ITALIJA PRIPREMA NOVI ZAKON? Predviđene kazne i do 100.000 evra

Tanjug

02. 04. 2023. u 11:16

PREMA novom zakonu koji je predstavila stranka Braća Italije premijerke Đorđe Meloni, Italijani koji koriste engleske i druge strane reči u službenoj komunikaciji mogli bi se suočiti sa kaznama do 100.000 evra.

ИТАЛИЈА ПРИПРЕМА НОВИ ЗАКОН? Предвиђене казне и до 100.000 евра

FOTO: AP/Tanjug

Zakon je predstavio član donjeg doma italijanskog parlamenta Fabio Rampeli, a italijanska premijerka je podržala njegov predlog, preneo je Si-En-En.

Iako zakon obuhvata sve strane jezike, posebno je usmeren na "anglomaniju" ili korišćenje engleskih reči.

Nacrt zakona navodi da engleske reči "ponižavaju i umrtvljuju" italijanski jezik dodajući da je to još gore jer Velika Britanija više nije deo EU.

Predlog zakona, koji tek treba da ide na parlamentarnu raspravu, zahteva od svih koji obavljaju dužnost u javnoj upravi da imaju "pisano i usmeno znanje italijanskog jezika i da vladaju njime".

On, takođe, zabranjuje korišćenje engleskog jezika u službenoj dokumentaciji, uključujući "akronime i nazive" radnih mesta u kompanijama koje posluju u zemlji.

Dodatno, strani subjekti bi prema novom zakonu morali da imaju izdanja svih internih propisa i ugovora o radu na italijanskom jeziku.

- Nije samo stvar mode, jer moda prolazi, već anglomanija ima posledice za društvo u celini - navodi se u nacrtu zakona.

Prvi član zakona osigurava da čak i u kancelarijama za strance koji ne govore italijanski, on mora biti primarni jezik. Svi oni koji ne budu poštovali zakon mogli bi dobiti kazne između 5.000 evra i 100.000 evra.

Prema predloženom zakonu, Ministarstvo kulture osnovalo bi komisiju čija bi nadležnost uključivala "ispravnu upotrebu italijanskog jezika i njegov izgovor" u školama, medijima, trgovini i oglašavanju.

BONUS VIDEO: PRONAĐITE RAZLIKE: U zoološkom vrtu u San Dijegu na svet došla dva mladunčeta sibirskog leoparda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NAJNOVIJA VEST IZ PARIZA: Muškarac preti eksplozivom u iranskom konzulatu