajni mir".

- Za neke, ideja o prekidu vatre može biti primamljiva, i ja to razumem, ali ako se dovede do stvarne ratifikacije ruskog zauzimanja velikih delova ukrajinske teritorije, to neće biti pravedan i trajni mir. Rusija bi mogla da pregrupiše svoje trupe i nakon nekog vremena ponovo napadne - rekao je američki državni sekretar.

Dejstvo haubice "Hijacint B"

Ukrajinski generalštab: Oboren Su-25 i sedam dronova

Ukrajinske snage oborile su ruski avion Su-25 i sedam bespilotnih letelica, uključujući tri drona tipa Orlan, tri Lanseta i jedan Merlin, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine u jutarnjem obraćanju.

Ruske trupe su, prema izveštaju ukrajinskog generalštaba, koncentrisane na izvođenje ofanziva prema Limanu, Bahmutu, Avdijevki i Marinki u Donjeckoj oblasti.

Ukrajinski i Poljaci zajedno popravljaju tenkove

Poljski odbrambeni holding PGZ i ukrajinski državni odbrambeni proizvodni konglomerat UkrOboronProm zajedno su stvorili radionicu za popravku tenkova T-64, ali bi se saradnja mogla proširiti i na modele T-72 i PT-91.

Razmatra se i mogućnost dugoročne saradnje na održavanju tenkova Leopard 2, navodi se u saopštenju.

Poljska i Ukrajina potpisale su 5. aprila zajednički memorandum o rekonstrukciji ratom oštećenih područja Ukrajine i proizvodnji tenkovskih granata od 125 mm.

Dokument je potpisan tokom posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Varšavi 5. aprila, gde se sastao sa predsednikom Andžejom Dudom i premijerom Mateušom Moravjeckim.

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE - Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (15)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024