RAT U UKRAJINI: VSU sprema ofanzivu rojem dronova i oklopom kod Orehova; Ukrajinci se povlače iz Bahmuta (MAPA/VIDEO/FOTO)

Novosti online

22. 03. 2023. u 06:42 >> 01:33

U TOKU je 392. dan specijalne vojne operacije u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: ВСУ спрема офанзиву ројем дронова и оклопом код Орехова; Украјинци се повлаче из Бахмута (МАПА/ВИДЕО/ФОТО)

Foto: Profimedia/Ilustracija/Google maps

 

Hronika ratnih operacija: Krvave borbe u Bahmutu, VSU se sprema za ofanzivu kod Orehova


Republika Krim

Oružane snage Ukrajine pokušale su da napadnu morsku luku u zalivu Sevastopolj sa tri pomorska bespilotna vozila i drugim bespilotnim letelicama. Sve ciljeve su na vreme presreli obalska straža Crnomorske flote i PVO sistemi.

Granične oblasti

U Belgorodskoj oblasti ukrajinske formacije su izvršile artiljerijski udar na selo Borisovka. Oštećeno poljoprivredno preduzeće, jedan muškarac poginuo.

VSU je napao selo Demjanki u Brjanskoj oblasti, oštetivši skladište jednog od poljoprivrednih preduzeća i poslovnu zgradu.


Žitomirska oblast

Ruske bespilotne letelice kamikaze „Geranj-2“ pogodile su kritično infrastrukturno postrojenje na periferiji Žitomira: verovatno je pogođeno skladište nafte “Rekord”.

Foto Tanjug/AP


Soledarski pravac

U sektoru Lisičansk, ruske trupe su tokom ofanzive proširile svoju zonu kontrole u ​​oblasti Verhnjekamenske.

Severozapadno od Bahmuta (Artjomovsk) u Orehovo-Vasiljevki nema promena na liniji fronta: borbe se vode u centru naselja, odakle još uvek nije bilo moguće izbaciti VSU.

U Bahmutu se nastavljaju žestoke borbe u svim delovima grada: borci Vagnerovog PMC-a kontrolišu oko 70% naselja.

Na jugozapadu ruska avijacija i artiljerija nanose vatrenu štetu rezervama koje dolaze iz Konstantinovke, koje pokušavaju da deblokiraju autoput Bahmut-Konstantinovka.


Donjecki pravac

Na sektoru Avdejevke, ruske jedinice su ukopane na zauzetim linijama i spremaju se za dalju ofanzivu.

Foto Tanjug/AP

VSU je još jednom nasumično granatirao Donjeck. Na grad je ispaljena raketa Točka-U koja je uništila zgradu vodovoda i školu broj 87 u Petrovskom okrugu.

Pogođeni su i Dokučajevsk, Gorlovka, Široka Balka i Vodjanoje. Povređeno je šest osoba, oštećeno je više od deset kuća i civilnih objekata.


Zaporoška oblast Orehovska oblast

Ukrajinske formacije tokom napada na ruske položaje uspele su delimično da se učvrste u selu Novodanilovka južno od Orehova, preuzimajući kontrolu nad polovinom naselja. Nakon pregrupisavanja, očekuje se dalja ofanziva duboko u rusku odbranu.

Foto Tanjug/AP

VSU prebacuje jedinice operatera bespilotnih letelica i teških zapadnih oklopnih vozila u oblast Orehova, akumulirajući udarnu pesnicu u ovom pravcu.


Južni front Hersonski pravac

Oružane snage RF su pucale na akumulaciju ljudstva i tehnike Oružanih snaga Ukrajine u Antonovki, Gavrilovki, Vesele, Hersonu i Dnjeprovskom. Zauzvrat, ukrajinske formacije su napale naselja Hersonske oblasti: oštećeni su i objekti civilne infrastrukture u Novoj Kahovki.

 

Erdogan o žitnom sporazumu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da namerava da u narednim danima razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Foto: EPA

Jedna od glavnih tema trebalo bi da bude realizacija prehrambenog sporazuma.

 

Pripadnice Crnomorske flote oborile dronove

Pripadnice Crnomorske flote Marina Falejeva i Tatjana Celujko ispričale su kako su rano ujutru otkrile i uništile dva ukrajinska drona koja su pokušala da napadnu objekte u Sevastopolju.

Napad na skladište nafte „Rekord” kod Žitomira

Tokom noćnog udara, Oružane snage RF su pogodile objekat u Žitomirskoj oblasti. Sudeći po foto i video materijalima, meta napada je bilo skladište nafte Rekord severno od Žitomira.

Sa velikom verovatnoćom, dron kamikaza Geran-2 je pogodio jedan od rezervoara, a na mestu udara izbio je veliki požar. Kako navode strani novinari, požar nije mogao da se ugasi tokom celog dana.

Shahed - 136 Foto MO Irana

Orehovska oblast: Kijev sprema ofanzivu roja dronova i oklopnih jedinica (MAPA)

DANAS su ukrajinske trupe koje deluju u oblasti Orehov ušle u selo Novodanilovka, južno od grada. Naselje je bilo u sivoj zoni: tamo zapravo nije bilo ni ruskih jedinica ni formacija VSU.

Trenutno Oružane snage Ukrajine kontrolišu polovinu Novodanilovke i ukopavaju se na okupiranim linijama. Istovremeno, očekuje se da će se pokušaji napada na ruske položaje nastaviti u narednih nekoliko dana.

Ilustracija telegram rybar

FPV bespilotne letelice su raspoređene na prve linije na odsecima Orehovski i Pologovski. Pored toga, u blizini Orehova postoji nagomilavanje teških oklopnih vozila zapadne proizvodnje.

Prema nekim izveštajima, ukrajinska komanda namerava da istovremeno koristi veliki broj različitih bespilotnih letelica za preopterećenje ruske PVO.

Taktika „roja bez posade” predstavlja značajnu opasnost za rusku vojsku, jer je za suprotstavljanje neophodan značajan broj opreme za elektronsko ratovanje za suzbijanje komunikacionih kanala. Na frontu ih još nema dovoljno.

 

Ukrajinski hamvi upao u zasedu (VIDEO)

Kolona ukrajinske vojske uletela je u zasedu. Američki „hamvi“ tom prilikom izbušen je kao sir.

 

SAD ne šalju municiju sa osiromašenim uranijumom

Sjedinjene Američke Države ne šalju Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom, ali su sigurne da municija nema karakter radioaktivne pretnje, izjavio je portparol Bele kuće Džon Kirbi.

vikipedija

Prema njegovim rečima, to je oružje konvencionalnog tipa i koristi se već decenijama.

Kirbi je takođe objasnio da se projektili sa osiromašenim uranijumom primenjuju zbog njihove velike prodorne sposobnosti i predložio Rusiji da povuče vojsku iz Ukrajine kako bi otklonila zabrinutost povodom toga.

 

 

Stiže humanitarna pomoć i dronovi

Regija Sratov će u zonu specijalne vojne operacije poslati 17 teških kamiona sa humanitarnom pomoći, uključujući i prvu seriju modernizovanih dronova koji mogu da postižu brzinu do 140 kilometara na sat, rekao je guverner Roman Busargin na svom Telegram kanalu.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

 

Vazdušna uzbuna širom Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Sumskoj, Harkovskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, sledi iz onlajn karte ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Holanđani šalju instruktore

Oko 60 vojnika iz Holandije obučavaće ukrajinske vojnike u Nemačkoj u periodu od četiri nedelje, saopštilo je holandsko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, obuka će biti sprovedena u okviru trenažne misije Evropske unije za pripremu ukrajinskih snaga. Holandski vojnici otići će u Nemačku krajem meseca.

Napominje se da će oni biti poslati kao dopuna 230 pripadnika vojske Holandije, za koje je ranije odlučeno da budu poslati da učestvuju u misiji EU.

 

Razgovor Šojgua i Akara

Ministar nacionalne odbrane Turske Hulusi Akar je u telefonskom razgovoru sa ruskim kolegom Sergejem Šojguom razmotrio prehrambeni sporazum i istakao važnost neprekidnih isporuka žita, saopštio je turski vojni resor.

Tokom razgovora je izraženo zadovoljstvo saradnjom u smislu proširenja prehrambene inicijative, koja je veoma doprinela rešavanju prehrambene krize.

Foto Tanjug/AP

Sergej Šojgu i Hulusi Akar

Takođe, u saopštenju turskog Ministarstva još jednom je naglašeno da će Turska nastaviti da daje svoj doprinos obezbeđenju mira u regionu i pružanju humanitarne pomoći.

Rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je na inicijativu Ankare održan telefonski razgovor ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua i njegovog turskog kolege Hulusi Akara.

U saopštenju se ističe da su teme razgovora bile prehrambeni sporazum, situacija u Siriji, Nagorno-Karabahu, kao i druge oblasti saradnje koje su od uzajamnog interesa.
 

 

Ukrajinci se povlače iz Bahmuta

Teritorija industrijske zone Artjomovsk (Bahmut) je praktično očišćena od Oružanih snaga Ukrajine, navodi telegram kanal Vojna hronika.

Foto AP

Prema @milchronicles, ujutru 22. marta, ukrajinske jedinice su se pregrupisale i počele da se povlače u rejon elevatora, napuštene bolnice i skladišta železničke stanice Bahmut 2.

Pretpostavlja se da neki od boraca teritorijalne odbrane mogu biti ostavljeni tokom povlačenja i blokirani na teritoriji Prommaša.

Ukrajinski vojni analitičari: Teške borbe u Bahmutu

Opšta situacija: teška - „Vagnerovci” forsiraju događaje i, nakon gomilanja rezervi, krenuo je u novi talas juriša.

Najteže i najteže borbe se nastavljaju na jugozapadu Bahmuta u oblasti ulica Korsunskog, Narodne, Ivana Ivkina i Kolodežne.

Rovovske borbe se nastavljaju južno od Ivanovskog.

Fabrika AZOM - vode se teške borbe i artiljerijski dueli na području ulica ​​Geroev Truda i Aleksandra Sibirceva.

Foto Tanjug/AP

U Sobačevskom okrugu se nastavljaju pozicione ulične borbe.

Severozapadno od Bahmuta, Oružane snage Ukrajine izvode seriju kontranapada tokom kojih pokušavaju da odgurnu „vagnerovce“ od autoputa O 0506 i Hromova.

 

Zelenski posetio Bahmut, razgovarao sa vojnicima

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je danas grad Bahmut u Donjeckoj oblasti, koji se nalazi na prvoj liniji fronta i gde se vode žestoke borbe.

Zelenski je tokom posete razgovarao sa ukrajinskim vojnicima i zahvalio im na odbrani Ukrajine, prenosi Bi-Bi-Si.

On je uručio i medalje ukrajinskim vojnicima, dodaje Rojters.

 - Čast mi je što sam što sam danas ovde da dodelim nagrade našim herojima - napisao je Zelenski na Telegramu ispod snimka na kojem se vidi kako uručuje nagrade.

Zelenski je u posetu Bahmutu došao nakon što su ruske snage napale ukrajinske gradove tokom noći.

Najmanje četiri osobe poginule su u napad dronom u blizini Kijeva. Ruski predsednik Vladimir Putin nedavno je prvi put posetio Marijupolj u Donjeckoj oblasti.

Oboren ukrajinski helikopter Mi-8 u Harkovskoj oblasti

U području Odese, na teritoriji aerodroma Školjni, napadnuta su dva hangara sa naoružanjem i vojnom opremom ukrajinske vojske;

 Oboren ukrajinski helikopter Mi-8 u Harkovskoj oblasti;

 Ruske trupe su likvidirale više od 50 ukrajinskih vojnika u pravcu Kupjanska;

 Oružane snage Rusije su likvidirale oko 40 ukrajinskih vojnika i uništile artiljerijski sistem M777 na južnodonjeckom i zaporoškom pravcu;

 Ruske trupe su likvidirale više od 300 ukrajinskih vojnika u pravcu Donjecka;

 Ruske trupe likvidirale su više od 90 ukrajinskih vojnika i uništile jednu samohodnu haubicu u pravcu Krasnog Limana;

 Oružane snage RF uništile su skladište goriva za vojnu tehniku 102. brigade teritorijalne odbrane u zaporoškoj oblasti.

 

Borbeno dejstvo posada jurišnih helikoptera Ka-52

Ruske snage već kontrolišu 70 odsto Bahmuta

- Artjomovsk (Bahmut) je praktično blokiran - rekao je savetnik vršioca dužnosti šefa DNR Jan Gagin.

Ruske snage već kontrolišu 70 odsto grada.

Prema poslednjim podacima, ruske trupe su presekle ili drže pod vatrenom kontrolom sve asfaltne puteve, dok prolećna bljuzgavica ozbiljno otežava isporuku municije i rezervi Oružanim snagama Ukrajine.

 

Analiza situacije u Ukrajini od strane američkog Instituta za proučavanje rata

Ruske trupe nastavljaju ofanzivne operacije na liniji Kupjansk-Svatovo-Kremena.

Crnomorska flota odbila je napad pomorskih dronova u Sevastopolju

 - Ukrajinski pomorski dronovi uništeni su u Sevastopolju, ratni brodovi RF nisu oštećeni - rekao je Mihail Razvožajev.

 - Naša flota je u ranim jutarnjim satima odbila napad površinskih bespilotnih letelica. Ukupno su do ovog časa uništena tri objekta. Pokušali su da prodru u zaliv, naši mornari su pucali na njih iz streljačkog naoružanja - rekao je  Razvožajev.

Vagnerovci u Bahmutu: Znoj artiljerije spasava pešadiju

Neprijateljska pešadija, tehnika i utvrđeni rejoni glavne su mete Vagnerovih topova tokom napada na Artjomovski pravac u Donbasu, rekao je za RIA Novosti borac Vagner grupe iz posade haubice D-30.

Ranije je RIA Novosti javila da tenkisti grupe Vagner aktivno koriste tenkove T-80 BVM u bitkama za Artjomovsk.

-Glavni zadatak naše artiljerije je da potisne neprijateljsku pešadiju, tehniku, utvrđenja i zemunice. Neprijatelj puca, ali mi potiskujemo ciljeve i potiskujemo neprijatelja, rekao je artiljerac.

On je objasnio da se haubica D-30, čije posade aktivno rade na Artjomovskom pravcu, samo u artiljeriji naziva „snajperskom puškom“. Komandir posade je rekao da ima puno posla, ali bi voleo da radi intenzivnije.

-Naš glavni zadatak je da podržimo napredovanje naše pešadije. Kako kažu, znoj artiljerca spasava krv jurišnika. Od jurišnika čujemo reči zahvalnosti.

U ovom trenutku radimo na neprijateljskoj zemunici. Raspoloženje je jako – radićemo do pobede, rekao je komandir posade.

Maročko: Ukrajinska vojska ne odnosi tela poginulih vojnika u kupjanskom pravcu

- U pravcu Kupjanska ukrajinske snage bezbednosti već drugi dan ne uzimaju tela svojih vojnika - rekao je za RIA Novosti vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

 - U oblasti ​​ukrajinskih položaja, između naselja Novoselovskoje i Stelmahovka, pronađena su tela likvidiranih militanata. Ukrajinske snage su pretrpele gubitke nakon još jednog neuspešnog pokušaja kontranapada - rekao je Maročko, prenose RIA Novosti.
 

Oružane snage Ukrajine ispalile su šest granata NATO kalibra na Petrovski okrug Donjecka

Ukrajinske trupe ispalile su u sredu šest projektila NATO kalibra 155 milimetara na Petrovski okrug u Donjecku, izvestilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC).

 - Posle 00.00 časova zabeleženo je granatiranje iz oružanih formacija Ukrajine u sledećim pravcima: 2.00 – Kurahovo – Donjeck, Petrovski okrug: ispaljene su dve granate kalibra 155 mm; 4.00 – Kurakhovo – Donjeck, Petrovski okrug: četiri granate 155 mm kalibra su ispaljene - navodi se u izveštaju predstavništva DNR u JCCC.

BONUS VIDEO:

BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE: Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

MEĐUNARODNI DAN ŽENA I DEVOJAKA U NAUCI: Prilika za promovisanje i priznavanje njihove uloge i značaja