RAT U UKRAJINI: Klinton žali za "nuklearnom" Ukrajinom; SAD šalju hladnoratovsku municiju Kijevu (VIDEO)

Novosti onlajn

04. 04. 2023. u 07:01 >> 22:56

U TOKU je 405. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Клинтон жали за нуклеарном Украјином; САД шаљу хладноратовску муницију Кијеву (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Klinton žali za "nuklearnom" Ukrajinom

Bivši američki predsednik Bil Klinton izrazio je žaljenje što je 1994. godine, kada je potpisan Budimpeštanski memorandum, „naterao” Ukrajinu da odustane od nuklearnog naoružanja.

-Osećam lični doprinos jer sam ih (Ukrajinu) naterao da pristanu da se odreknu svog nuklearnog oružja. I niko od njih ne veruje da bi Rusija izvela ovaj trik da Ukrajina još uvek ima svoje oružje, rekao je bivši. intervju za irsku televiziju RTE.

 

SAD šalju hladnoratovsku municiju

Prema pisanju američkih medija, vlasti Sjedinjenih Američkih Država spremaju se da povuku zastarelu hladnoratovsku municiju iz skladišta, malo je modernizuju i prebace u Ukrajinu.

Foto Tanjug/AP

Zelenski o novoj pomoći SAD: Spremamo se za oslobađanje okupiranih teritorija

Sjedinjene Države su danas objavile novi paket bezbednosne pomoći Ukrajini vredan skoro 2,6 milijardi dolara.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski o novom paketu pomoći iz Sjedinjenih Država: spremamo se da oslobodimo okupirane teritorije.

Foto: Profimedia/Printskrin/google maps

Zelenski je o tome napisao na Tviteru. Predsednik je posebno zahvalio Sjedinjenim Državama na velikom novom paketu pomoći za odbranu od 2,6 milijardi dolara.

-Očekujemo municiju za HIMARS, rakete za sisteme PVO, artiljerijske granate i drugu važnu opremu. Pripremamo se za oslobađanje okupiranih teritorija, naglasio je on.

GŠ VSU: Žestoke borbe u Bahmutu i Marjinki, Rusi se utvrđuju u Zaporožju

Ukrajinske odbrambene snage su odbile skoro 50 napada ruskih osvajača, a gradovi Bahmut i Marjinka ostaju u epicentru neprijateljstava.

O tome se govori u današnjem rezimeu Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

-Neprijatelj nastavlja da usmerava svoje glavne napore na izvođenje ofanzivnih operacija u pravcu Limanskog, Bahmutskog, Avdejevskog i Marjinskog – tokom dana je odbijeno više od 45 neprijateljskih napada“, navodi se u izveštaju.

Takođe na Limanskom pravcu tokom dana, neprijatelj je izveo neuspešne ofanzivne operacije u oblasti južno od Kremene.

Foto Tanjug/AP

-U pravcu Bahmuta, neprijatelj ne prestaje da juriša na grad Bahmut – tokom dana naši branioci su odbili oko 20 neprijateljskih napada, navodi se u izveštaju.

Neprijatelj je takođe izveo neuspešne ofanzivne operacije u rejonu Bogdanovka u Donjeckoj oblasti. Takođe, na Avdejevskom i Marjinskom pravcu, neprijatelj je vodio ofanzivne operacije u oblastima Novokalinovoe, Pervomajski i Marjinka, ali nije bio uspešan.

Neprijatelj tokom dana nije izveo ofanzivna dejstva u pravcu Šahtjorska. Dronovi su aktivno korišćeni za korekciju artiljerijske vatre.

Na Zaporoškom i Hersonskom pravcu, neprijatelj nastavlja da gradi odbrambene objekte.

Rogozin sa fronta: Pojačani napadi VSU (VIDEO)

U toku je bitka, neprijatelj se naglo pojačao, kaže Dmitrij Rogozin.

-A sada se bore komšije našeg bataljona. Neprijatelj se naglo pojačao, što se i očekuje. Ovde je sada bučno, rekao je bivši šef Roskosmosa i šef vojne savetodavne grupe Carski vukovi.

Očigledno, govorimo o zaporoškom pravcu.

 

Američki mediji: Uspeh kontraofanzive VSU neizvestan

Ukrajina je spremna za odlučnu prolećnu kontraofanzivu, ali uspeh nije zagarantovan, zapadna oprema možda neće biti dovoljna, piše Njujork tajms.

U isto vreme, Pentagon smatra poslednju tranšu granata i projektila poslate u Kijev kao poslednji pokušaj.

Foto Tanjug/AP

Protivofanziva će biti test borbene sposobnosti ukrajinskih trupa da se prenaoružaju i formiraju bataljone uz zadržavanje motivacije i veštine manevrisanja.

U kontraofanzivi, Ukrajina može pokušati da zabije klin kroz teritoriju koju drži Rusija duž južne obale Crnog i Azovskog mora, ili da preokrene tok neprijateljstava na istoku, ili oboje.

Zašto SAD javno govore o planovima Oružanih snaga Ukrajine? Kijev ne bi trebalo da ima mogućnost da vrati. Zelenski mora da ispoštuje naređenje, čak i ako pogine desetine hiljada iscrpljenih vojnika Oružanih snaga Ukrajine.

 

Uništeno 14 HIMARS-a

Oružane snage Rusije uništavaju zapadno oružje i vojnu opremu upućenu Ukrajini, kako na borbenim položajima, tako iu fazi transporta, rekao je ministar odbrane Sergej Šojgu.

Za tri meseca, prema rečima ministra, uništeno je 59 artiljerijskih sistema M-777, 13 samohodnih topova Paladin i 14 lansera HIMARS.

Foto: Printscreen

 

Peskov: Ulazak Finske u NATO zadiranje u bezbednost Rusije

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ulazak Finske u NATO i proširenje alijanse predstavlja zadiranje u bezbednost Rusije.

Peskov potez Helsinkija da se pridruži bloku nazvao je zadiranjem u bezbednost Rusije i rekao da je struktura NATO-a neprijateljska prema Rusiji.

On je rekao da će Rusija biti prinuđena da preduzme „protivmere“ kako bi osigurala bezbednost Rusije.

 

Šojgu: Pristupanje Finske NATO-u predstavlj rizik od širenja sukoba

Pristupanje Finske NATO-u stvara rizik od značajnog širenja sukoba, rekao je ruski ministar odbrane.

Sergej Šojgu je na sastanku rukovodstva ruskih oružanih snaga rekao da NATO jača svoj antiruski kurs i da ulazak Finske u alijansu predstavlja rizik za širenje sukoba.

On je takođe rekao da su beloruski avioni sada sposobni da nose ruske nuklearne rakete.

(Rojters)

 

Borelj: Kina ne sme da stane na stranu agresora

Kina ima moralnu dužnost da doprinese uspostavljanju mira u Ukrajini i ne sme da podržava agresora u ratu, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

- Kina ima moralnu dužnost da doprinese poštenom miru, ne može da stane na stranu agresora -  rekao je Borelj posle sastanka sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Briselu

 

U granatiranju Donjecka oštećena škola

Aleksej Kulemzin, gradonačelnik Donjecka, objavio je na svom Telegram kanalu da je škola u Petrovskom okrugu grada oštećena granatiranjem ukrajinskih snaga.

On je prijavio da su oštećena ulazna vrata i krov škole, kao i da su polupani prozori.

BITKA VAGNEROVACA U ARTEMOVSKU: Specijalna operacija u oblasti industrijske zone fabrike AZOM 

Snimak bitke Vagner grupe u industrijskoj zoni Artemovsk, u oblasti nedavno osvojene fabrike AZOM. Borci su bili suočeni sa zadatkom da kontrolišu put i spreče bilo kakvo kretanje neprijatelja.

- Razrađena tri automobila. Prema radio presretanju, u jednom od njih su bili „specijalci“, koji su se borili sa nama - rekao je borac Vagner grupe, pokazujući na na tri uništena neprijateljska vozila.

Čim je nekoliko ukrajinskih vojnika počelo da prelazi put, na njih su otvorili vatru iz malokalibarskog oružja, bacača granata i teških mitraljeza. Jedan je ipak uspeo da pobegne, drugi je uništen na licu mesta. Nakon okršaja, neprijatelj je počeo da puca iz minobacača na zgradu u kojoj su se nalazili dopisnici RIA Novosti i Vagnerovci. Jedna od mina pogodila je krov, nakon čega je data komanda da se skloni u podrum.

 

Istog dana „Vagner grupa” je upala u zgradu koja se nalazi u ovoj ulici. Da bi pešadija mogla da mu priđe, bilo je potrebno suzbiti neprijateljske vatrene tačke u susednoj zgradi. Po komandi, grupa za pokrivanje počela je da granatira zgradu iz mitraljeza, a jurišna letelica je uz njenu podršku ušla u zgradu i uspešno izvršila pomet.

Borci „Grupe Vagner” su u martu potpuno preuzeli kontrolu nad radionicama fabrike, smeštene u severnim regionima Artemovska. Prema rečima onih koji su upali u postrojenje, postoji nekoliko skloništa za bombe u kojima se moglo sačekati artiljerijsko granatiranje i vazdušni udari, ali je za ukrajinske trupe pojava „vagnerovaca“ bila potpuno iznenađenje. U decembru 2022, Vladimir Zelenski je posetio AZOM i tamo dodelio militante, prenela je RIA.

 

 

Rusija dronovima napala Odesu, pričinjena šteta

Ruske bespilotne letelice napale su jutros ukrajinsku luku Odesa, saopštile su lokalne vlasti, uz napomenu da je u napadu pričinjena „šteta“, prenosi Gardijan.

- Neprijatelj je upravo udario na Odesu i Odeski okrug ofanzivnim bespilotnim letelicama -navele su lokalne vlasti u saopštenju na Fejsbuku.

- Postoji šteta - navodi se u saopštenju bez dodatnih detalja, prenosi britanski list.

Prema saopštenju ukrajinske vojske, snage protivvazdušne odbrane su dejstvovale i upozoravaju na mogući drugi talas napada.

Ukrajinske odbrambene snage uništile su 14 od 17 iranskih dronova Šahid, koje je Rusija lansirala preko noći verovatno sa područja istočne obale Azovskog mora, saopštila je ukrajinska vojska, a 13 dronova je uništeno iznad Odeskog regiona na jugozapadu zemlje.

Južna vojna komanda Ukrajine saopštila je da je jedan dron pogodio preduzeće u regionu Odese, izazvavši požar, koji je ugašen do jutra.

- Prema preliminarnim informacijama, ljudskih gubitaka nije bilo - navodi se u saopštenju ukrajinsje komande, navodi Gardijan.

 

Printskrin MO Rusije

 

 

Lavrov: Rusija i Kina spremne da brane zajedničke interese


Rusija i Kina su spremne da stanu rame uz rame u odbrani zajedničkih fundamentalnih interesa, strateškom koordinacijom svojih napora u globalnoj areni, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je rekao da su kineski ministar spoljnih poslova Čin Gang, kao i njegovi prethodnici dobri prijatelji i kolege. 

- Naravno, delimo osećaj drugarstva i spremni smo da stanemo rame uz rame braneći uzajamno osnovne interese, strateški koordinirajući napore u globalnoj areni -  rekao je Lavrov u intervjuu za portal AIF.ru.

On je istakao da rusko-kineska saradnja igra "glavnu ulogu" u formiranju pravednijeg, uravnoteženijeg, policentričnog svetskog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu i centralnoj ulozi Ujedinjenih nacija, prenela je agencija TAŠ.

Prema rečima šefa ruske diplomatije, nedavna poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Rusiji je bila prekretnica u savremenoj istoriji rusko-kineskih odnosa i potvrda je "neviđeno visokog nivoa i posebnog karaktera bilateralne saradnje dve zemlje".

 

 

Ministarstvo odbrane pokazalo kako Mi-28 uništavaju ukrajinska komandna mesta

 Ministarstvo odbrane je pokazalo kako se Mi-28 nosi sa zadacima u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini. Snimak je objavljen na Telegram kanalu odeljenja.

- Kao rezultat redovnih naleta, uništena su kamuflirana komandna mesta i oklopna vozila jedinica Oružanih snaga Ukrajine - navodi se u saopštenju ministarstva.

Napominje se da je u zoni NMD-a vojna avijacija Zapadnog vojnog okruga zauzeta uništavanjem oklopne tehnike i vojne infrastrukture neprijatelja, kao i pratnjom vojnih kolona, dopremanjem trupa, vojnog tereta i vazdušnom podrškom jedinicama. Svi letovi se odvijaju na izuzetno maloj visini.

Pre leta, inženjersko-tehničko osoblje Mi-28N vrši održavanje helikoptera i utovara municiju. Avioni se dižu u vazduh i jure na izuzetno maloj visini da ih neprijateljski PVO sistemi ne primete.

 

Ovoga puta vezu helikoptera vojne avijacije pokrivaju transportni i jurišni helikopteri Mi-8 sa grupom za vatrenu podršku. Na snimku koje je distribuiralo Ministarstvo odbrane vidi se kako su iz namotaja (na mete na velikoj udaljenosti) gađali neprijateljske vatrene tačke brzinom većom od 200 kilometara na sat.


- Helikopteri lete u otvorenom borbenom sastavu za slobodu manevrisanja i pilotiranja, forma formacije se menja tokom leta. Objektivna kontrolna kamera snima vatreni udar - objasnilo je ministarstvo.

Nakon obavljenog zadatka, Mi-28 se vraćaju na lice mesta gde ih čeka cisterna, a tehničari vade istrošene čaure. Municija se puni nekoliko puta dnevno. Dok se neke posade tek vraćaju sa borbenog zadatka, druge se već spremaju za poletanje, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: SNIMAK EKSPLOZIJE - Trenutak kad kafić u Sankt Petersburgu odleće u vazduh

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!