"TREBA DA PREĐU SA MORALISANJA NA KONKRETNE KORAKE ZA ZAUSTAVLJANJE BOGOHULJENJA": Ruski ambasador besan zbog ponašanja SAD

Novosti online

30. 03. 2023. u 07:53

SJEDINjENE Američke Države treba da obrate pažnju na situaciju u Kijevsko-pečerskoj lavri, a ne da se bave moralisanjem o demokratiji, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

ТРЕБА ДА ПРЕЂУ СА МОРАЛИСАЊА НА КОНКРЕТНЕ КОРАКЕ ЗА ЗАУСТАВЉАЊЕ БОГОХУЉЕЊА: Руски амбасадор бесан због понашања САД

FOTO: Tanjug/AP

- Amerikanci treba da skupe hrabrost i pređu sa moralisanja na ‘Samitu za demokratiju’ na konkretne korake za zaustavljanje bogohuljenja i progona pravoslavnih - rekao je Antonov.

On je naveo da je „narušavanje prava vernika, koje svakim časom raste u svetlu progona monaha Kijevsko-pečerske lavre, alarmantno“.

- Progon monaha dešava se u vreme kada Vašington održava ‘Samit za demokratiju’, na kome se čuju parole o potrebi poštovanja slobode pojedinca, govora, savesti i vere. Izostanak reakcije na monstruozne poteze kijevskih vlasti u suprotnosti je sa njegovim deklarisanim ciljevima. Šta predstavlja ćutanje učesnika samita u vezi sa diskriminacijom manastirskih monaha? Da li je to ravnodušnost, dvostruki standardi ili potvrda slepog pridržavanja smernica SAD? - dodao je on.

Antonov je naglasio da je na „Samit za demokratiju“ pozvan ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski koji je i organizovao „bahanalije bezakonja zarad raskola pravoslavnog sveta“.

- Zar ovde ne znaju da se u Ukrajini odavno potiskuje sveštenstvo, vrše ponižavajući pretresi u hramovima, plene crkve, maltretiraju vernici kojima se preti fizičkim nasiljem i oduzimanjem državljanstva - primetio je Antonov.

Podsetimo, Nacionalni istorijski spomenik „Kijevsko-pečerska lavra“ naložio je monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) da napuste manastir do 29. marta.

Kako je saopšteno, od ovog datuma prestaje da važi ugovor o zakupu zaključen 2013. godine, pa monasi moraju da napuste sve prostorije koje su im predate.

Sinod UPC objavio je 23. marta poziv najvišim arhijerejima, sveštenstvu i parohijanima crkve sa pozivom da zaštite njeno pravo da se nalazi u Kijevsko-pečerskoj lavri.

Advokat lavre protojerej Nikita Čekman saopštio je kasnije da je podneo tužbu Privrednom sudu Kijeva o nedopustivosti raskida ugovora o zakupu.

Mitropolit Pavel izjavio je da je jednostrani raskid ugovora o zakupu nemoguć i da je potrebna odluka suda, a da monasi neće napuštati manastir do okončanja suđenja sa Nacionalnim istorijskim spomenikom.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril je izjavio da je nalog vlasti monasima da napuste lavru „monstruozan čin“. I papa Franja je izrazio zabrinutost zbog situacije sa Kijevsko-pečerskom lavrom, te je pozvao „strane koje su uključene u rat da poštuju sveta mesta“.

Na hiljade vernika jutros je došlo u manastir na liturgiju iz cele zemlje.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: VODENI TOPOVI I SUZAVAC: Pogledajte sukobe u Lionu na protestima protiv reforme penzionog sistema

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a