KOLIKO BORBENIH AVIONA IMA UKRAJINA? Pukovnik govorio o brojnom stanju nakon donacija, otkrio šta je sledeći korak

Novosti online

03. 04. 2023. u 20:12

UKRAJINA trenutno ima tri brigade lovaca MiG-29, rekao je danas savetnik komande Vazduhoplovstva (VS) ukrajinskih trupa pukovnik Jurij Ignat.

КОЛИКО БОРБЕНИХ АВИОНА ИМА УКРАЈИНА? Пуковник говорио о бројном стању након донација, открио шта је следећи корак

Foto: armyinform.com.ua/Profimedia/Ilustracija

Ranije u ponedeljak, šef Biroa za međunarodnu politiku Kancelarije predsednika Poljske Marčin Pšidač je u eteru radio stanice RMF FM rekao da je Poljska prebacila nekoliko lovaca MiG-29 u Ukrajinu.

- Ovo je istorijski korak - prebacivanje ove vrste naoružanja u Ukrajinu. Danas imamo tri brigade (otprilike 72) takvih aviona. Imamo pet lovačkih brigada, dve brigade Su-27 i tri brigade MiG-29. To su zastareli sovjetski lovci 4. generacije - rekao je Ignat u eteru kijevskog TV kanala.

On je takođe napomenuo da je transfer borbenih aviona od strane Poljske svojevrsni znak za druge "da treba da bude napravljen i drugi i treći korak".

- Šta podrazumevaju sledeći koraci? Prenos savremenih naprednih avio platformi - naglasio je Ignat.

Ranije je poljski predsednik Andžej Duda rekao da će Ukrajina narednih dana dobiti prva četiri lovca MiG-29 iz Varšave.

Kasnije je slovačka vlada saopštila da je odlučila da svoje MiG-29 prebaci u Kijev. Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da "ne isključuje" isporuku borbenih aviona Kijevu.

BONUS VIDEO: "MIGOVI" ODLETELI ZA UKRAJINU - Slovaci poslali Ukrajincima četiri od planiranih 16 lovaca MiG-29

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (2)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!